Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Δυναμώνει η τοκογλυφία των τραπεζών

«Πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που προχώρησε σε αύξηση του «βασικού επιτοκίου» κατά 0,25 μονάδες

Πρόσθετα χαράτσια βάζουν ο τραπεζίτες στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά της χώρας μετά και το «πράσινο φως» που άναψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία σε χτεσινή συνεδρίαση προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 0,25 μονάδες (σε 2,25% από 2%). Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες εκτιμήσεις, τα επιτόκια έχουν περάσει σε ανοδική φάση, η οποία θα συνεχιστεί σταδιακά με αντίστοιχες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει την αρμοδιότητα για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής. Οι επιπτώσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά θα είναι άμεσες σε ό,τι αφορά τα δάνεια που έχουν συναφθεί σε κυμαινόμενο επιτόκιο, δηλαδή για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των δανείων, και ειδικότερα αυτών που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ή το διατραπεζικό επιτόκιο (Γιούριμπορ). Τα στεγαστικά δάνεια των τελευταίων χρόνων με κυμαινόμενο επιτόκιο υπολογίζονται πάνω από το 90% της κατηγορίας, ενώ τα κάθε είδους καταναλωτικά δάνεια είναι στο σύνολό τους με κυμαινόμενα επιτόκια.

Με βάση και τα επίσημα στοιχεία, το περιθώριο κέρδους των ντόπιων τραπεζών είναι ιδιαίτερα προκλητικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη μετακύληση των αυξήσεων στην πελατεία τους. Η τοκογλυφική πολιτική τους γίνεται φανερή και από τα επίσημα κέρδη τους, τα οποία φέτος τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς της τάξης του 60%.

Μια πρώτη εικόνα για το πού το πάνε οι τραπεζίτες έδωσε η «Εθνική Τράπεζα», η οποία ανεβάζει κατά 0,25 μονάδες τα δάνεια, που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Επίσης, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού που καθορίζει η ίδια. Τα επιτόκια καταθέσεων της ίδιας τράπεζας αυξάνονται κατά 0,20 μονάδες, είναι δηλαδή χαμηλότερα από την αναπροσαρμογή των βασικών επιτοκίων.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ ισχυρίστηκε πως η αύξηση των επιτοκίων έγινε για τον περιορισμό των πληθωριστικών προσδοκιών στην ευρωζώνη και πως είναι λανθασμένη υπόθεση εργασίας ότι βρισκόμαστε στην αρχή ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Η επιβάρυνση

Η επιβάρυνση από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα: Η τοκοχρεολυτική δόση στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο (5,87% μαζί με την προσαύξηση 0,12%) και διάρκεια 15 ετών, σήμερα διαμορφώνεται σε 823 ευρώ. Μετά την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25 η μηνιαία δόση φτάνει σε 837 ευρώ. Προκύπτει, δηλαδή, μια αύξηση 14 ευρώ το μήνα ή 2.505 ευρώ για τα 15 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ