Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερχονται νέα σαρωτικά μέτρα...

Εν μέσω ενός πολιτικού περιβάλλοντος, σκανδαλολογίας και ανασχηματισμολογίας, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η πολύμορφη κυβερνητική επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων. Μια λιτότητα, που αναμένεται να εμπλουτιστεί και με νέα μέτρα, τα οποία θα γνωστοποιηθούν στο επόμενο διάστημα, όπως προκύπτει και από τα όσα είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μετά από μακρά απουσία εκτός Ελλάδας (συμμετείχε στο ΕΚΟΦΙΝ, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε τις ΗΠΑ).

Στα πλαίσια αυτά:

  • Σήμερα συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή με θέμα την πορεία ιδιωτικοποίησης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας».
  • Μεθαύριο Πέμπτη θα δοθεί στη δημοσιότητα έκθεση της ΕΕ με τις φθινοπωρινές προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής - και ελληνικής - οικονομίας, όπου αναμένεται να ζητηθούν μέτρα σκληρότερης προσαρμογής.
  • Την ερχόμενη Δευτέρα θα δημοσιοποιηθεί επίσης ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2006, ο οποίος - μετά τα «παζάρια» με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών - αναμένεται να ενσωματώνει πολιτικές σκληρής λιτότητας για μισθούς και συντάξεις, καθώς και φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών στρωμάτων. Ενδεικτικό των προθέσεων είναι ότι ο υπουργός Οικονομίας απέφυγε χτες να απαντήσει αν η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει διορθωτικό ποσό για τις εισοδηματικές απώλειες του 2005...
  • Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων το βάρος μεταφέρεται κυρίως στο χώρο των τραπεζών, με σχεδιασμούς για πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας. Ακολουθούν τα νομοσχέδια για τις ΔΕΚΟ (επιφέρει νέο πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις) και τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Οπως προκύπτει και από όσα είπε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2006 θα είναι επαχθέστερο και σκληρότερο για τα λαϊκά στρώματα, συγκριτικά με το προσχέδιο που είχε παρουσιαστεί στις 3 Οκτώβρη. Ο Γ. Αλογοσκούφης επιβεβαίωσε ότι, μέχρι νεωτέρας, κάνει αποδεκτό το αίτημα της ΕΕ και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα παρουσιαστεί χωρίς την περιβόητη «τιτλοποίηση» των εσόδων για το 2005 και το 2006. Δηλαδή μέχρι να αποφανθεί η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, αφαιρούνται τα έσοδα από «τιτλοποίηση» ύψους 3,5 δισ. ευρώ (1,5 δισ. για το 2005 και 2 δισ. για το 2006), χωρίς να προσδιοριστούν από τον υπουργό οι πηγές αντικατάστασης των εσόδων...

Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα για το 2005 διαμορφώνεται στο 4,4% του ΑΕΠ (από αρχική πρόβλεψη για 3,6%), ενώ για το 2006 ο Γ. Αλογοσκούφης επέμενε ότι θα διαμορφωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ. Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί πως αν η Γιουροστάτ εγκρίνει την τιτλοποίηση, τότε τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού (θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα χωρίς την τιτλοποίηση) θα ενσωματωθούν με το... νέο έτος!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ