Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Αυξήσεις φέρνει η νέα αγορανομική διάταξη

Ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα φάρμακα και ιδιαίτερα στα θεωρούμενα φτηνά...

Κύμα αυξήσεων σε όλα σχεδόν τα φάρμακα, πρώτα και κύρια στα λεγόμενα φθηνά, θα επιφέρει η νέα αγορανομική διάταξη για τον προσδιορισμό των τιμών στα φάρμακα. Με πρόσχημα την ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και την αποτροπή της υποκατάστασής τους από αντίστοιχα ακριβότερα, η κυβέρνηση στην ουσία ικανοποιεί τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου που εδώ και καιρό ζητούσαν ανατιμήσεις στα φάρμακα, μια επιλογή που θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία. Η κυβέρνηση με τις διατάξεις που εισάγει, διατηρεί αναλλοίωτη τη φιλοσοφία του ισχύοντος τρόπου τιμολόγησης που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση του φαρμάκου ως εμπορεύματος και μέσου για τη συγκέντρωση κερδών από τα μονοπώλια των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Παρ' όλ' αυτά η κυβέρνηση επιμένει στην τακτική αποπροσανατολισμού των ασφαλισμένων υποστηρίζοντας ότι οι νέες διατάξεις θα συμβιβάσουν τα... ασυμβίβαστα: δηλαδή και θα ενισχύσουν τη φαρμακοβιομηχανία και θα φέρουν φθηνότερο φάρμακο για όσους το έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με τη νέα αγορανομική διάταξη:

  • Τα πρωτότυπα ιδιοσκευάσματα που παράγονται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για τα οποία έχει αναπτυχθεί έρευνα δραστικής ουσίας ή φαρμακευτικής μορφής ελληνικής ευρεσιτεχνίας και δεν υπάρχει αντίστοιχο όμοιο ιδιοσκεύασμα σε άλλη χώρα, θα τιμολογούνται με βάση το κοστολόγιο.
  • Δεν εγκρίνεται τιμή σε φάρμακο που δεν κυκλοφορεί σε δύο τουλάχιστον από τις 25 χώρες - μέλη της ΕΕ και την Ελβετία.
  • Η τιμολόγηση των νέων φαρμάκων τόσο των εισαγομένων όσο και των εγχωρίως παραγόμενων, θα γίνεται στο εξής με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ των 25 και της Ελβετίας. Από αυτές οι δύο θα είναι οι φθηνότερες των 15 και η τρίτη η φθηνότερη από τις δέκα χώρες της διεύρυνσης. Μέχρι τώρα τα εισαγόμενα έπαιρναν εξ αρχής την τιμή που ζητούσε ο εισαγωγέας και τα εγχωρίως παραγόμενα τιμολογούνταν με βάση το κοστολόγιο αρκεί να μην ξεπερνούσε τη φθηνότερη χώρα της ΕΕ.
  • Η προσαρμογή των τιμών των κυκλοφορούντων φαρμάκων στο νέο σύστημα θα γίνεται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων και με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι τιμές των φαρμάκων που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Γενάρη του '98 (το 1997 έγινε η τελευταία ανακοστολόγηση) θα εξετάζονται κατά περίπτωση. Σ' αυτή την κατηγορία υπάγονται τα λεγόμενα φθηνά φάρμακα που όπως είχε εξαγγείλει από την άνοιξη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα δοθεί προτεραιότητα και αναμένονται μεγάλες ανατιμήσεις.
  • Η τιμή των αντιγράφων (ουσιωδώς όμοιων) φαρμάκων διατηρείται στο 80% της τιμής πώλησης του πρωτότυπου.
  • Καθιερώνεται και μέχρι να εφαρμοστεί το νέο σύστημα αποζημίωσης φαρμακοθεραπίας που προωθεί το υπουργείο Υγείας, η επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο 4% επί των συνολικών πωλήσεων που κάθε φαρμακευτική εταιρία πραγματοποίησε προς αυτά.
  • Καθορίζεται συγκεκριμένος τρόπος προσδιορισμού των τιμών των πολλαπλάσιων ή υποπολλαπλάσιων συσκευασιών των φαρμακευτικών προϊόντων.
  • Παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα πώλησης μόνο από τα νοσοκομεία φαρμάκων υψηλού κόστους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, διευκρινίζεται, θα τροποποιηθεί με την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας.
  • Προωθείται η δημιουργία «Ερευνητικού Κέντρου για το σχεδιασμό αναπτυξιακής πολιτικής» γύρω από το φάρμακο. Πρόεδρος ορίστηκε ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ