Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ' οδόν: Στον Ασπροπόταμο
Με την υπογραφή της Φύσης

Τα θεόρατα φυσικά γλυπτά της, τα Μετέωρα, μοναδικά σε όλον τον κόσμο, δεσπόζουν στην Καλαμπάκα, που δικαίως καυχιέται για δαύτα. Ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης, η Φύση, τα σμίλεψε και τα έκανε έτσι, που όμοια πουθενά να μην υπάρχουν, με αποτέλεσμα να αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη, ο οποίος, μαγνητισμένος από την επιβλητική ομορφιά τους, ακολουθεί με κάθε μέσο το δρόμο που οδηγεί στις κορυφές και στα μοναστήρια. Τούτη την Κυριακή θα βρεθούμε όχι μόνον εκεί, αλλά και στις κοντινές ομορφιές της περιοχής. Στην Καστανιά, που όπως προδίδει το όνομά της είναι χτισμένη σε ένα πανέμορφο δάσος με καστανιές, πλατάνια, οξιές, βελανιδιές και έλατα. Εδώ θα σταθούμε για λίγο. Βαθιές αναπνοές, να γεμίσουμε τους πνεύμονές μας με οξυγόνο λαχταράμε και να απολαύσουμε το καταπράσινο τοπίο. Μας πέθανε το μπετόν της πόλης.

Επειτα, στο δρόμο της Εθνικής Τρικάλων - Αρτας, θα συναντήσουμε το Νεραϊδοχώρι, που είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Αχελώου(Ασπροπόταμου), χτισμένο σε πλαγιά με έλατα, σε υψόμετρο χιλίων διακοσίων μέτρων. Από εδώ καταγόταν ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Χριστόδουλος Χατζηπέτρος. Θα περάσουμε από τη γέφυρα Χατζηπέτρου, την πετρόχτιστη καμάρα του 1792 που βρίσκεται στη θέση Σμίξη, το μοναδικό πέρασμα από τα χωριά της λεκάνης του Ασπροπόταμου (Γαρδίκι, Αθαμανία, Παλαιοχώρι).

Δίπλα στον Ασπροπόταμο

Εδώ γύρω από την Ανθούσα, το Χαλίκι είναι τα θερινά λημέρια των Βλάχων τσελιγκάδων. Στη σκιά του Λάκμου, της Τριγγίας και των Τζουμέρκων δεσπόζουν οι ψηλές κορφές, τα απίθανα δάση, τα βουερά νερά του Αχελώου - που εδώ πάνω λέγεται Ασπροπόταμος - και η «κουκλίστικη» Παναγιά της Ανθούσας, χαμένη σε καταπράσινο «πέλαγος».

Οκτώ διαφορετικά δάση από έλατα, οξιές, μαύρη πεύκη και δρύες, συναντώνται εδώ στην κοιλάδα του Ασπροποτάμου. Το ποτάμι πηγάζει από τον Λάκμο και εκβάλλει κοντά στο Μεσολόγγι. Τα «νεανικά» του βήματα κάνει εδώ, με διαδοχικές στροφές και ορμητικές καταβάσεις πάνω στα άσπρα χαλίκια.

Χείμαρρος στη βόρεια Πίνδο
Χείμαρρος στη βόρεια Πίνδο
Τα ονόματα των χωριών μαρτυρούν τον τόπο: Κατάφυτο, Πολυθέα, Καλλιρρόη, Αμάραντος, Καστανιά... Στα νερά συναντώνται ακόμη η άγρια πέστροφα με τους καγιάκερς.

Η εξερεύνηση ενός τέτοιου τόπου χρειάζεται μια καλή αφετηρία. Και δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Καλλιρρόη και την περιοχή Τρία Ποτάμια. Γι' αυτό το ξενοδοχείο λέγεται «Μαντάνια». Δηλαδή τόπος με πολλά νερά, εκεί όπου οι Βλάχοι συνήθιζαν να πλένουν τα στρωσίδια τους. Τώρα, βέβαια, οι φλοκάτες και οι βελέτζες δεν «ασπρίζουν» στον Ασπροπόταμο και σίγουρα δε θα τις χρησιμοποιήσετε στο ξενοδοχείο. Ομως, το όλο σκηνικό θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους, αφού η θέα που περιβάλλει το ξενοδοχείο είναι μοναδική, καταπληκτική η μοναστηριακή του αρχιτεκτονική, τα ξύλινα πατώματα, η ξύλινη οροφή και οι ζωγραφισμένοι τοίχοι. Ξεχωριστή εμπειρία τα σπιτικά λικέρ.

Πρόσβαση: Τα Τρία Ποτάμια βρίσκονται πάνω στο γύρο της Νότιας Πίνδου. Ο επισκέπτης μπορεί να ξεκινήσει από την Καλαμπάκα, ακολουθώντας τη διαδρομή γέφυρα Μουραγκάνη, Καστανιά, Αμάραντος, Καλλιρρόη ή από την Πύλη, ακολουθώντας τη διαδρομή Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι, Πύρρα, Δέση, Αγιος Νικόλας, η οποία είναι συνέχεια της πρώτης. Οι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι, αλλά βρίσκονται σε υψόμετρο, που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του το χιόνι και τον πάγο.

Φαγητό: Πλαστό, χορτόπιτα, μπατζίνα, ορεινή πέστροφα με κουρκούτι από καλαμποκίσιο αλεύρι της περιοχής και τηγανισμένη με κατσικίσιο βούτυρο, ψητό γουρουνόπουλο, μοσχάρι ελευθέρας βοσκής. Στο Νεραϊδοχώρι προσφέρεται κυνήγι, κατσικάκι στη γάστρα, λουκάνικα και ντόπιο κρασί, μαζί με υπέροχη θέα.

Λίγα γράψαμε για τα όμορφα μέρη που επισκεφτήκαμε. Ελάχιστα. Σκέπτομαι, όμως, πως δεν πειράζει. Αλλωστε, για μερικά ωραία πράγματα, ή για τόπους παραμυθένιους, όπως αυτοί, είναι δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να τους περιγράψεις με ακρίβεια. Καλύτερα να πεις λίγα, να απολαύσεις περισσότερα. Να γεμίσεις την ψυχή σου και την όρασή σου με εκπληκτικές εικόνες και να αφεθείς. Να σε πλημμυρίσουν διάφορα, αλλά καθόλου αδιάφορα συναισθήματα. Τι ωφελεί να φλυαρείς;


Η σπουδαία φύση του Ασπροπόταμου
Η σπουδαία φύση του Ασπροπόταμου

Εκπληκτική πέτρινη εκκλησιά στον Ασπροπόταμο
Εκπληκτική πέτρινη εκκλησιά στον Ασπροπόταμο

Το χιονισμένο Γαρδίκι
Το χιονισμένο Γαρδίκι

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ