Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αρχισε η Συνάντηση Κορυφής των δύο Προέδρων

Απο την υποδοχή στο αεδρόμιο

Associated Press

Απο την υποδοχή στο αεδρόμιο
ΣΕΟΥΛ.-

Στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, έφθασε χτες το πρωί η νοτιοκορεατική κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας, Κιμ Ντάε - γιουνγκ. Η τριήμερη ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών της Κορεατικής Χερσονήσου άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, θερμές εκδηλώσεις, ενώ πλήθος εκατοντάδων χιλιάδων Βορειοκορεατών παραβρέθηκε στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ για να επικροτήσει και να επιδοκιμάσει τη συνάντηση των δύο ηγετών.

«Ολος ο κόσμος παρακολουθεί στενά τη συνάντησή μας. Γιατί ο Πρόεδρος Κιμ ήρθε στη ΛΔ Κορέας και το γιατί εγώ αποδέχτηκα, είναι για τον κόσμο ένα ερωτηματικό. Θα πρέπει, λοιπόν, να προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σ' αυτό το ερώτημα μέσα στις δύο νύχτες και τις τρεις μέρες αυτής της συνάντησης», δήλωσε ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Β`, λίγα λεπτά αφού υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Ντάε - γιουνγκ στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ. Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας δήλωσε στη συνέχεια πως είναι «έτοιμος για συζητήσεις δίχως επιφυλάξεις».

Στο επίσημο δείπνο που δόθηκε χτες στην Πιονγκγιάνγκ προς τιμήν του, ο Πρόεδρος της Ν. Κορέας εξέφρασε την πεποίθηση πως «προτεραιότητα είναι η συνεύρεση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών και στις δύο πλευρές της Κορεατικής Χερσονήσου, που χωρίστηκαν από τον πόλεμο». Και ο Κιμ Ντάε γιουνγκ πρότεινε στη συνέχεια της ομιλίας του: «Θα πρέπει να ανοίξει ο δίαυλος που έκλεισε για μισόν αιώνα. Ας ενωθούμε και ας επανασυνδέσουμε τις σιδηροδρομικές, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες ακόμη και τις τηλεπικοινωνίες». Νωρίτερα και λίγο προτού αναχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεούλ, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος είχε εκφράσει την ελπίδα πως η συνάντησή του με τον ομόλογό του, της ΛΔ Κορέας, «θα είναι σημείο καμπής στις προσπάθειες απομάκρυνσης των απειλών για πόλεμο και τερματισμού του Ψυχρού Πολέμου στην κορεατική χερσόνησο, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά τα 70 εκατομμύρια του κορεατικού λαού στο Νότο και στο Βορρά».

Τώρα, όσον αφορά στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο πλευρών, επισήμως δεν είναι γνωστά παρά ελάχιστα πράγματα. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που διέρρευσαν πρώτα σε νοτιοκορεατικά ΜΜΕ και έπειτα σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναμένεται να μπουν τα πρώτα θεμέλια για την πραγματοποίηση μίας δεύτερης Διάσκεψης Κορυφής, αυτή τη φορά, στην πρωτεύουσα της Ν. Κορέας, Σεούλ. Επιπλέον, οι δύο ηγέτες ενδέχεται να συνομιλήσουν και για μία σειρά ζεόντων ζητημάτων, με βασικότερα το θέμα της πολύχρονης παρουσίας των αμερικανικών βάσεων στη Νότια Κορέα, και το ενδεχόμενο ζήτημα μελλοντικής επανένωσης των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ