Κυριακή 20 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Η ανισότητα και η αδικία έφεραν την τυφλή βία

Μιλάει στο «Ρ» ο Ζακί Ενίν, ευρωβουλευτής του ΚΚ Γαλλίας και δήμαρχος στο Καλέ

Η αστυνομοκρατία είναι πλέον μόνιμο φαινόμενο στα προάστια των πόλεων

Associated Press

Η αστυνομοκρατία είναι πλέον μόνιμο φαινόμενο στα προάστια των πόλεων
Η πολιτική της ανισότητας, της ανεργίας και της προώθησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, σε συνδυασμό με ένα Κομμουνιστικό Κόμμα που δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των περιστάσεων, είναι κατά τον ευρωβουλευτή του ΚΚ Γαλλίας και δήμαρχο του Καλέ, Ζακί Ενίν, οι λόγοι που προκάλεσαν τα επεισόδια τυφλής βίας στη Γαλλία. Η ένταση και οι αντιθέσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως υποστηρίζει, όσο το κράτος και τα πολιτικά κόμματα δε δίνουν ικανοποιητικές απαντήσεις στο λαό, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και φοβούνται το διάλογο...

Η αρχή της ιστορίας...

- Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια;

- Δύο γεγονότα έφεραν την έκρηξη των γαλλικών προαστίων.

Το πρώτο ήταν ο θάνατος δύο παιδιών, μετά την είσοδό τους σε σταθμό υψηλής τάσης ρεύματος και δεν κάνω κανένα σχόλιο πάνω σ' αυτό. Πώς έγινε, τι συνέβη, δεν ξέρω, καθώς υπάρχει έρευνα εν εξελίξει.

Το δεύτερο ήταν η επίσκεψη ενός υπουργού ονόματι Νικολά Σαρκοζί σε ένα από τα προάστια. Σ' αυτά τα προάστια η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Δεν υπάρχουν δουλιές, δεν υπάρχει στέγη, δεν υπάρχουν προοπτικές και συχνά όταν το χρώμα του δέρματος δεν είναι το λευκό, υπάρχει αποκλεισμός. Οταν σ' αυτή την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση προστίθενται ο θάνατος δύο παιδιών και οι δηλώσεις ενός υπουργού που λέει ότι «θα καθαρίσω τα προάστια από τον καρκίνο, θα εξαλείψω αυτά τα αποβράσματα», καταλαβαίνετε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Ο Ζακί Ενίν
Ο Ζακί Ενίν
Δεν έχουμε δικαίωμα να φερόμαστε έτσι στους ανθρώπους. Και στο βάθος σ' αυτό συμφωνούν και οι Γάλλοι, δεν έχουμε δικαίωμα να μεταχειριζόμαστε έτσι τους ανθρώπους. Εκεί που η γαλλική κοινωνία είναι λιγότερο σύμφωνη και εκεί που ορισμένοι κάνουν λάθος, είναι ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί η βίαιη αντίδραση στην κακομεταχείριση στρέφεται εναντίον τους και καταστρέφει δικά τους πράγματα. Πάνω σ' αυτό πρέπει να γίνει ένας διάλογος. Ενας διάλογος που να τοποθετείται στο γιατί να κάψεις το αυτοκίνητο του εργάτη και να μην μπορεί να πάει στη δουλιά του, γιατί να κάψεις αθλητικά κέντρα, που υπάρχουν για αυτά τα παιδιά που δεν έχουν τίποτε άλλο, γιατί να κάψεις ένα σχολείο.

Οταν χάνεται ο έλεγχος...

- Τα επεισόδια πιστεύετε ότι ήταν αυθόρμητα;

- Αρχικά θεωρώ ότι ήταν ένα αυθόρμητο ξέσπασμα. Στην πορεία όμως - και είναι λυπηρό, αλλά πραγματικό - για κάποιους εξελίχθηκε σε παιχνίδι. Ενα παιχνίδι ανταγωνισμού μεταξύ των προαστίων, για το ποιος θα καταστρέψει περισσότερα, ποιος θα κάψει περισσότερα και έτσι υπήρξαν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Πρέπει να σημειώσουμε ότι για μεγάλο διάστημα τα επεισόδια περιορίζονταν στο Παρίσι και όταν επεκτάθηκαν στις άλλες πόλεις ήταν σε μικρότερη έκταση.

Ο μόνος τρόπος αποφυγής τέτοιων καταστάσεων είναι η πρόληψη και όταν λέμε πρόληψη εννοούμε το διάλογο με τους νέους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης να δώσεις επί της ουσίας να καταλάβουν ότι οι υποδομές τούς ανήκουν και μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν.

- Ποιο το σχόλιό σας για τα χρήματα που ανακοίνωσε η ΕΕ ότι θα δοθούν για τις καταστροφές;

- Είναι ένα κάλπικο δώρο. Ο Μπαρόζο λέει σας δίνω αυτά που σας έχω ήδη δώσει. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Μπαρόζο...

Σχολιάζοντας δε την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τα έργα υποδομών, ο Ζ. Ενίν επισημαίνει ότι με το να μειώνεται η φορολογία στις μεγάλες περιουσίες, μειώνονται τα έσοδα του κράτους, ενώ αυξάνονται τα έξοδα και παραμένει το χρέος. Ετσι το γαλλικό κράτος φτάνει να μην έχει χρήματα για τις λαϊκές ανάγκες, απλά γιατί η κυβέρνηση δε θέλει να πάρει τα χρήματα από εκεί που υπάρχουν...

Το Γαλλικό ΚΚ τιμωρήθηκε για την πολιτική του...

- Ποια είναι η δύναμη του ΚΚ Γαλλίας στα προάστια;

- Ιδιαίτερα συρρικνωμένη. Επειδή το ΚΚ δεν ήταν ικανό να αντιδράσει όπως έπρεπε, γιατί το ΚΚ δεν έκανε το διάλογο που έπρεπε, γιατί συναίνεσε σε λάθος πρακτικές, γιατί εκεί που έπρεπε να είναι αντίθετο με την κυβέρνηση δεν ήταν, γιατί εκεί που έπρεπε να είναι σκληρό με αυτούς που υιοθετούν πολιτική ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, δεν το έκανε και έχασε τη δύναμή του. Και στα προάστια κάποιοι αντικατέστησαν το ΚΚ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

- Στα προάστια ωστόσο το ΚΚ είχε μεγάλη δραστηριότητα.

- Ναι, αλλά στην πορεία παραιτήθηκε. Δεν είναι ο στόχος μου να δείξω ως υπαίτιο για τα όσα συμβαίνουν το ΚΚ, θέλω ωστόσο να πω ότι έχει μερίδιο ευθύνης. Αυτό συνέβη και σε εθνικό επίπεδο, το ότι δεν υπήρχε πολιτική συζήτηση, το ότι δεν έδωσε εξηγήσεις και σωστά επιχειρήματα σ' αυτούς τους ανθρώπους, επέτρεψε σε άλλους να προωθήσουν τις ιδέες τους.

Κερδισμένη η κυβέρνηση...

- Η πολιτική Σαρκοζί προκάλεσε αυτή την έκρηξη;

- Ναι, αλλά αυτό επιθυμούσε η κυβέρνηση. Ο Σαρκοζί τοποθετήθηκε εκεί για να πάρει τις ψήφους του Λεπέν. Τίποτα άλλο. Μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά κατά τη γνώμη μου ο Σαρκοζί είναι υποχείριο του Σιράκ. Ο Σιράκ θα είναι ο υποψήφιος της δεξιάς στις προσεχείς εκλογές και ο Σαρκοζί, που είναι αρκετά νέος, θα περιμένει τη σειρά του στις επόμενες εκλογές. Αυτό προσπαθούν.

Ο Σιράκ στη συνέντευξή του εμφανίστηκε ως ο υπερασπιστής της ηθικής τάξης. Είναι αυτός που δεν εκνευρίζεται, είναι αυτός που δε συγκρούεται με τα προάστια, είναι αυτός που λέει ότι όλοι είμαστε ίσοι, αλλά είναι άλλοι αυτοί που έκαναν τη βρώμικη δουλιά για λογαριασμό του. Και μπορεί να δείτε το Σαρκοζί αύριο να ανασκευάζει τα όσα είπε. Είναι θέμα τακτικής. Σαν τα αφεντικά. Οταν θες να ανοίξεις ένα θέμα και να αφαιρέσεις δικαιώματα παρουσιάζεις μία αντιδραστική θέση, που θα προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις και όταν ο κόσμος αντιδράσει μπροστά στο ακραίο, του προσφέρεις κάτι που του αφαιρεί μεν κεκτημένα δικαιώματα, αλλά το δέχεται προς αποφυγή του χειρότερου. Αυτό έκαναν.

- Θεωρείτε ότι η αυτή η βία και τα επεισόδια εξυπηρετούν την πολιτική Σαρκοζί;

- Ναι, το πιστεύω. Δεν εξυπηρετούν μόνο τον Σαρκοζί, αλλά και τον Σιράκ. Οσο για την ενεργοποίηση του νόμου τη θεωρώ τέχνασμα.

Πιστεύω ότι η αριστερά έκανε λάθος. Επρεπε να πάρει θέση εξ αρχής επί του θέματος. Να μη νομιμοποιήσει τα επεισόδια, να τα καταδικάσει, αλλά παίρνοντας παράλληλα πρωτοβουλία σε πολιτικό επίπεδο και να δράσει.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ανθρώπους που φοβούνται και ανθρώπους που είναι ευχαριστημένοι με την ενίσχυση της ασφάλειας στη Γαλλία. Γεγονός που λαμβάνει χώρα ενώ είχαμε μία κυβέρνηση, χωρίς δημοτικότητα, η οποία δε γίνεται μεν δημοφιλής, αλλά από την οπτική του κόσμου κάνει τη δουλιά της. Από την άλλη μεριά υπάρχει η αριστερά, που δεν προσέφερε καμία εναλλακτική λύση. Η επιλογή γίνεται μεταξύ των δύο και φυσικό είναι να επιλεχθεί το μη χείρον βέλτιστο...

30 χρόνια λάθος επιλογών

- Θεωρείτε ότι η παρούσα κατάσταση απορρέει από την ανεργία, την περιθωριοποίηση και την πολιτική που επιβάλλεται από την ΕΕ;

- Ναι, πιστεύω ότι είναι απόρροια όλων αυτών και ότι δε θα σταματήσει εδώ. Θα εξελιχθεί και θα γίνει ακόμα πιο σκληρή. Και πιστεύω ότι θα προχωρήσει, γιατί προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τον ΠΟΕ και για να ικανοποιήσεις τον ΠΟΕ, επιτρέπεις σε μία μειοψηφία να κερδίζει ακόμα περισσότερα χρήματα και για να μπορεί η μειοψηφία να κερδίζει περισσότερα χρήματα, μεταφέρουμε τις επιχειρήσεις σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες με φτηνότερα εργατικά χέρια και διαλύουμε τη βιομηχανία στην Ευρώπη και δημιουργούμε περισσότερους ανέργους.

Λένε η παροχή υπηρεσιών θα αντισταθμίσει την κατάσταση. Η παροχή υπηρεσιών δεν πρόκειται να ισορροπήσει τη διάλυση της βιομηχανίας. Απαντάνε ότι θα την ισορροπήσει ο τουρισμός, αλλά όταν δεν υπάρχει βιομηχανία, σε τι θα ωφελήσει ο τουρισμός; Πώς θα υπάρχει τουρισμός, αν δεν υπάρχει δουλιά; Είναι χαζό σαν επιχείρημα.

Μιλάνε συχνά για ισχυρή ανάπτυξη σαν να είναι παιχνίδι. Μόνο που για να έχεις ισχυρή ανάπτυξη, πρέπει να έχεις σωστή διοίκηση, να επιτρέπεις στους πολίτες να παίρνουν αποφάσεις, να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες των πολιτών, να σέβεσαι το περιβάλλον.

Οι αντιλαϊκές πολιτικές κλείνουν τα εργοστάσια και δημιουργούν ανεργία. Στην επαρχία δεν υπάρχει μέλλον και παρατηρείται αστυφιλία. Στα αστικά κέντρα δεν υπάρχει δυνατότητα στέγασης, δεν υπάρχει δουλιά και έχουμε φαινόμενα παρακμής.

Δεν οδηγηθήκαμε σ' αυτή την κατάσταση μέσα σε μια μέρα. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των τελευταίων 30 ετών. Λυπάμαι, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση μπορεί να ήταν της αριστεράς, αλλά εφάρμοσε δεξιά πολιτική. Είναι λυπηρό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και γι' αυτό η αριστερά τιμωρήθηκε σκληρά στις προεδρικές εκλογές. Οσον αφορά το ΚΚ Γαλλίας συμμετείχε μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής και ο κόσμος δικαιολογημένα είπε «μας προδώσατε και αφού μας προδώσατε θα τιμωρηθείτε». Και αυτό συνέβη.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και οι πολίτες δεν είναι αφελείς. Οταν τους λες την αλήθεια σε υποστηρίζουν, όταν τους λες ψέματα σε εγκαταλείπουν.

Καταλήγοντας ο Ζακί Ενίν, επισημαίνει ότι «κάθε μέτρο που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού για δουλιά, αξιοπρεπή κατοικία και ποιότητα ζωής θα γίνεται ταφόπλακα σε κάθε άλλη πολιτική... Η δυσπραγία και η δυστυχία είναι κακοί σύμβουλοι και αν δε χτυπηθούν τα προβλήματα στη ρίζα, οι φιλοσοφικές συζητήσεις δεν ωφελούν...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ