Σάββατο 12 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βόμβα - προβοκάτσια των μυστικών υπηρεσιών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Χουριέτ» διατυπώνει την υπόνοια ότι η έκρηξη βόμβας σε βιβλιοπωλείο στην Σεμντιλί αυτή την βδομάδα, που κόστισε ένα νεκρό και, μία ημέρα αργότερα, στις διαδηλώσεις Κούρδων, άλλον ένα από τα πυρά της αστυνομίας, αποτελεί έργο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «μαύρο περιστατικό». Σύμφωνα με την «Χουριέτ», οι υποψίες πως η βομβιστική ενέργεια και η κοινωνική αναταραχή που γέννησε «έχουν αναστατώσει» το τουρκικό κράτος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τζισέκ, υποσχέθηκε να ανακαλύψει «τι ακριβώς συνέβη» και κάλεσε τους Τούρκους να αναμένουν τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας που έχει αρχίσει.

Τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν ότι οι τρεις ύποπτοι που συνελήφθησαν από την αστυνομία αποδείχτηκε ότι ήταν πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών της στρατοχωροφυλακής - και παραλίγο να λιντσαριστούν από εξαγριωμένους Κούρδους. Αρχικά η ενέργεια είχε αποδοθεί στους Κούρδους αυτονομιστές, ενώ οι τρεις υποστήριζαν ότι δέχτηκαν «άδικα» επίθεση από το πλήθος διότι «τυχαία» βρέθηκαν στην περιοχή. Αλλά στο αυτοκίνητο των τριών βρέθηκαν τουφέκια «Καλάσνικοφ», χειροβομβίδες, λεπτομερής χάρτης της περιοχής και χάρτης στον οποίο είχε σημειωθεί το βιβλιοπωλείο.

  • Εγκλημα τιμής: μια 32χρονη δολοφονήθηκε από τον πατέρα της προχτές μετά την εμφάνισή της σε τηλεοπτική εκπομπή στην οποία τον κατηγόρησε ότι τη βίαζε συστηματικά όταν ήταν μικρή. Αλλες δύο γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον Απρίλη του 2005 επειδή κατήγγειλαν σε τηλεοπτικές εκπομπές κακομεταχείριση από μέλη της οικογένειάς τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ