Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2006
Αντιλαϊκό εργαλείο ενίσχυσης της πλουτοκρατίας

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, κατήγγειλε στη Βουλή ότι με τον προϋπολογισμό του 2006, πλήττονται εκτός από τα λαϊκά εισοδήματα και οι τομείς της Υγείας - Πρόνοιας- Παιδείας - ΟΤΑ - Πολιτισμού

Eurokinissi

«Για μια ακόμα χρονιά ο προϋπολογισμός αναδεικνύεται σε ένα βασικό εργαλείο αναδιανομής του παραγόμενο εθνικού πλούτου υπέρ της πλουτοκρατίας και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων». Με την εκτίμηση αυτή και με συγκεκριμένα παραδείγματα ανά τομέα, που δείχνουν την αντιλαϊκότητα του προϋπολογισμού, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής αποκάλυψε στη Βουλή το πραγματικό προσωπείο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού συνεχίστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ο Ν. Γκατζής αποκάλυψε το χτύπημα που δέχονται σοβαροί τομείς όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Πολιτισμός.

Για την υγεία τόνισε ότι ο συγκεκριμένος τομέας έχει αναδειχτεί σε ένα προνομιακό χώρο για την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι την περίοδο 1997 - 2004 υπήρξε αύξηση του τζίρου των ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας κατά 134,5% και οι πενιχρές δαπάνες του προϋπολογισμού (9,3%) δε λύνουν ούτε στοιχειωδώς τα μεγάλα και συσσωρευμένα προβλήματα. Οι δαπάνες, είπε, είναι μειωμένες ακόμα και ονομαστικά στις διάφορες επιδοτήσεις, τα κονδύλια για την αντιμετώπιση του AIDS είναι σχεδόν ανύπαρκτα και έτσι βγαίνει αβίαστα συμπέρασμα ότι και στο χώρο της Υγείας ακολουθείται η αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Για την Πρόνοια, οι δαπάνες φθάνουν μόλις στο 1,5% του προϋπολογισμού και η κατάσταση στο χώρο είναι δραματική. Το ΚΚΕ, είπε, θα συνεχίσει να παλεύει για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας υποταγμένο στις λαϊκές ανάγκες.

Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας, τόνισε ο Ν. Γκατζής συνεχίζεται και είναι χαρακτηριστικό ότι το 60,24% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση απαιτήσεων του κεφαλαίου και σε προγράμματα καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Το ΚΚΕ, τόνισε, σε αντίθεση με την πολιτική πολλαπλών ταξικών φραγμών υποστηρίζει τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας με τη θεσμοθέτηση «ενιαίου δωδεκάχρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου».

Στην Τοπική αυτοδιοίκηση, είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ εξειδικεύονται παραπέρα και υλοποιούνται οι πολιτικές που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ για τη μετατροπή της σε εργαλείο εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών. Τις επιλογές αυτές, είπε, τις αποδέχονται η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, αφού με τους εκπροσώπους τους στα όργανα της Αυτοδιοίκησης προωθούν και στηρίζουν μια σειρά από αντιδραστικά μέτρα με τελικό αποδέκτη τους δημότες, οι οποίοι ολοένα και επιβαρύνονται για τις δημοτικές υπηρεσίες.

Ανάγλυφα φαίνεται στον προϋπολογισμό η εγκατάλειψη του Πολιτισμού, όπου δίνεται το ευτελές ποσό του 0,62% από το οποίο το μισό πηγαίνει για την κάλυψη της μισθοδοσίας.

Αντίθετα, τόνισε ο Ν. Γκατζής οι στρατιωτικές δαπάνες ξεπερνούν το 10% του προϋπολογισμού και τα εξοπλιστικά προγράμματα κυρίως εξυπηρετούν τις διάφορες ΝΑΤΟικές ανάγκες. Ιδια η κατάσταση και για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης όπου είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία εννιά χρόνια οι δαπάνες αυξήθηκαν πάνω από 180% για έναν μηχανισμό για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας.

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους κοινωνικό μέτωπο, απέναντι στο μέτωπο του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκφραστών και να διεκδικήσουν τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν.

Υπερασπιζόμενος τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση - παρά τα όσα κληρονόμησε από το παρελθόν - χειρίστηκε τα ζητήματα της οικονομίας «με σχέδιο, αποφασιστικότητα, σιγουριά και σταθερότητα». Επανέλαβε τις ήδη γνωστές θέσεις του για τα ελλείμματα και την «απογραφή της οικονομίας», ενώ δεν έκρυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Οπως είπε ο υπουργός, οι μεταρρυθμίσεις (σ.σ. αντιδραστικού χαρακτήρα), «ξεπερνούν τον ορίζοντα της τετραετίας». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι για την κυβέρνηση «καθοριστική σημασία θα έχει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας», στρατηγική, η οποία όπως είναι γνωστό, ξεθεμελιώνει κάθε εργατικό δικαίωμα. Ξεκάθαρη απειλή για τις κοινωνικές δαπάνες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων αποτελεί η ρήση του Γ. Αλογοσκούφη για τη σπατάλη «του ευρύτερου δημόσιου τομέα», η οποία είπε ότι αντιμετωπίζεται με το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ.

  • Ενδεικτικό της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης είναι και το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου (συμφώνησε και το ΠΑΣΟΚ) που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Οπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Σκοπελίτης η κυβέρνηση και στο φυσικό αέριο δίνει συνέχεια στην απελευθέρωση της αγοράς στους τομείς της ενέργειες και τους οδηγεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση. Διαδικασία που, όπως τόνισε, θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στα δικαιώματα των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ