Σάββατο 12 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ - ΙΑΠΩΝΙΑ
«Διαμάχη» για την έκδοση Φουτζιμόρι

ΛΙΜΑ.-

Σε διπλωματικό πόλεμο μεταξύ Περού και Ιαπωνίας, με ενδιάμεσο κρίκο τη Χιλή, έχει εξελιχθεί η υπόθεση του πρώην προέδρου του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται στη Χιλή.

Χτες το Περού ανακάλεσε τον πρέσβη του στο Τόκιο, προειδοποιώντας την Ιαπωνία να μην επεμβαίνει στις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να πετύχει την έκδοση του φυγόδικου τέως προέδρου του Αλμπέρτο Φουτζιμόρι από τη Χιλή. Η Λίμα δε δικαιολόγησε πλήρως την ανάκληση του διπλωμάτη της, αλλά η προειδοποίηση προς το Τόκιο ότι οποιαδήποτε ανάμειξή του στην υπόθεση Φουτζιμόρι θα «συνιστά απαράδεκτη παρέμβαση» ήταν διαφωτιστική. Εξάλλου η διαμάχη κρατά χρόνια, ενώ η οργή των Περουβιανών ξεχείλισε όταν η ιαπωνική κυβέρνηση απαίτησε από την κυβέρνηση της Χιλής πλήρη πρόσβαση στην υπόθεση ενόσω το Περού έχει ζητήσει την έκδοσή του και Χιλιανός δικαστής αποφάσισε να μην αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φουτζιμόρι, που κατηγορείται στο Περού για διαφθορά, κατάχρηση δημοσίου χρήματος, αλλά και δολοφονίες και σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Χιλή όπου και συνελήφθη, καθώς εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τη στιγμή που ο τέως πρόεδρος του Περού διέφυγε στην Ιαπωνία το 2000, όταν ένα σοβαρό σκάνδαλο προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησής του.

Λίγους μήνες αργότερα ο Φουτζιμόρι έλαβε την ιαπωνική ιθαγένεια και βάσει του ιαπωνικού Συντάγματος απαγορεύεται η έκδοσή του σε τρίτη χώρα. Ο Ιάπωνας πρέσβης στη Χιλή επιβεβαίωσε ότι διπλωματικοί υπάλληλοι συναντήθηκαν με τον Φουτζιμόρι την Τετάρτη, ενώ το Τόκιο προειδοποίησε επίσης ότι θα παρακολουθεί στενά τη μεταχείριση του 67χρονου στο Σαντιάγο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ