Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Νέα εξαγορά στις τηλεπικοινωνίες

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΟΣΛΟ.-

Συνεχίζοντας την επιθετική και, καθώς φαίνεται αποδοτική, πολιτική και στρατηγική της για επέκταση όσο το δυνατόν περισσότερο εκτός των νορβηγικών συνόρων, μετά την αποτυχία της για συγχώνευση με την ετέρα σκανδιναβική «Telia», η νορβηγική «Telenor» απέκτησε τον έλεγχο χτες του 53,5% του μετοχικού κεφαλαίου της «Sonofon», αντί του ποσού των 14,7 δισ. δανέζικων κορονών (1,77 δισ. ΕΥΡΩ), και κατ' επέκταση μέρος του ελέγχου του δανέζικου ομίλου τηλεπικοινωνιών «GN Store Nord».

Η «Sonofon» είναι ο δεύτερος παροχέας υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη Δανία με 89.000 συνδρομητές, ενώ το υπόλοιπο 46,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ελέγχεται από την «American Bellsouth».

Αυτή η εξαγορά έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την εξαγορά της ρωσικής «Combellga», τρίτο μεγαλύτερο παροχέα υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στον επιχειρηματικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής της Μόσχας, ενώ μόλις πριν από λίγο καιρό, σε κοινοπραξία με την ελληνική «Cosmote» εξαγόρασαν την αλβανική «Albanian Mobile». H Telenor ελέγχει ακόμη το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της «Vipelcom», μιας εκ των δύο σημαντικότερων εταιριών κινητής τηλεφωνίας στη ρωσική πρωτεύουσα και το 13% του μετοχικού κεφαλαίου της «North-West GSM» στην Αγία Πετρούπολη, ενώ απέκτησε και τον έλεγχο του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της «Total Access Communications» (TAC), δεύτερης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στην Ταϊλάνδη.

Παρά όμως αυτή την επεκτατική και κερδοφόρα στρατηγική, το Μάη, η νορβηγική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του 49% της «Telenor»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ