Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Σε αναμονή των εκπτώσεων...

Αρχίζουν στις 23 του Γενάρη. Προσοχή στα καταστήματα «stock» και «outlet»

Σε αναμονή των χειμερινών εκπτώσεων που αρχίζουν στις 23 του Γενάρη και θα διαρκέσουν μέχρι τις 25 του Φλεβάρη βρίσκονται τόσο οι έμποροι όσο και οι καταναλωτές, καθώς όπως όλα δείχνουν στην αγορά η κίνηση των γιορτών ουσιαστικά ολοκληρώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων. Για άλλη μια χρονιά, όπως παρατηρούν οι έμποροι, οι καταναλωτές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένοι στις αγορές τους, περιορίζοντας τα έξοδα στα εντελώς απαραίτητα των ημερών. Η «ανάσα», πάντως, που κάθε χρόνο περιμένουν οι αυτοαπασχολούμενοι την περίοδο των γιορτών δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετή, ώστε να αντισταθμίσει τις συσσωρευμένες απώλειες, επισημαίνουν οι ίδιοι και πλέον αναμένουν τις εκπτώσεις στις οποίες ελπίζουν ότι και οι καταναλωτές έχουν μεταθέσει μέρος των αγορών τους.

Στο μεταξύ, το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων «stock» και «outlet» καθορίζεται με αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου. Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στις αποφάσεις, καταστήματα «stock» χαρακτηρίζονται τα καταστήματα τα οποία πωλούν λιανικά, αποθέματα προϊόντων παλιότερων χρήσεων ή γενικά ελαττωματικά είδη και τα οποία είτε είναι δικά τους, είτε τα έχουν προμηθευτεί από άλλες εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις και έχουν χαρακτηριστεί ως αποθέματα προηγούμενων σεζόν, αποθέματα παλιάς μόδας, καταργημένων ή παλιών ή μη εμπορεύσιμων εμπορικών κωδικών, αποθέματα παλιών εμπορικών σεζόν, παλιά γενικά αποθέματα, είδη ξεπερασμένης τεχνολογίας και καταναλωτικών συνηθειών και είδη ελαττωματικά.

Καταστήματα «outlet» χαρακτηρίζονται τα καταστήματα ή τα πρατήρια λιανικής πώλησης που έχουν οι εμπορικές ή μεταποιητικές επιχειρήσεις και από τα οποία διαθέτουν λιανικά τα προϊόντα τους τα οποία όμως είναι όπως και εκείνα στην περίπτωση των stock.

Τα παραπάνω καταστήματα για να λειτουργήσουν θα πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις: Πρώτον να έχουν άδεια λειτουργίας και έναρξης εργασιών ως τέτοια από τις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ και δεύτερον να έχουν γραφτεί στα κατά τόπους αρμόδια επιμελητήρια ως ιδιαίτερες επιχειρήσεις stock ή outlet.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι αυτές οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να πραγματοποιούν εκπτώσεις και προσφορές σύμφωνα με το καθεστώς που διέπει τις υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις, γιατί αυτά είναι χαρακτηρισμένα ως εκπτωτικά και πουλάνε με μειωμένες τιμές όλο το χρόνο. Γι' αυτό και στις διαφημίσεις τους πρέπει να επισημαίνουν ότι τα είδη που διαθέτουν αποτελούν παλιά αποθέματα, ελαττωματικά, και κατά περίπτωση να αναγράφουν μόνο τη συγκεκριμένη τιμή πώλησής τους που πρέπει να είναι υποχρεωτικά να είναι χαμηλότερη της κανονικής τιμής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ