Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ
Το νερό απειλεί τα θεμέλια

Σπηλαιώσεις και καθιζήσεις παρατηρούνται στη θεμελίωση του κορυφαίου μνημείου

Σοβαρό θέμα στατικότητας του Παρθενώνα(!) αναδείχτηκε... τυχαία στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με αφορμή τη συζήτηση για συνέχιση ή μη της ανασκαφής στα θεμέλια του Αρρηφορίου (σ.σ. μνημείο δυτικά του Ερεχθείου, όπου παρέμεναν για ένα διάστημα οι νεαρές «Αρρηφόρες» που μετέφεραν τα «ΑΡΡΗΤΑ», καλάθι με άγνωστο περιεχόμενο, στο Ιερό της Αφροδίτης εν Κήποις) στην Ακρόπολη.

Συγκεκριμένα, το μέλος του ΚΑΣ, Μανώλης Κορρές, σε εκτενή παρέμβασή του για το Αρρηφόριο και συνοπτική αναφορά στην ιστορία του τείχους της Ακρόπολης - σχετική με το θέμα του Αρρηφορίου - είπε, πως ανάλογα φαινόμενα αποσάθρωσης με αυτά των θεμελίων του Αρρηφορίου, παρατηρούνται και στον Παρθενώνα, κάνοντας λόγο και για «καθιζήσεις» του κορυφαίου μνημείου (!), προσθέτοντας ότι είναι «θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει».

Ευλόγως, άλλος σύμβουλος ζήτησε να μάθει περισσότερα για το θέμα, ωστόσο, ο πρόεδρος του συμβουλίου και γγ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος, ενοχλημένος, «έκοψε» τη συζήτηση επ' αυτού, ως «εκτός θέματος». Αναγκάστηκε, όμως, να επανέλθει αργότερα στο θέμα, προφανώς λόγω της παρουσίας δημοσιογράφων. Κάλεσε λοιπόν τον Μ. Κορρέ να εξηγήσει τι εννοούσε με τα περί «καθιζήσεων», με αποτέλεσμα να προκύψουν τα εξής: η θεμελίωση του Παρθενώνα έχει 26 στρώσεις που φτάνουν σε 11 μέτρα βάθος, το οποίο μειώνεται σταδιακά προς τη ΒΔ γωνία του μνημείου, λόγω της κλίσης του βράχου.

Το θεμέλιο κατασκευάστηκε εξωτερικά με τους καλύτερους και ανθεκτικότερους λίθους, σε μία συνολική μάζα 10.000 κυβικών μέτρων, αλλά εσωτερικά η θεμελίωση έχει μαλακότερους λίθους. Η κατασκευή αυτή έχει «αιώνια» προοπτική... αν δεν περάσει νερό. Αφότου καταστράφηκε η στέγη του Παρθενώνα, το νερό πέρασε στη θεμελίωση, με αποτέλεσμα τα μαλακότερα μέρη των λίθων να διαλύονται και να προκύπτουν φαινόμενα συμπίεσης και παραμόρφωσής τους και καθιζήσεις. Σύμφωνα με τον Μ. Κορρέ, το φαινόμενο «είχε παρουσιάσει μεγάλη εξέλιξη» μέχρι την τοποθέτηση πλάκας με οπλισμένο σκυρόδεμα εντός του ναού για τις ανάγκες των έργων συντήρησης. Φυσικά, η πλάκα τοποθετήθηκε προσωρινά και όταν αφαιρεθεί το φαινόμενο θα συνεχιστεί, καθώς «δεν είναι ούτε γραμμικό, ούτε αθώο». Μάλιστα παρατηρήθηκε, ότι μεγάλο μέρος του υλικού της θεμελίωσης ήταν σπηλαιωμένο.

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως ακόμη και μισό εκατοστό υποχώρησης στις κολόνες, θα διαταράξει την αρχιτεκτονική τελειότητα του μνημείου και κατέληξε λέγοντας, πως μπορεί να χρειαστεί και στέγαση του Παρθενώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ