Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΚΚΕ για τα δικαιώματα του παιδιού

Το ΚΚΕ, στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τη δράση του Κόμματος στη Νεολαία, διαμόρφωσε μια σειρά ολοκληρωμένων θέσεων για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών και των νέων.

Για την Εκπαίδευση: Το ΚΚΕ αγωνίζεται για Ενιαία Λαϊκή Παιδεία μέσα από δωρεάν δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Γενική Εκπαίδευση έως τα 18 χρόνια μέσα από Ενιαίο 12χρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, συνέχεια της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Κατάργηση του διπλού σχολικού δικτύου (Ενιαίο Λύκειο και ΤΕΕ). Υποδομή και ιατρική πρόληψη και υγιεινή σε όλα τα σχολεία, σύγχρονα και ασφαλή κτίρια, εξοπλισμένα με εργαστήρια, γυμναστήρια, μουσικά όργανα, βιβλιοθήκες, τραπεζαρίες και σχετικό με την παιδαγωγική τους λειτουργία σχεδιασμό. Καθορισμό ενιαίου προγράμματος για όλα τα παιδιά, που θα τους αφήνει χρόνο για παιχνίδι κι άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες.

Κρατικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας: Στη σχολική και εφηβική ηλικία να παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες Σχολικής Υγιεινής, στελεχωμένης με ομάδες ειδικών επιστημόνων (παιδίατροι, οδοντίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί, παιδοψυχολόγοι, παιδαγωγοί). Να παρέχονται υπηρεσίες υγείας για την ψυχοκοινωνική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου, πρόνοια και αντιμετώπιση για το πρόβλημα του καπνίσματος, του αλκοόλ, τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τις δυσκολίες μάθησης, τις διαταραχές συμπεριφοράς. Κάλυψη όλων των οικογενειών με οικογενειακό γιατρό και παιδίατρο. Απαγόρευση κάθε μορφής παιδικής εργασίας.

Νεαρά ζευγάρια και μητρότητα: Η προστασία της μητέρας και του παιδιού, οι ανάγκες του νέου ζευγαριού που θέλει να αποκτήσει παιδί, είναι υπόθεση καθαρά και μόνο κρατική. Το ίδιο ισχύει και για τις πολύτεκνες οικογένειες και αυτές με ένα γονιό. Διεκδικεί κρατικούς δωρεάν σύγχρονους βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημόσια κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων. Δημιουργία δικτύου κρατικών παιδικών κατασκηνώσεων για όλα τα παιδιά των εργαζομένων και των ανέργων. Προτεραιότητα στις οικογένειες με άνεργο, στις μονογονεϊκές, φτωχές οικογένειες, στους μετανάστες. Αδειες κυήσεως τοκετού και θηλασμού για όλες τις γυναίκες, δυο μήνες πριν και πέντε μετά τη γέννηση του παιδιού με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να αυξηθούν οι γονικές άδειες. Να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία των γυναικών στη βιομηχανία. Τα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια μέχρι τα παιδιά να γίνουν 10 χρονών.

Για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό: Το ΚΚΕ διεκδικεί τη χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό της νεολαίας. Οργανωμένη προσχολική αγωγή με βάση το αθλητικό παιχνίδι. Διαμόρφωση των παιδικών χαρών και των παιδότοπων και διορισμό των απαιτούμενων καθηγητών Φυσικής Αγωγής. Διαμόρφωση σχολικών χώρων, αιθουσών γυμναστικής, προαύλιων χώρων και θεσμοθέτηση αθλητικών εκδηλώσεων σε τακτά διαστήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ