Κυριακή 18 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
«Παράδοση και προοπτικές» στους Δελφούς

Με την εικαστική συνάντηση «Κορυφαίοι δημιουργοί του 20ού αιώνα: Χρύσα - Τάκης»,ξεκίνησαν χτες, στους Δελφούς, οι θερινές εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Η έκθεση με έργα μνημειακά των δύο καλλιτεχνών, που θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του Ιούλη, πλαισιώνεται με ημερίδα της οποίας θέμα είναι «Τέχνη και Τεχνολογία στον 20ό αιώνα». Την ευθύνη και επιμέλεια υπογράφει ο διευθυντής της Πινακοθήκης Πιερίδη, Τάκης Μαυρωτάς.

Από τις 30 του Ιούνη μέχρι τις 8 του Ιούλη, επίσης, θα πραγματοποιηθεί, στους Δελφούς, η Χ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με θέμα «2.500 χρόνια Αρχαίου Ελληνικού Δράματος: Παράδοση και Προοπτικές» : Συμπόσιο, θεατρικές παραγωγές, παράλληλα καλλιτεχνικά γεγονότα. Το θέμα της συνάντησης προσδιορίζει τον επετειακό χαρακτήρα του γεγονότος και την προσέγγιση του αρχαίου δράματος συνολικότερα (κωμωδία-δράμα). Η κωμωδία εκπροσωπείται με τη νέα παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, που θα κάνει πρεμιέρα στους Δελφούς, στο Αρχαίο Στάδιο (9.30μμ), στις 30 του Ιούνη, μετά την επίσημη έναρξη της συνάντησης, στο Συνεδριακό Κέντρο (8μμ). Σημαντικό γεγονός της συνάντησης είναι η παρουσία του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε, οι οποίοι είναι τα τιμώμενα πρόσωπα στο αφιέρωμα «Από τον Αριστοφάνη στον Ντάριο Φο», που θα γίνει την 1η του Ιούλη. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει διάλεξη από τον Ντάριο Φο καθώς και επίδειξη και αυτοσχεδιασμούς από Φο και Ράμε. Στην ενότητα της τραγωδίας, που αποτελούν τον κύριο κορμό της Συνάντησης, εντάσσεται η παραγωγή του Τ. Σουζούκι «Οιδίπους Τύραννος» και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε μετάφραση Μ. Μακ Ντόναλντ και σκηνοθεσία Ντ. Κάντρεϊ, η ελληνοτουρκική «Ηρακλέους Κάθοδος» (2 του Ιούλη) σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου, με Ελληνες και Τούρκους ηθοποιούς. Επίσης, η δραματική σύνθεση «Tristia» που ερμηνεύει η Αλα Ντεμίντοβα (1η του Ιούλη), καθώς και το Σύμπλεγμα Μήδειας με τους M. Walton και N. Immoru (1η του Ιούλη). Στην ίδια ενότητα περιλαμβάνεται και το τραγωδιακό μυθόδραμα «Μυστική Γη» της Κατερίνας Παπαϊακώβου.

Στα παράλληλα καλλιτεχνικά γεγονότα συμμετέχουν καλλιτέχνες από Ισπανία, Τουρκία και Ελλάδα, όπως Γ. Κοντραφούρης, Ν. Ξυδάκης, κ.ά. Στις 7 του Ιούλη μετά τη λήξη του Συμποσίου θα γίνει η συνεδρίαση των μελών της Διεθνούς Επιτροπής Θεατρικής Ολυμπιάδας και η αναγγελία της θεατρικής Ολυμπιάδας Μόσχας (2001).

Από 1 μέχρι 15 του Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια επιμόρφωσης καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης των χωρών της Ευρώπης στα Αρχαία Ελληνικά και τον ελληνικό πολιτισμό. Συμμετέχουν καθηγητές φιλόλογοι από τη Ρωσία. Τέλος, από τις 17 μέχρι 21 του Αυγούστου θα γίνει σεμινάριο Αρχαίων Μαθηματικών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ