Τρίτη 3 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατολισθήσεις «έθαψαν» ένα χωριό

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Κοινότητα Χαροκοπίου Δ. Παμβώτιδας Γιαννίνων τρεις οικισμοί καταστράφηκαν ολοσχερώς

Eurokinissi

Αβεβαιότητα για το «τι μέλλει γενέσθαι» σχετικά με την ολική αποκατάσταση των ζημιών ανακύπτουν για τις οικογένειες της κοινότητας Χαροκοπίου του Δήμου Παμβώτιδας Ιωαννίνων στα Γιάννενα μετά την καταστροφή που υπέστησαν τα σπίτια τους, εξαιτίας της κατολίσθησης που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 31ης Δεκέμβρη 2005. Κατολίσθηση από την οποία τρεις οικισμοί της κοινότητας Χαροκοπίου καταστράφηκαν ολοσχερώς και δεν είναι πλέον κατοικήσιμοι, λόγω της μετατόπισης μεγάλου τμήματος του εδάφους.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μετατόπιση των σπιτιών ακόμη και μερικά μέτρα, τη δημιουργία τεράστιων ρωγμών και το «θάψιμο» στη γη των οικισμών όπου εκδηλώθηκε το φυσικό αυτό φαινόμενο. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν δυο ακόμη σπίτια, τα οποία βρίσκονται σε όριο επικινδυνότητας, παρ' όλο που αυτά δεν έχουν υποστεί σημαντικές υλικές ζημιές. Επιστήμονες του ΙΓΜΕ εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για κίνδυνο επέκτασης της κατολίσθησης και στους υπόλοιπους οικισμούς του χωριού.

Μεταξύ των πληγέντων, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν ξεχρεώσει ακόμη το δάνειο στην τράπεζα καθώς και ευπαθών ομάδων με προβλήματα υγείας και μεγάλης ηλικίας με χαμηλά εισοδήματα. Οι κάτοικοι, σε μια προσπάθεια να περισώσουν ό,τι μπορούν από το βιος και την περιουσία τους, με τη βοήθεια των συγχωριανών τους μετέφεραν τις οικοσκευές τους, τα υπάρχοντά τους από τα κατεστραμμένα σπίτια τους με τη βοήθεια και των μηχανημάτων της Νομαρχίας. Να σημειωθεί ότι, εξαιτίας της κατολίσθησης, έχει διακοπεί το επαρχιακό οδικό δίκτυο που οδηγεί στους Χουλιαράδες μέσω του Χαροκοπίου.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, την ανυπαρξία της πολιτικής πρόληψης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σε ό,τι αφορά την προστασία της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων από τέτοιου είδους φυσικά φαινόμενα. Η έλλειψη γεωτεχνικής μελέτης σχετικά με τις οικιστικές ζώνες μαζί με τη δημιουργία των κατάλληλων εκείνων έργων που θα προφύλασσαν τους κατοίκους αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη γύμνια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, των ντόπιων αιρετών τους που αρκούνται σε μια διαχειριστική λογική όσον αφορά και τις αρμοδιότητες για τέτοιου είδους καταστάσεις, ενώ ως κύρια αιτία επικαλούνται τις έντονες βροχοπτώσεις και την ιδιομορφία του εδάφους. Κι αυτό, σε μια περιοχή όπως τα Γιάννενα όπου και συχνές και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις υπάρχουν, ενώ οι γεωλογικές συνθήκες επιβάλλουν τη διεξαγωγή των κατάλληλων επιστημονικών μελετών και των αναγκαίων τεχνικών έργων, για να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι ανάλογων καταστροφών. Αυτά, όμως, αποτελούν ψιλά γράμματα για τους εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και σε τοπικό επίπεδο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ