Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιορταστικές πρεμιέρες

«Τάνγκο» στο «Αμφι-Θέατρο»
«Τάνγκο» στο «Αμφι-Θέατρο»
Αρκετές οι πρεμιέρες αυτών των ημερών. Στο «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου ανεβαίνει, σήμερα, το θρυλικό «Τάνγκο» του Πολωνού Σλάβομιρ Μρόζεκ, στην αίθουσα «Λήδα Τασοπούλου», όπως ονομάστηκε η κεντρική σκηνή. Το «Τάνγκο» είναι ένα συγκλονιστικά επίκαιρο έργο, αν αναλογιστούμε το παγκόσμιο κύμα βίας που απειλεί τον πλανήτη. Ο χώρος μιας οικογένειας όπου επικρατεί το χάος φωτίζεται έτσι, ώστε όλα τα δρώμενα ν' αποκτούν οικουμενική σημασία. Ο συγγραφέας - όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος - «έπιασε το σφυγμό και το πολιτικό πρόβλημα της εποχής, διακωμωδεί τους ημι-διανοούμενους και τους παρακαλλιτέχνες, εικονογραφεί το χάσμα των γενεών, βλέπει τον κίνδυνο να φωλιάζει παντού και σαν γνήσιος ποιητής αφήνει ανοιχτό το ερώτημα για τη λύση. Η παράσταση ανεβαίνει σε αναθεωρημένη μετάφραση Παύλου Μάτεσι, σκηνικά Γιώργου Πάτσα και κοστούμια Τότας Πρίτσα. Παίζουν: Χρήστος Βαλαβανίδης, Κώστας Αθανασόπουλος, Ασπασία Κράλλη, Μάνια Τεχριτζόγλου κ.ά.

Στην κάτω αίθουσα του «Αμφι-Θεάτρου» λειτουργεί διαρκής έκθεση με φωτογραφίες από παραστάσεις και κοστούμια της Λήδας Τασοπούλου.

  • Μια καινούρια «Βότκα Μολότοφ» έρχεται σήμερα στο θέατρο «Διάνα». Πρόκειται για μια συρραφή διηγημάτων του Αντον Τσέχοφ για την ανατομία της ψυχικής διαταραχής. Με την Ελένη Ράντου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Δέκα χρόνια μετά την πρώτη «Βότκα Μολότοφ», η Ελένη Ράντου επιλέγει άλλα διηγήματα και τα διασκευάζει μαζί με τον Βαγγέλη Χατζηνικολάου. Ιστορίες ανθρώπων που αυτή τη φορά έχουν άξονα το νευρικό κλονισμό και τις ψυχικές διαδρομές των ηρώων, συνθέτουν ένα θεατρικό κοκτέιλ σπαρακτικού χιούμορ και «ξεκαρδιστικής» τραγωδίας. Τα σκηνικά είναι του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια του Αγγελου Μέντη και η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Παίζουν: Ελένη Ράντου, Κατιάνα Μπαλανίκα, Ντίνος Δουλγεράκης, Γιάννης Στεφόπουλος, Βαγγέλης Χατζηνικολάου κ.ά.
  • Η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου ΟΠΕRΑ σε συμπαραγωγή με το θέατρο «Θησείον» παρουσιάζει την παράσταση «Οι τρεις αδελφές - UT CONSECUTIVUM», από την Παρασκευή και μέχρι τις 25 Φλεβάρη. Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στο κλασικό αριστούργημα του Αντον Τσέχοφ «Οι τρεις αδελφές». Το κείμενο του Τσέχοφ χρησιμοποιείται, σε συνδυασμό με κείμενα της ομάδας ΟΠΕRΑ που διαμορφώθηκαν κατά την εξέλιξη των αυτοσχεδιασμών, καθώς και με ποιητικά κείμενα των Dylan Thomas, Arthur Rimbaud, Κώστα Καβανόζη και Μάτσης Χατζηλαζάρου, σε μια νέα δραματουργική σύνθεση με άξονα την αφήγηση της γνωστής ιστορίας μέσα από τα μάτια των βασικών τσεχοφικών ηρωίδων. Η παράσταση πραγματεύεται την ανάγκη των ανθρώπων να δραπετεύσουν από την πεζή καθημερινότητα και να ζήσουν μια ζωή πυκνή, με έντονη συναισθηματική ταλάντωση. Οταν το ζητούμενο πάθος αδυνατεί να αναδυθεί από την πραγματικότητα, τότε η φαντασία επιστρατεύεται, τα γεγονότα αλλοιώνονται και κάνει την εμφάνισή της η πολυπόθητη - αλλά δυστυχώς πρόσκαιρη και επισφαλής - ευδαιμονία. Η αφήγηση της ιστορίας προωθείται, επίσης, με τη συμβολή των τραγουδιών του Θοδωρή Αμπαζή και των «Γύρω - Γύρω», που ερμηνεύονται επί σκηνής, καθώς και του Video Art του Στάθη Αθανασίου. Χορογραφία - Κίνηση: Μαριέλα Νέστορα. Ερμηνεύουν: Νέστωρ Κοψιδάς, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Ασπασία Παπαϊωσήφ, Δανάη Σαριδάκη, Φανή Παναγιωτίδου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για δεύτερη χρονιά η «Θλιμμένη Τζάσμιν» της Ελένης Ράντου (2019-07-12 00:00:00.0)
«Κύκνειο Ασμα» (2014-01-30 00:00:00.0)
Πρεμιέρες σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη (2003-11-07 00:00:00.0)
Φεστιβάλ με "σολίστες" της σκηνής (1998-04-28 00:00:00.0)
Φεστιβαλικές παραστάσεις (1997-06-15 00:00:00.0)
Γιορταστική βραδιά (1996-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ