Τρίτη 10 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποδαρικό με πρώτες εκτελέσεις

Με «Το τραγούδι της γης» του Μίκη Θεοδωράκη και «Νύχτες στους κήπους της Ισπανίας» του Μανουέλ ντε Φάλια ξεκινά η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Με δύο πρώτες εκτελέσεις έργων των Μίκη Θεοδωράκη και Μανουέλ ντε Φάλια κάνει ποδαρικό η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στη συναυλία της, μεθαύριο Πέμπτη (8.30μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα παρουσιάσει: τις συμφωνικές εντυπώσεις για πιάνο και ορχήστρα «Νύχτες στους κήπους της Ισπανίας» του καταλανο-ανδαλουσιανής καταγωγής συνθέτη, έργο - υπόδειγμα, με το οποίο ο Ντε Φάλια απέδειξε ότι με τον κατάλληλο θεματικό χειρισμό της παραδοσιακής ισπανικής μουσικής μπορεί κανείς να δομήσει μια σύγχρονη συμφωνική δημιουργία που να συμβαδίζει με την εποχή του και ταυτόχρονα να ξεχειλίζει από έμπνευση και υψηλή αισθητική.

Θ' ακολουθήσει η Δεύτερη Συμφωνία «Το τραγούδι της γης» του Μ. Θεοδωράκη. Το έργο γράφτηκε στο Παρίσι το 1955-1958 και αντανακλά την ψυχολογία του συνθέτη λίγα μόλις χρόνια μετά τις τραυματικές του εμπειρίες από τον εμφύλιο και τη δοκιμασία της Μακρονήσου. Οταν 30 χρόνια μετά, πάλι στο Παρίσι, ο Θεοδωράκης ετοιμάζεται να της δώσει την τελική φόρμα της, την ανθρωπότητα απειλεί ένας πυρηνικός πόλεμος. Τότε προσθέτει το «Τραγούδι της Γης» που το εμπιστεύεται συμβολικά στις φωνές των παιδιών, ενώ ακολουθούν βρυχηθμοί του επερχόμενου πολέμου. Στο φινάλε, σαν να εξορκίζει το κακό, χρησιμοποιεί το τελευταίο μέρος από την Πρώτη Σουίτα του, που βασίζεται σε μοτίβα εμπνευσμένα από την κρητική μουσική, ενώ η κορύφωση έρχεται με ένα φανταστικό Χορό. Το έργο πρωτοπαίχτηκε το 1982 στη Χάλε της ΓΛΔ, με μαέστρο τον Ολαφ Κοχ και σολίστ τη μεσόφωνο Καίτε Ραίτσκε.

Στη συναυλία της Πέμπτης σολίστ και στα δύο έργα θα είναι η πιανίστα Μαρία Αστεριάδου. Συμμετέχει η Νεανική Χορωδία Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης. Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ