Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Πιέζει ασφυκτικά ο ρωσικός στρατός

Το ενδεχόμενο της παράδοσης εξετάζουν ορισμένοι ηγέτες των Τσετσένων ισλαμιστών. Στον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων πέρασε το στρατιωτικό αεροδρόμιο προαστίου του Γκρόζνι. Υπό παράδοση η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, που ήταν στην κυριαρχία των ισλαμιστών μαχητών

ΜΟΣΧΑ - ΤΣΙΡΙ ΓΙΟΥΡΤ - ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Ρώσος στρατιώτης στην περιοχή του Γκρόζνι

Associated Press

Ρώσος στρατιώτης στην περιοχή του Γκρόζνι
Στενεύει, ασφυκτικά, ο κλοιός γύρω από την τσετσενική πρωτεύουσα, ενώ οι μάχες ανάμεσα στο ρωσικό στρατό και τους Τσετσένους ισλαμιστές συνεχίζονται σποραδικά τόσο στις γύρω πόλεις, όσο και στα προάστια του Γκρόζνι. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, ενώ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, εκτιμούσε ότι τη λύση, τελικά, θα τη δώσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι του Γκρόζνι, πείθοντας τους ισλαμιστές να αποχωρήσουν. Από την πλευρά τους, οι ισλαμιστές, αν και η γενική εντολή είναι να μην υποχωρήσουν, κατά περιπτώσεις φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο.

Σχετική ηρεμία επικρατούσε, χθες το πρωί, στην τσετσενική πρωτεύουσα μετά από τις νυχτερινές αλλεπάλληλες επιδρομές των ρωσικών βομβαρδιστικών. Η ηρεμία αυτή φαίνεται ότι σχετίζεται με την ανακοίνωση του ρωσικού στρατού, την Κυριακή, ότι δημιούργησε δεύτερη δίοδο διαφυγής για τους κατοίκους του Γκρόζνι, ενώ δεσμεύτηκε ότι για επτά ώρες καθημερινά δε θα κάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η αποχώρησή τους.

Παρ' όλα αυτά, μικρός αριθμός πολιτών εγκατέλειψε την πόλη ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εγκατασταθεί μόνιμα στα υπόγεια καταφύγια της τσετσενικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ρωσικού στρατού, στο Γκρόζνι βρίσκονται, ακόμη, 7.000 άμαχοι, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των Τσετσένων ισλαμιστών ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 40.000. Από την πλευρά τους, οι ισλαμιστές χαρακτήρισαν ως «κόλπο» τη διάνοιξη της διόδου διαφυγής και υποστήριξαν ότι οι άμαχοι δεν αποχωρούν γιατί είναι τρομοκρατημένοι από τις επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει τα ρωσικά στρατεύματα στα καραβάνια τους, πληροφορία που μεταδίδουν και τα διεθνή πρακτορεία επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.

Πάντως, οι ισλαμιστές παραδέχτηκαν ότι το, στρατηγικής σημασίας, στρατιωτικό αεροδρόμιο του προαστίου Κχανκάλα, στα ανατολικά του Γκρόζνι, πέρασε, ήδη από την Κυριακή, στον έλεγχο του ρωσικού στρατού ενώ, όπως έγινε γνωστό, ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν φυλλάδια με τα οποία καλούσαν τους ισλαμιστές να αποχωρήσουν ή να παραδοθούν και τους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη από τις ασφαλείς διόδους που έχουν δημιουργηθεί και απεικονίζονταν σε χάρτη. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας απέφυγε να διευκρινίσει αν τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται να εξαπολύσουν, μεγάλης εμβέλειας, επίθεση κατά της τσετσενικής πρωτεύουσας, για να την καταλάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «οι ίδιοι οι πολίτες του Γκρόζνι θα δώσουν τη λύση, πείθοντας τους τρομοκράτες να αποχωρήσουν».

Στο μεταξύ, ο ρωσικός στρατός κάλεσε τις αρχές της πόλης Σάλι, 20 χλμ νοτιοανατολικά του Γκρόζνι, να μεθοδεύσουν την αποχώρηση των ισλαμιστών και να παραδοθούν. Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές έγιναν, την Κυριακή το μεσημέρι, και οι αρχές της πόλης, που είναι η δεύτερη σημαντική πόλη σε μέγεθος που παρέμενε στα χέρια των Τσετσένων ισλαμιστών μετά το Γκρόζνι, είχαν διορία μέχρι χθες το απόγευμα να παραδοθούν και να αναρτήσουν τη ρωσική σημαία. Ο στρατηγός Γκενάντι Τρόσεφ, που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων της παράδοσης εκ μέρους της ρωσικής πλευράς, δήλωνε ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι όροι που έθεσε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλλει στην πόλη «με όλες τις επακόλουθες αιματηρές συνέπειες».

Την ίδια στιγμή, στη γειτονική πόλη Τσίρι Γιουρτ, που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Αργκούν, ο τοπικός επικεφαλής των Τσετσένων ισλαμιστών, Ισα Μαγκάγιεφ, εμφανιζόταν έτοιμος να διαπραγματευτεί την παράδοση των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του προκειμένου ?να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία». Στην εποπτεία του Μαγκάγιεφ, ο οποίος με τις δηλώσεις του αυτές παρακούει τις εντολές του ηγέτη των Τσετσένων ισλαμιστών, Ασλάν Μασκάντοφ, βρίσκονται, εκτός από το Τσίρι Γιουρτ, και οι μικρές πόλεις Ντούμπα Γιουρτ, Σάτρι Ατάγκι και Νόβι Ατάγκι.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού, στρατηγός Γκενάντι Αλιόκχιν, ενημερώνοντας χθες τους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος των ισλαμιστών μαχητών έχει εγκαταλείψει το Γκρόζνι με κατεύθυνση τις κορυφές του Καυκάσου. Οσοι έχουν απομείνει, σύμφωνα με τον Αλιόκχιν, οχυρώνονται στα υψώματα στην περίμετρο της τσετσενικής πρωτεύουσας, τοποθετούν νάρκες στους μεγαλύτερους δρόμους της πόλης και εγκαθιστούν αυτόματα όπλα στις ταράτσες των κτιρίων προετοιμαζόμενοι για εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

Αμνηστία αλλά όχι υποχώρηση

Με συντριπτική πλειοψηφία, 332 ψήφους υπέρ, 4 κατά και μία αποχή, η Κρατική Δούμα ενέκρινε, χθες, την πρόταση του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν για παροχή αμνηστίας σε όσους ισλαμιστές μαχητές, δεν έχουν λάβει μέρος σε σφαγές και σε εγκλήματα πολέμου, και παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2000. Ο Πούτιν τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό η Μόσχα καταβάλλει προσπάθειες να γλιτώσει όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, τόσο Τσετσένων όσο και Ρώσων στρατιωτών. Ο Ρώσος πρωθυπουργός κατηγόρησε τους ισλαμιστές ότι απειλούν, ακόμη και δολοφονούν, πολίτες που αντιτίθενται στις επιχειρήσεις τους και επιθυμούν να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές αρχές, ενώ έφερε ως παράδειγμα την ομαδική εκτέλεση 68 χωρικών, στα περίχωρα του Γκρόζνι, χωρίς να αναφέρει κανένα άλλο σχετικό στοιχείο.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, ο οποίος σε δηλώσεις του, την Κυριακή, τόνισε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και ότι η Μόσχα δε θα υποκύψει στις πιέσεις της Δύσης και των ΗΠΑ, «που προσπαθούν να παρέμβουν σε μια εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ