Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ
Οι εργαζόμενοι να βάλουν τη σφραγίδα τους

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ την Πέμπτη 24 Νοέμβρη, αλλά οι συμβιβασμένες και συναινετικές πλειοψηφίες των διοικήσεων των περισσότερων συνδικαλιστικών ενώσεων του χώρου επιχειρούν να επιβάλουν ένα γενικό και αόριστο «διεκδικητικό» πλαίσιο. Το οποίο, όχι μόνο δεν απαντά στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους, αλλά ούτε δίνει προοπτική στις αγωνιστικές διαθέσεις τους.

Χτες το πρωί συνεδρίασε η διασωματειακή επιτροπή που συντονίζει τις Ενώσεις εργαζομένων του χώρου. Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν δύο πλαίσια. Το ένα αποτελεί βελτιωμένη έκδοση της απόφασης του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (συνδιαμορφώθηκε από τους Π. Σόμπολο, Δ. Τρίμη και Δ. Τσαλαπάτη). Αυτό το πλαίσιο (με τις όποιες προσθήκες έχουν γίνει) βρήκε σύμφωνους τους εκπροσώπους των διοικήσεων ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΕΡ, Τεχνικών τηλεόρασης και Εφημεριδοπωλών Αθήνας και Πειραιά. Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο, αν και κάνει κάποιες αναφορές σε προβλήματα, αποφεύγει επιμελώς να θίξει την ουσία της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Περιέχει επίσης ένα σύνολο γενικών αιτημάτων, όπως «λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας», ή «η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει αμέσως τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην κατεύθυνση εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας»(!) ή ακόμη «την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων», λες και δεν έχουν πάρει χαμπάρι τις τόσες αντιασφαλιστικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια!

Οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων κατέθεσαν ένα ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο βασισμένο στις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και δήλωσαν ότι με αυτό οι Ενώσεις τους αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία της 24ης Νοέμβρη. Στο πλαίσιό τους τονίζουν ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι «δεν είναι μπόρα που θα περάσει αλλά είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της πολιτικής που έχει κριτήριο τα κέρδη και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, το αποτέλεσμα του ευρωμονόδρομου, της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, δίνει νέα προνόμια στην πλουτοκρατία και καταληστεύει τους εργαζόμενους». Υπογραμμίζουν ότι αυτές οι επιλογές προωθούνται από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που υιοθετούν και προωθούν τη στρατηγική του κεφαλαίου και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, προσπαθώντας να εγκλωβίσουν εργατικές δυνάμεις στη λογική της ταξικής συνεργασίας. Καλούν σε συσπείρωση και πάλη για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, ενίσχυση του ταξικού πόλου και της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών και προβάλλουν τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος όπως:

  • Πλήρη σταθερή εργασία για όλους. Οχι στις απολύσεις. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικών σχέσεων. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οχι στη διευθέτηση και των απελευθέρωση του ωραρίου.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς καμία προϋπόθεση.
  • Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 52 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.
  • Μέτρα κατά της ακρίβειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και τα καύσιμα.
  • Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας, στα 30 χρόνια ασφάλισης. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (σύνταξη, Υγεία, Πρόνοια). Κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο της Υγείας και της συμμετοχής στα φάρμακα.
  • Πλήρη, ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση του ελληνικού λαού.
  • Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους, δωρεάν σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές - σπουδαστές.
  • Ελεύθερη πολιτική συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλιάς. Ισα δικαιώματα για τους μετανάστες.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο αυτό πλαίσιο προτάθηκε αλλά μειοψήφησε, στα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ.

Η διασωματειακή αποφάσισε - σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση που έγινε αμέσως μετά σε εκπροσώπους των εργαζομένων - ότι σχετική για την απεργία και τις διεκδικήσεις της ανακοίνωση θα εκδιδόταν σήμερα το μεσημέρι. Ομως χτες το απόγευμα, κάποιοι από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έσπευσαν μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ενωσης να δώσουν στη δημοσιότητα ως πλαίσιο της κινητοποίησης το κείμενο - βελτιωμένη εκδοχή της απόφασης της ΕΣΗΕΑ. Για την ενέργεια αυτή δήλωσαν άγνοια τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος, όσο και ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Γ. Πλαχούρης, ο οποίος εκτελεί χρέη συντονιστή της διασωματειακής. Κάποιοι επιδιώκουν προφανώς να προκαταλάβουν αποφάσεις αλλά και με προβοκατόρικο τρόπο να εμφανίσουν εικόνα διάσπασης στη διασωματειακή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σε ΜΜΕ (2011-11-19 00:00:00.0)
Επιτέλους προεδρείο στην ΠΟΕΣΥ (2005-09-08 00:00:00.0)
Στηρίζουν τους συμβασιούχους (2005-03-11 00:00:00.0)
Κάλεσμα σε αγωνιστική ετοιμότητα (2004-08-26 00:00:00.0)
Καθολική επιτυχία της απεργίας (2004-07-20 00:00:00.0)
Ομαδική απόλυση στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (2004-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ