Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στο χέρι της είναι

Αδειες τσέπες, άδεια δημόσια ταμεία, καμένη γη, σφαγιασμένη ελπίδα, μαύρη προοπτική, χρηματιστηριακές κομπίνες και αμέτρητα πλούτη στη διάθεση των λίγων «εχόντων και κατεχόντων». Κι από κοντά, δικαιοσύνη, θεσμοί, εκκλησία και κάθε λογής μηχανισμοί, διαβρωμένοι από παραδοσιακά και «νέου τύπου» κυκλώματα, προσπαθούν με χίλιους δυο τρόπους να παίξουν το ρόλο φύλλου συκής, να αποπροσανατολίσουν, να ξεγελάσουν, να χειραγωγήσουν τις λαϊκές συνειδήσεις. Προσπαθούν να κρύψουν τις βαθύτερες αιτίες και ρίζες της ακρίβειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης, της διαρκούς και παντοτινής λιτότητας για τους πολλούς, αυτούς ακριβώς που παράγουν τον πλούτο.

Είναι κάποιες εκφράσεις της αστικής εξουσίας, της χτεσινής και της σημερινής, πάντα προσηλωμένης και υποταγμένης στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας, πάντα αυταρχικής και αλαζονικής, είτε αφορά το προσωπείο του εκσυγχρονισμού και του «κοινωνικού διαλόγου», είτε αυτό της... σεμνότητας και ταπεινότητας.

Ποιο κόμμα είναι στην εξουσία; Ποιοι κυβερνούν; Ποιοι είναι στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ποιες οι πολιτικές και ποιες οι διαφορές τους;.. Πρόβλημα του ιστορικού του μέλλοντος, ν' ανατρέξει σε παρελθούσες ημερομηνίες για να βγάλει άκρη. Πού θα καταλήξει; Υμνητές και θιασώτες της σκληρής καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Το ίδιο και οι δυο!

Ούτε τα προγράμματά τους, ούτε οι κάλπικες υποσχέσεις τους, ούτε η πολιτική φιλοσοφία, ούτε τα μικροκαβγαδάκια τους για το μοίρασμα της πίτας παίζουνε ρόλο, απλώς βουλιάζουν ακόμα περισσότερο στα πάθη και τις αμαρτίες τους, στη διαφθορά και τη διαπλοκή, στο δούναι και λαβείν, στα κοινά τους συμφέροντα, στην υποκρισία, στην υπονόμευση και προπαντός στην απέλπιδα προσπάθεια αντιμετώπισης και εξωραϊσμού της γενικότερης και πολύμορφης κρίσης του συστήματος, που συνεχίζεται αμείωτη και συνεχώς βαθαίνει, έχοντας αγκαλιάσει με τα φαρμακερά αγκάθια της κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο φανερά με τις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν. Οσο βουλιάζει στις ανομίες του και τα σκάνδαλά του, όσο φθείρεται από την ανικανότητά του, το ένα κόμμα της εξουσίας, τόσο το άλλο κόμμα πλησιάζει, έστω κι αν μαστίζεται από εσωστρέφεια, ίντριγκες, ανασφάλεια και διαφορές, έστω κι αν δεν κάνει τίποτα να δείξει την αντιπολιτευτική του παρουσία, τον αντιπολιτευτικό του λόγο. Εστω και αν στους περισσότερους νόμους ουσιαστικά συμφωνούν και διαφωνούν μόνο και μόνο για... τα μάτια και την εξυπηρέτηση των δημαγωγικών σκοπιμοτήτων τους.

Αυτός είναι ο δικομματισμός που θέλει ξεχαρβάλωμα, το μαγικό ραβδί του καπιταλιστικού συστήματος. Στο χέρι της εργατικής τάξης είναι με την ενότητα και τους αγώνες της, να ξεριζώσει από τη γη τα σάπια δέντρα μαζί με τα παράσιτά τους και τα σκουληκιασμένα φρούτα τους.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η «καμένη γη» (2012-06-13 00:00:00.0)
Καθήκον η ανατροπή τους (2011-10-15 00:00:00.0)
Μέσα στην ΕΕ και αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου (2011-06-03 00:00:00.0)
Ας περάσουμε στην αντεπίθεση (2004-10-02 00:00:00.0)
ΠOIA ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ; (2000-01-06 00:00:00.0)
Υπέρ όλα τα κόμματα της Βουλής (1998-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ