Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Ερχονται τα νέα χαράτσια

Λήγουν τις επόμενες μέρες οι προθεσμίες για τέλη κυκλοφορίας, υποβολής του Ε9 και συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών -προμηθευτών

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες «αντικειμενικές αξίες» πάνω στις τιμές των ακινήτων, οι οποίες πρόκειται να αυγατίσουν υπέρμετρα τους φόρους για τις κάθε είδους μεταβιβάσεις (αγορές, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές). Είναι φανερό το γεγονός ότι η απόκτηση κατοικίας, τέτοιας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Πολύ περισσότερο γιατί οι ανατιμήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα ανακοινώνονται κατά δόσεις - σε ορίζοντα τριετίας - θεριεύοντας και διευκολύνοντας το κύμα κερδοσκοπίας και τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και μεγαλομεσιτών που λυμαίνονται το κατασκευαστικό κύκλωμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη δείξει τις πραγματικές διαθέσεις της: Η αύξηση των αφορολόγητων ορίων για την αγορά πρώτης κατοικίας (περίπου κατά 15%) που ήδη ανακοινώθηκε και θα ισχύσει από 1/1/2006 δεν καλύπτει ούτε καν τις ανατιμήσεις της τελευταίας περιόδου. Μαζί με τα παραπάνω στις νέες οικοδομές θα μπει σε εφαρμογή και ο ΦΠΑ, ο οποίος βέβαια θα μετακυληθεί στους αγοραστές. Οι νέες αντικειμενικές αξίες φέρνουν πρόσθετα χαράτσια ακόμη και στους ενοικιαστές, συγκεκριμένα στο «Τέλος Ακίνητης Περιουσίας» (ΤΑΠ), που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και καθορίζεται στη βάση των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν κάθε φορά.

  • Τελευταία ευκαιρία για την καταβολή χαμηλότερου φόρου, στη βάση των φετινών - 2005 - αντικειμενικών τιμών δίνεται σε όσους πληρώσουν το φόρο μεταβίβασης μέχρι τις 30 Δεκέμβρη του 2005. Με μεταβατική διάταξη-τροπολογία που προωθήθηκε στη Βουλή, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα σύνταξης των συμβολαιογραφικών εγγράφων μέχρι και τις 28 Φλεβάρη 2006.
Λήξη προθεσμιών

Τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2006 και την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας (Ε9) καλούνται να τακτοποιήσουν μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας οι υπόχρεοι καθώς η καταληκτική προθεσμία λήγει την Παρασκευή 30 Δεκέμβρη. Στην ίδια ημερομηνία λήγει και η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών που αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας τιμωρείται με πρόστιμο που ξεκινά από τα 30 ευρώ και για οχήματα πάνω από 786 κ.ε. φτάνει στο 50% του προβλεπόμενου τέλους κυκλοφορίας. Πρόστιμο 30 ευρώ επιβάλλεται και στις περιπτώσεις κλοπής, απώλειας ή καταστροφής του σήματος. Οι τράπεζες που θα διαθέσουν τα ειδικά σήματα κυκλοφορίας θα τσεπώσουν από το ελληνικό Δημόσιο προμήθεια 1,20 ευρώ για κάθε σήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ