Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ
Νέος θεσμός χειραγώγησης της νεολαίας

Τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών συνδιαμόρφωσαν και έδωσαν χτες στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο

Την αναβίωση ενός θεσμού - «σφραγίδα», που μοναδικό στόχο έχει τη χειραγώγηση της νεολαίας, επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα «Τοπικά Συμβούλια Νέων» σε Δήμους και Κοινότητες, που συνδιαμόρφωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών και το έδωσαν χτες στη δημοσιότητα. Με δεδομένο τον χαρακτήρα που έχει πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα τοπικά συμβούλια είναι φανερό ότι θα αναλάβουν ρόλο νομιμοποίησης των αντιλαϊκών πολιτικών που καλείται να εφαρμόσει και να προσδώσουν στο θεσμό μια βιτρίνα «συμμετοχικής δημοκρατίας» χωρίς περιεχόμενο. Με δέλεαρ την υποτιθέμενη «συμμετοχή», δηλαδή, η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει μάζες νεολαίας στις λογικές της διαχείρισης και του συμβιβασμού στην κυρίαρχη πολιτική, να χειραγωγήσει το ριζοσπαστισμό της νέας γενιάς σε ανώδυνα κανάλια και παράλληλα να αναπαράγει ένα συμβιβασμένο πολιτικό δυναμικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τα αστικά πολιτικά κόμματα.

Η εμπειρία από τη λειτουργία των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων νέων που υπάρχουν σήμερα (είναι διορισμένα και λειτουργούν προαιρετικά στους ΟΤΑ που θέλησαν να τα εφαρμόσουν), δείχνει ότι πρόκειται για όργανα πλήρως ελεγχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τη μετατροπή τους σε αιρετά όργανα, θα αλλάξει ο χαρακτήρας που είχαν μέχρι τώρα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί εφόσον πρόκειται πάλι για δομές επιβεβλημένες, ελεγχόμενες και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, έξω από τους γνήσιους φορείς εκπροσώπησης του νεολαιίστικου κινήματος (μαθητικά συμβούλια, φοιτητικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία, τοπικούς συλλόγους στις γειτονιές), τους οποίους η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί και να υποβαθμίζει.

Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε κάθε δήμο και κοινότητα αρχικά - στο μέλλον θα ισχύει και για κάθε νομαρχία - συγκροτείται Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο Νέων, με διετή θητεία, μετά από εκλογές που θα διεξάγονται εντός του πρώτου τριμήνου του πρώτου και του τρίτου έτους κάθε δημοτικής ή κοινοτικής περιόδου. Οι εκλογές θα γίνονται με μυστική ψηφοφορία και με ενιαία ψηφοδέλτια, ενώ το εκλογικό σώμα θα απαρτίζεται από το μητρώο νέων του οικείου δήμου ή κοινότητας. Στο μητρώο μπορούν να εγγραφούν με αίτησή τους, οι νέοι ηλικίας 15-28 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο του οικείου δήμου ή κοινότητας. Πέρα από τα Συμβούλια θα λειτουργεί και η συνέλευση νέων που θα απαρτίζεται από όλους τους εγγεγραμμένους στο μητρώο και θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Τόσο η Συνέλευση όσο και το Συμβούλιο δε θα έχουν καμιά αποφασιστική αρμοδιότητα, αλλά οι αποφάσεις τους θα έχουν «συμβουλευτικό» χαρακτήρα για τους ΟΤΑ σε θέματα νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ