Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στο σφυρί και οι μετοχές των Ταμείων

Στην τελική ευθεία για την πλήρη αποχώρηση του δημοσίου από την Εμπορική Τράπεζα περνά η κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να περάσει κι αυτή στη ληστρική εκμετάλλευση του ιδιωτικού κεφαλαίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις στελεχών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση «εξετάζει» και την πώληση μετοχικών πακέτων των ασφαλιστικών ταμείων, οι διοικήσεις των οποίων, ως γνωστόν, διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ετσι, κάθε άλλο παρά τυχαία, διοικητικά στελέχη της «Αλφα Μπανκ» παροτρύνουν την κυβέρνηση σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, αξιώνοντας μάλιστα να βάλουν στο χέρι τις «επενδύσεις» αυτές με την αγορά από τα ασφαλιστικά ταμεία μετοχών της «Αλφα Μπανκ», της «Γιούρομπανκ», κ.ά.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να «μοιράσει το παιχνίδι» σε όφελος της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας της μερίδας του τραπεζικού κεφαλαίου που καραδοκεί. Στην περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν σήμερα το 27% και ο ΟΑΕΔ ακόμη 5%, συνολικά δηλαδή το 32%. Στην Εθνική Τράπεζα η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων ξεπερνά το 20% του μετοχικού κεφαλαίου. Είναι άγνωστος για την ώρα ο βαθμός ανακατανομής και η κλιμάκωση που θα θελήσει να επιχειρήσει η κυβέρνηση. Γεγονός είναι πως τα ποσά αυτά έχουν ανοίξει την όρεξη στους ντόπιους και ξένους τραπεζικούς ομίλους, που θέλουν να τα βάλουν κάτω από τη δική τους διαχείριση.

Τη συμμετοχή τους στην αύξηση του κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας ανακοίνωσαν οι Γάλλοι μεγαλομέτοχοι της Credit Agricole (Κρέντιτ Αγκρικόλ) μετά τα «ήξεις-αφήξεις» και τα παζάρια με την κυβέρνηση και τους άλλους μεγαλομετόχους. Η γαλλική τράπεζα ζητεί να αγοράσει κατά το ποσοστό που της αναλογεί σε τυχόν αδιάθετες μετοχές. Με αυτά τα δεδομένα το ποσοστό τους μετά την αύξηση κεφαλαίου, κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, θα διατηρηθεί στο 9,5%. Συνέχεια δίνεται με την πλήρη αποχώρηση του δημοσίου και τη διάθεση του «πακέτου» είτε στους Γάλλους είτε σε άλλους καραδοκούντες «επενδυτές». Μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου η κυβέρνηση θα διορίσει σύμβουλο ιδιωτικοποίησης για τα περαιτέρω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ