Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΣΩ
Μεθοδευμένο ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων

Αύξηση των προ φόρων κερδών κατά 388,02% παρουσίασε ο Ομιλος το 2004 και οφείλονται «κυρίως στον υψηλό ρυθμό αύξησης των εσόδων της θυγατρικής εταιρίας Ιασώ General» ομολογεί χωρίς περιστροφές η εργοδοσία

Στιγμιότυπο απ' την παράσταση διαμαρτυρίας στο «Ιασώ ΑΕ» την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Στιγμιότυπο απ' την παράσταση διαμαρτυρίας στο «Ιασώ ΑΕ» την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Μελετημένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ώστε να είναι σύννομες με τους αντεργατικούς νόμους είναι οι απολύσεις στις υγειονομικές μονάδες του Ομίλου Ιασώ που ξεκίνησαν απ' τις καθαρίστριες των ειδικών μονάδων.

Ετσι αφού ανάγκασαν σε οικειοθελή παραίτηση οχτώ καθαρίστριες στο Ιασώ General - που βρίσκεται στο Χολαργό - απέλυσαν άλλες δύο και τέσσερις απ' το Ιασώ ΑΕ - βρίσκεται στο Μαρούσι - με ημερομηνία 30 Δεκέμβρη 2005, ώστε να βρίσκονται μέσα στο ποσοστό του 2%, που είναι το όριο για τις ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων. Ακολούθησαν άλλες έξι απολύσεις απ' το Ιασώ ΑΕ με ημερομηνία 2/1/2006 και έτσι και πάλι η εργοδοσία είναι μέσα στα όρια του 2%.

Οι σχεδιασμοί αυτοί στηρίζονται στο αντεργατικό πλαίσιο που έχουν θεσμοθετήσει οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας και έχουν τη συνδρομή των εργοδοτικών και συμβιβασμένων ηγεσιών των σωματείου στις δύο μονάδες του Ομίλου Ιασώ. Μόνοι σύμμαχοι των εργαζομένων στις μονάδες του Ομίλου είναι η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, το κλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας και το ΠΑΜΕ, που έκαναν μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στο Ιασώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Διεκδικεί την αντεργατική πρωτιά

Η εργοδοσία παίρνει αυτές τις κυνικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους κυνηγώντας την πρώτη θέση στην αγορά των μαιευτικών κλινικών, όπως ομολογείται με τον ίδιο κυνισμό στον Απολογισμό Χρήσης του 2004 του Ομίλου. Μάλιστα στην «Ενοποιημένη έκθεση Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου της "Ιασώ ΑΕ" προς την Τακτική Συνέλευση και τα πεπραγμένα της χρήσης του 2004» αναφέρεται επί λέξει: «Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου για το 2004 άγγιξαν τα 97.810.750 ευρώ έναντι 77.294.277 ευρώ το 2003, δηλαδή παρουσίασαν αύξηση 26,53% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το γεγονός αυτό είχε σαν συνέπεια τα καθαρά, προ φόρων, κέρδη της χρήσεως να ανέλθουν στο ποσό των 3.069.292 ευρώ έναντι 628.922 του 2003 παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 388,02%. Η σημαντικότατη βελτίωση οφείλεται κυρίως στον υψηλό ρυθμό αύξησης των εσόδων της θυγατρικής Ιασώ General». Οφείλεται, δηλαδή, στην κλινική όπου έγινε εξαναγκασμός σε «οικειοθελή αποχώρηση» των περισσότερων καθαριστριών.

Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά, όπως και τις επενδυτικές τους δραστηριότητες, τα αναρτούν στο διαδίκτυο, προφανώς για τα προσελκύσουν επενδυτές για τη μετοχή τους, που άρχισε να διαπραγματεύεται στο ταμπλό της Σοφοκλέους απ' τις 9/6/2000.

Οδυνηρή εμπειρία απ' τον Πειραιά

Την ίδια πρακτική με τον Ομιλο Ιασώ ακολούθησε πριν δυο χρόνια και ο Ομιλος του Ιατρικού Κέντρου του Γιώργου Αποστολόπουλου στην κλινική Ιαση στον Πειραιά. Τότε απέλυσε οχτώ καθαρίστριες που εντάχτηκαν στη συνέχεια σε ιδιωτικό συνεργείο με το οποίο ο Ομιλος του Ιατρικού Κέντρου είχε συνάψει σύμβαση για τον καθαρισμό των μονάδων υγείας.

Σήμερα απέμειναν στο ιδιωτικό συνεργείο μόνο δύο καθαρίστριες. Οι άλλες δεν άντεξαν και παραιτήθηκαν, καθώς οι αμοιβές μειώθηκαν στο μισό ενώ ο εργοδότης τις χρησιμοποιεί σε όποιο χώρο εργασίας θέλει και μάλιστα σπαστά αν θέλει. Πριν είχαν πλήρες ωράριο, ενώ τώρα εργάζονται εξάωρο. Επαιρναν 850-900 καθαρά το μήνα, ενώ τώρα παίρνουν μόλις 450 ευρώ καθαρά. Ο Δ. Ρέππας χαρακτήρισε τότε «αναδιάρθρωση» τη δυσμενή μεταβολή των εργασιακών σχέσεων...

Ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά Νίκος Καββαδάς δήλωσε σχετικά στο «Ρ»: «Η εμπειρία απ' την Ιαση είναι ότι χρειάζεται αγώνας για σταθερή δουλιά και πλήρη δικαιώματα και πάλη ενάντια στις πολιτικές που προωθούν κάθε είδους αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ