Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ - ΛΑΡΙΣΑ
Απαρχή νέων αγώνων η χτεσινή απεργία

Οι εργαζόμενοι αναμετρήθηκαν και με την εργοδοτική τρομοκρατία

Μία πρώτη αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία έδωσαν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ασφάλειας Λάρισας - σεκιούριτι - προχωρώντας, χτες, σε 24ωρη απεργία. Κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησής τους στους χώρους δουλιάς, με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή απεργία που κήρυξε το Σωματείο Υπαλλήλων Παροχής Υπηρεσιών - Ασφάλειας Λάρισας, διαμήνυσαν την απόφασή τους να οργανώσουν δυναμικούς αγώνες για να σπάσουν τον εργοδοτικό «τσαμπουκά» και να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Συνδικαλιστές του Σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας από νωρίς το πρωί βρέθηκαν σε πολλούς χώρους δουλιάς, για την περιφρούρηση της απεργίας. Εκεί ενημερώθηκαν ότι σε πολλές περιπτώσεις, και, κυρίως, στις χρηματαποστολές, η εργοδοσία είχε «επιστρατεύσει» τους εργαζόμενους από τις 4 με 5 το πρωί, πολύ νωρίτερα δηλαδή απ' την ώρα που πιάνουν δουλιά, απειλώντας τους ότι αν απεργήσουν θ' απολυθούν!

Η απεργία έγινε με αφορμή και την απόλυση ενός εργαζόμενου, του Ηλία Αρβύθα, από την εταιρία Wackenhut (Βάκενχουτ) που έγινε επειδή αρνήθηκε να υποκύψει στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι στις εταιρίες φύλαξης απαίτησαν, μεταξύ των άλλων, την άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους, να μη γίνει καμία άλλη απόλυση, να σταματήσει η επιχείρηση εκφοβισμού τους από την εργοδοσία και να μην καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στις εταιρίες «σεκιούριτι» πληρώνονται πενταροδεκάρες - 2,50 ευρώ την ώρα - και πολλοί υπογράφουν σε «λευκό χαρτί», στο οποίο ο εργοδότης συμπληρώνει το ποσό της αμοιβής που εκείνος θέλει. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους να μιλούν μεταξύ τους για το ύψος της αμοιβής. Δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα, χωρίς διάλειμμα και πολλές φορές εργάζονται επί ένα μήνα, συνεχώς, χωρίς ρεπό. Πολλοί από τους εργαζόμενους δεν είναι ασφαλισμένοι, δεν πληρώνονται, επιπλέον, για νυχτερινά, Κυριακές κι αργίες και δεν παίρνουν το προβλεπόμενο δώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ