Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»...

Σαν «μαγαζιά» χρησιμοποιεί τα μουσεία η κυβέρνηση για να εξυπηρετηθούν ντόπιοι και ξένοι ιδιώτες

Θα βάλουν και «ταμπέλα»;
Θα βάλουν και «ταμπέλα»;
Για ...«κοκτέιλ πάρτι» πολυεθνικής εταιρίας παραχωρεί το ΥΠΠΟ το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, συνεχίζοντας την προκλητική πολιτική εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως επιτάσσει το κεφάλαιο!

Προχτές, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση του προθαλάμου του Μουσείου (σ.σ. του μεγαλύτερου της χώρας και παγκοσμίως, του σημαντικότερου στο είδος του) στην πολυεθνική «Frei S.A. Travel Congress» για να... «δεξιωθεί» 70 διευθυντικά στελέχη της. Το «κοκτέιλ» θα γίνει το Γενάρη (7-9 μμ), ώστε τα στελέχη της πολυεθνικής να πίνουν «βολτάροντας» στα εκθέματα.

Ο πρόεδρος του ΚΑΣ και γγ του ΥΠΠΟ Χρ. Ζαχόπουλος, απέρριψε την πρόταση της αρμόδιας Διεύθυνσης να επιβληθεί στην εταιρία, εκτός του προβλεπόμενου τέλους χρήσης και εισιτήριο. Ετσι, η δεξίωση θα... «κοστίσει» στην πολυεθνική, μόλις 5.000 ευρώ. Το χειρότερο είναι ότι η διεύθυνση του Μουσείου δέχτηκε αυτή την απαράδεκτη χρήση. Προφανώς η κυβέρνηση «προπονεί» τα μουσεία μας για το ζοφερό μέλλον που τους επιφυλάσσει ο νέος Οργανισμός του ΥΠΠΟ, που προβλέπει και για το Εθνικό Αρχαιολογικό ...«πλήρη οικονομική αυτοτέλεια»...

Εξάλλου, στην ίδια συνεδρίαση, το ΚΑΣ αποδέχτηκε το αίτημα της εταιρίας οπτικοακουστικής παραγωγής «Cinegram» (σ.σ.. πρόκειται για την εταιρία της νυν καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δ. Μουζάκη...) να χρησιμοποιήσει την οροφή του Ηλίου Μέλαθρον που στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο στην Πανεπιστημίου, για να τοποθετήσει προβολείς που θα προβάλλουν ...«γιορτινά θέματα» στο απέναντι κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, όπου στεγάζεται σήμερα το εμπορικό κέντρο «Αττικα»!

Οι... «όροι» χρήσης του ΚΑΣ προς την εταιρία είναι να μην «διαταραχτεί» η λειτουργία του μουσείου από τη χρήση του ρεύματος για τους προβολείς και εκτός από το τέλος χρήσης, να πληρωθεί και ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Προφανώς το ΥΠΠΟ θα «ψάχνει» στον εκκαθαριστικό λογαριασμό του τετραμήνου για τη διαφορά στην κατανάλωση...

Το θέμα όμως δεν είναι αστείο, αφού, όχι μόνο χρησιμοποιείται το μουσείο για καθαρά εμπορευματική χρήση από ιδιώτες, αλλά και το ίδιο το κτίριο του «Αττικα» είναι χαρακτηρισμένο μνημείο γι' αυτό το θέμα θα πρέπει να «περάσει» και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ