Κυριακή 8 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Θα σαρώσει τα πάντα ο νέος νόμος - πλαίσιο

Κρίσιμοι θα είναι οι επόμενοι μήνες για την ανώτατη εκπαίδευση, αφού ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την πλήρη αλλαγή του καταστατικού της χάρτη, η συζήτηση για νέο νόμο - πλαίσιο των πανεπιστημίων. Η «επιτροπή σοφών», που έστησε το υπουργείο Παιδείας γι' αυτό το σκοπό στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, έχει παραδώσει ένα πρώτο πόρισμα, όπου κάνει προτάσεις για: κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, των μεταγραφών, περιορισμό του χρόνου φοίτησης, περιορισμούς στο άσυλο, αλλαγές στον τρόπο εκλογής των διοικήσεων στα ιδρύματα και «μάνατζερς» στη διαχείριση των νέων πανεπιστημίων - «επιχειρήσεων».

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι ώριμες πια οι συνθήκες για να αλλάξει ο νόμος - πλαίσιο (ν. 1268) που χρονολογείται από το 1982, όμως αποκρύπτει ότι αυτό που οδηγεί σε αλλαγές του νόμου - πλαισίου είναι οι αναδιαρθρώσεις που θέλει να επιβάλει στην ανώτατη εκπαίδευση, ακολουθώντας και υλοποιώντας σχετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές έχουν ήδη προχωρήσει και στη χώρα μας, αφού το 2005 ήταν μια χρονιά με έντονη νομοθετική δραστηριότητα ειδικά για την ανώτατη εκπαίδευση. Πέντε σχετικά νομοσχέδια πήραν μέσα στο 2005 το δρόμο για τη Βουλή και βγήκαν από κει ως νόμοι ψηφισμένοι από την κυβερνητική πλειοψηφία κι έχοντας στη φιλοσοφία τους την πλήρη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, ο επικείμενος νέος νόμος - πλαίσιο θα έρθει στην ουσία να νομιμοποιήσει και να ενσωματώσει όλες αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές στον καταστατικό χάρτη του πανεπιστημίου.

Μόνη δυνατότητα να μπει φραγμός σ' αυτή τη ρότα που έχουν χαράξει για την ανώτατη παιδεία κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ είναι να γίνουν πράξη οι αποφάσεις που παίρνουν το ένα μετά το άλλο πανεπιστήμια, Τμήματα και σχολές, να μην εφαρμόσουν τους νόμους που ψηφίστηκαν μέσα στο 2005 και να βάλουν φραγμό στη νέα προσπάθεια νομιμοποίησης της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, μέσα από μαζικές αντιδράσεις μαζί με τους φοιτητές, τους γονείς, τους εργαζόμενους, όλους αυτούς που έχουν να χάσουν από την εφαρμογή των εντολών του κεφαλαίου στην ανώτατη εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ