Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Από μηδενική βάση» το Ασφαλιστικό!

Με δηλώσεις τους από το βήμα του συνεδρίου των εξαγωγέων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και ο γγ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προανήγγειλαν την εφαρμογή νέων αντιασφαλιστικών και αντεργατικών μέτρων

Ετοιμα στα συρτάρια της έχει η κυβέρνηση τα σχέδια κλιμάκωσης της αντεργατικής και αντιασφαλιστικής επίθεσης, τα οποία περιλαμβάνουν και πρόσθετα πακέτα μέτρων σε βάρος των λαϊκών τάξεων. Αυτό προκύπτει από τις ομιλίες του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας Κ. Μίχαλου, κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Με τις τοποθετήσεις τους τόσο ο υφυπουργός Ανάπτυξης όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας έσπευσαν να ικανοποιήσουν τις νεότερες «επιθυμίες» των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Συγκεκριμένα, ο γγ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Μίχαλος, αποκάλυψε ορισμένα από τα στοιχεία αυτού του σχεδιασμού, λέγοντας: «Με την επανεξέταση από μηδενική βάση του ασφαλιστικού μας προβλήματος ευελπιστούμε ότι σύντομα και με τη συναίνεση όλων των ενδιαφερομένων πλευρών μια άλλη αιτία της διεύρυνσης των δημοσίων ελλειμμάτων θα ελεγχθεί».

Είναι απόλυτα φανερό πως τα περί «μηδενικής βάσης» σημαίνουν πως τη νύφη θα την πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν να καλύψουν τις μαύρες τρύπες των κρατικών ελλειμμάτων, αν και αυτά οφείλονται στις πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Επίσης, ο Γ. Μίχαλος αναφέρθηκε ευθέως στη «σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα», συνταγή που προφανώς εξετάζεται τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα και θα οδηγήσει σε πτώση το βιοτικό επίπεδο του λαού. Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, θεωρώντας αυτές τις τοποθετήσεις άκαιρες, επιχείρησαν να τις υποβαθμίσουν, υποστηρίζοντας πως ο γγ του υπουργείου Οικονομίας ...δεν έχει αρμοδιότητα για το Ασφαλιστικό.

Αποκαλυπτικός, για τις προθέσεις της κυβέρνησης να ικανοποιήσει όσο γίνεται περισσότερες από τις αξιώσεις που προβάλλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ήταν και ο Γ. Παπαθανασίου. Αξιοποιώντας το βήμα του συνεδρίου του ΠΣΕ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε την κυβερνητική προπαγάνδα γύρω από τις τελευταίες ρυθμίσεις στο ωράριο των καταστημάτων, εμφανίζοντας το μαύρο άσπρο. Παραβλέποντας το γεγονός ότι πρόκειται για ρυθμίσεις με οδυνηρές επιπτώσεις τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, ο Γ. Παπαθανασίου υποστήριξε πως «τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και τις θέλουν και τις απαιτούν όλοι»! Και συμπλήρωσε, με νόημα: «Στην πράξη, όμως, όταν έρχεται η ώρα των αλλαγών και των τομών προκύπτει ότι μερικοί παραμένουν να υπερασπίζονται το παρελθόν και όλα όσα μας κρατούν στον πάτο της διεθνούς ανταγωνιστικότητας».

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός, κάνοντας μια πρωτοφανή διαφήμιση στις δύο από τις πολυεθνικές που άνοιξαν τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα, ισχυρίστηκε ότι ο ανταγωνισμός μ' αυτές έριξε τις τιμές στα ηλεκτρικά και στα CD, αποσιωπώντας το γεγονός ότι αυτό έγινε σε ελάχιστα προϊόντα που χρησιμοποιούν ως κράχτες. Η κυβερνητική επιχειρηματολογία είναι εξόφθαλμα τόσο αδύναμη μπροστά στις αντεργατικές και αντιδραστικές ρυθμίσεις για το ωράριο που ο υφυπουργός επικαλέστηκε ως επιχείρημα για την ...αναγκαιότητά τους το ότι, κατά τον ίδιο, οι πωλήσεις μέσω Ιντερνετ γίνονται όλο το εικοσιτετράωρο! Τη στιγμή, όμως, που ο Γ. Παπαθανασίου χαρακτηρίζει πρόοδο την απελευθέρωση του ωραρίου, δεν μπορεί να αγνοεί, ως επιχειρηματίας που είναι, ότι πρόκειται για σαφή οπισθοδρόμηση που παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες όταν οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δούλευαν εξαντλητικά έξι μέρες τη βδομάδα χωρίς σταματημό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ