Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ «VILLAGE» ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
Λειτουργούν χωρίς άδεια!

Μετά τη σκανδαλώδη παραχώρηση της έκτασης από τον ΟΕΚ και τις χαριστικές ρυθμίσεις για την ανέγερση του Εμπορικού Κέντρου, η «αμαρτωλή» ιστορία συνεχίζεται...

Στο προσκήνιο έρχεται ξανά ο βίος και η πολιτεία της εταιρίας «VILLAGE ROADSHOW OPERATION ΕΛΛΑΣ ΑΕ», που, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, δείχνει πως μπροστά στο κέρδος, δεν υπολογίζει ούτε την ακεραιότητα των ίδιων των πελατών της. Παλαιότερα ήταν το Village Park στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Τώρα, στο Εμπορικό Κέντρο «The Mall» στη θέση Ψαλίδι Αμαρουσίου, ιδιοκτησίας της «Λάμδα Ντιβέλοπμεντ» (Lamda Development SA) με τις 14 αίθουσες που ανήκουν στην εταιρία «VILLAGE».

Ο «Ρ» είχε επισημάνει τους περασμένους μήνες τη σκανδαλώδη παραχώρηση του οικοπέδου από τον ΟΕΚ όπου χτίστηκε το Εμπορικό Κέντρο στο Μαρούσι στο συγκεκριμένο χώρο. Σήμερα, αποκαλύπτει ότι εκτός της «αμαρτωλής» ιστορίας του Εμπορικού Κέντρου που άνοιξε τις πύλες του στις 25 του περασμένου Νοέμβρη, υπάρχει και «ουρά». Συγκεκριμένα, παρουσιάζει το πρακτικό που πιστοποιεί ότι οι κατά τα άλλα «υπερσύγχρονες» αίθουσες της «VILLAGE» είναι παράνομες. Και αυτό γιατί, όπως και στο «Πάρκο» του Ρέντη, έτσι και στο Μαρούσι, η εταιρία αψηφά νόμους και εισπράττει κέρδη, από αίθουσες που δεν έχουν άδεια λειτουργίας.

Το εμπορικό Κέντρο «The Mall»

Το συγκεκριμένο οικόπεδο, εκτάσεως 43.771 τ.μ. όπως έχει σημειώσει σε παλαιότερο ρεπορτάζ ο «Ρ», ανήκε στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Παρ' όλα αυτά, με τις... ευλογίες και τις ρυθμίσεις από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η έκταση βρέθηκε στην κατοχή της εταιρίας συμφερόντων Λάτση (σ.σ. «Λάμδα Ντιβέλοπμεντ»). Οταν ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια ανέγερσης του οικήματος που στεγάζει 200 εμπορικά καταστήματα, 14 κινηματογράφους και 25 καφετερίες και εστιατόρια, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, παρενέβη το ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο με ειδικούς όρους δόμησης και ειδικές διατάξεις, έδωσε το «πράσινο φως» για να φτιαχτεί το Εμπορικό Κέντρο.


Μάλιστα, ακόμα και για καταγγελίες για σπασμένα πλακάκια στο δάπεδο αρκετών επιπέδων του Κέντρου, καλώδια ρεύματος που κρέμονται στους τοίχους και άλλες κακοτεχνίες, δεν μπορούν να παρέμβουν οι υπηρεσίες του Δήμου στο οίκημα αφού, σύμφωνα με υπάλληλο της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Αμαρουσίου, το οίκημα κατασκευάστηκε, ρευματοδοτήθηκε και ελέγχθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οι ...ασφαλείς κινηματογράφοι

Μέσα σε αυτό το εμπορικό κέντρο, υπάρχουν και 14 κινηματογράφοι ιδιοκτησίας της «VILLAGE». Σύμφωνα με το Νόμο, γίνεται αίτηση από τον ιδιοκτήτη στο Συμβούλιο Επιθεώρησης Θεάτρων, κινηματογράφων κλπ. προκειμένου να περάσει από το χώρο, να επιθεωρήσει και να γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά ως προς την έκδοση άδειας λειτουργίας. Σε περίπτωση αρνητικής γνωμάτευσης από τα μέλη της επιτροπής, η Αστυνομία, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι υποχρεωμένη να σφραγίσει το χώρο για να σταματήσει η λειτουργία του κινηματογράφου μέχρι να γίνει επιθεώρηση από την ίδια επιτροπή και να γνωμοδοτήσει θετικά στις όποιες παρατηρήσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως αναφέρει το έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα ο «Ρ», την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη, μετά από αίτηση της εταιρίας που φέρει ημερομηνία 22/11/2005, το πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Επιθεώρησης Θεάτρων - Κινηματογράφων κλπ., αποτελούμενο από τους Ν. Δούση Ρασσιά (Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Αμαρουσίου, ως Προέδρου), Ευάγ. Μικράκη (από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Νομαρχίας Αθηνών), Σταμ. Φασουλή (της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Νομαρχίας Αθηνών), Κων. Γιάνναρη (της Δ/νσης Υγείας Νομαρχίας Αθηνών), Ευθ. Ζαφείρη (Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρουσίου ως εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.), Νικ. Σπαή (της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών) και Χρ. Θεοχάρη (εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος, ακροάματος) επισκέφθηκε τους κινηματογράφους στο «The Mall» για να τους επιθεωρήσει. Την εταιρία, εκπροσωπούσε ο Χαράλ. Αντωνόπουλος.

Πιστή στην παράδοσή της, η εταιρία ανοίγει τις αίθουσές της, χωρίς την απαιτούμενη άδεια
Πιστή στην παράδοσή της, η εταιρία ανοίγει τις αίθουσές της, χωρίς την απαιτούμενη άδεια
Οπως αναφέρεται στο σχετικό πρακτικό, το συμβούλιο, «ευρισκόμενο σε απαρτία, πήγε επί τόπου, ενήργησε αυτοψία στο παραπάνω συγκρότημα κινηματογράφων και αφού έλαβε υπόψη του α) την από 22-11-05 αίτηση του ενδιαφερομένου β) τα υποβληθέντα δικαιολογητικά γ) τα λοιπά στοιχεία του φακέλου δ) την υπ' αριθ. 72/51153/21-11-05 άδεια εγκατάστασης Δήμου Αμαρουσίου ε) τις διατάξεις (1) του Α.Ν. 445/37 (2) του Β.Δ. 15/17.5.1956 "Περί κανονισμού Θεάτρων - Κινηματογράφων κλπ." όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα. (3) Του Π.Δ. 180/79 όπως τροπ/θηκε με τα 231/89 & 457/90 (4) του άρθρου 11 του Ν. 2307/95 (5) της ΑΙΒ/8577/83 Υγειονομικής Διάταξης (6) της Α5/3010/85 (7) των ισχυουσών Πολεοδομικών Διατάξεων (8) της υπ' αριθ. 3/81 Πυροσβεστικής Διάταξης» δε γνωμοδότησε ούτε θετικά ούτε αρνητικά για τη λειτουργία των Κινηματογράφων».

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «λόγω του μεγέθους της εγκατάστασης των κινηματογραφικών αιθουσών και λόγω της μη αποπεράτωσης των εκτελουμένων εντός αυτών εργασιών, το Συμβούλιο δεν ολοκλήρωσε τον έλεγχο και θα επανέλθει κατόπιν νέας αιτήσεως του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τη χορήγηση ή μη της άδειας λειτουργίας».

Ετσι, σύμφωνα με το Νόμο, η αστυνομία, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει να κλείσει τους κινηματογράφους για την ασφάλεια των πελατών που αγγίζουν, σε περίπτωση πληρότητας και των 14 αιθουσών, τους 3.100.

Το πρακτικό της Επιτροπής που αναφέρει ότι δεν εκδίδεται η άδεια
Το πρακτικό της Επιτροπής που αναφέρει ότι δεν εκδίδεται η άδεια
Ωστόσο, η επιτροπή αναμένεται να επισκεφθεί ξανά τους κινηματογράφους την ερχόμενη βδομάδα για να διαπιστωθεί αν είναι όλα σύμφωνα με τις διατάξεις. Παρ' όλα αυτά, κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει πλησιάσει ούτε την είσοδο, προκειμένου να εφαρμόσει τα αυτονόητα και σε αυτή την περίπτωση. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η επιτροπή σταμάτησε τον έλεγχο μόλις στις τέσσερις πρώτες αίθουσες, καθώς υπήρχαν ακόμα εργάτες που έβαφαν τους χώρους και τους διαδρόμους. Οι αίθουσες όμως, αν και φάνηκαν ημιτελείς και ανέτοιμες να δεχτούν κόσμο, το βράδυ πρόβαλλαν κανονικά τις ταινίες που ήταν προγραμματισμένες!

Αλλωστε, είναι γνωστή η παράνομη λειτουργία 20 αιθουσών της ίδιας εταιρίας στον Αγ. Ιωάν. Ρέντη, που από το 1999 όταν και τις άνοιξε για το κοινό μέχρι και τις 23 Δεκέμβρη του 2003, το Συμβούλιο Επιθεώρησης Κινηματογράφων του παραπάνω Δήμου, είχε απορρίψει δύο φορές τη χορήγηση άδειας λειτουργίας. Ο λόγος ήταν η έλλειψη σε συστήματα πυρασφάλειας και διαφυγής των ατόμων που βρίσκονται στις αίθουσες, σε περίπτωση ανάγκης. Μάλιστα, για να προχωρήσει σε θετική γνωμοδότηση, χρειάστηκε η παρέμβαση οκτώ στελεχών της «Village» όπου και πάλι, συνάντησαν τις αντιρρήσεις ενός μέλους της Επιτροπής.

Σε επικοινωνία μας με αρκετούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση, πήραμε σχεδόν την ίδια απάντηση. «Ποιος τα βάζει μαζί τους για να τους κλείσει;». Παρ' όλα αυτά, δεν τους έδωσαν την έγκριση, προκειμένου να φτάσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας.


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ