Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Πλήγμα για τους εργαζόμενους ο ΦΠΑ στις οικοδομές

Οι βουλευτές του Κόμματος αποκάλυψαν στη Βουλή την ουσία των κυβερνητικών μεθοδεύσεων

Μια νέα φοροεπέλαση κατά των λαϊκών στρωμάτων επιχειρείται με την επιβολή ΦΠΑ 19% στα νεόδμητα ακίνητα και την επερχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Τη νέα αυτή φοροεπιδρομή, που προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στη Βουλή, κατήγγειλαν με συγκεκριμένα επιχειρήματα οι βουλευτές του ΚΚΕ στις ομιλίες τους.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου τόνισε ότι δεν προκαλεί καμία έκπληξη η αντιλαϊκότητα του νομοσχεδίου, αφού είναι μέρος της γενικότερης φορολογικής αναδιαμόρφωσης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Η εισηγήτρια είπε ότι η αξιολόγηση του νομοσχεδίου δεν πρέπει να γίνει αποσπασματικά, αλλά μέσα στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της γης και της κατοικίας και των ιδιαίτερων εξελίξεων που αφορούν την αγορά κατοικίας και τη βιομηχανία των κατασκευών.

Η μείωση, είπε, της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων τους οδηγεί στο δανεισμό για την ικανοποίηση των στεγαστικών τους αναγκών και είναι χαρακτηριστικό ότι τα στεγαστικά δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχτηκαν από το 3% που ήταν το 1995 στο 20% το 2004. Σημαντική επιβάρυνση, εκτός από το ΦΠΑ, θα επέλθει και με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, που κατά πληροφορίες θα είναι περίπου 20%.

«Εμείς, τόνισε, προτείνουμε να καταργηθεί η έμμεση φορολογία στη λαϊκή κατοικία και πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της λαϊκής στέγης μπορεί να λυθεί όχι μέσα στο σύστημα που λειτουργεί με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά με έναν ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που θα σχεδιάζει με γνώμονα τις στεγαστικές ανάγκες των εργαζομένων».

Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος τόνισε ότι η κατεύθυνση τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ ήταν η ενίσχυση των επιχειρηματιών του κλάδου και η επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Η φοροεπιδρομή, είπε, αποδεικνύεται και από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού όπου αναγράφεται αύξηση της φορολογίας από την επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές και από τη φορολογία της μεταβίβασης των ακινήτων. Ενδεικτικό της εύνοιας υπέρ των «εχόντων και κατεχόντων» είναι, όπως κατήγγειλε ο Α. Σκυλλάκος, ότι υπάρχουν άρθρα με τα οποία καταργείται το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν κότερα, ενώ μειώνεται ο φόρος από 35% στο 25% για τις ξένες επιχειρήσεις και πέφτει το ποσοστό παρακράτησης από κινητές αξίες από το 40% στο 25%.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης τόνισε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη εκμετάλλευση της γης σε πανελλαδική πλέον έκταση από τους μεγαλοεργολάβους και κατασκευαστικές εταιρίες που δεν εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την κερδοφορία τους. Υπογράμμισε ότι από το σύνολο των 63 δισ. ευρώ που είναι καταχρεωμένα τα νοικοκυριά στις τράπεζες, πάνω από 40 δισ. αφορούν τα στεγαστικά δάνεια με αποτέλεσμα να αυξάνει ο αριθμός των κατασχέσεων. Ο Α. Τζέκης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση χαρίζει χρήματα στους μεγαλοκαναλάρχες, αφού συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται η μείωση από 30% σε 20% του φόρου των διαφημίσεων στις τηλεοράσεις με στόχο τον πλήρη μηδενισμό του. Αυτό είναι η διαπλοκή, είπε, που ευνοεί συνέχεια τους επιχειρηματικούς ομίλους και αναπαράγει αυτήν την τεράστια διαπλοκή.

Υπερασπιζόμενος το φορομπηχτικό νομοσχέδιο ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Μπέζας, έκανε λόγο για εξυγιαντικό μέτρο προς όφελος του κατασκευαστικού τομέα. Μάλιστα, διαστρέφοντας την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε ελάφρυνση της φορολογίας ακινήτων και θα δημιουργήσει μεγαλύτερη κινητικότητα και ευελιξία στην αγορά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται τα φορολογικά βάρη (2005-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ