Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τουλάχιστον αυτός ... τιμωρήθηκε!

Τριάντα χρόνια κάθειρξης επέβαλε αμερικανικό δικαστήριο σε έναν από τους αστυνομικούς που χειροδίκησε και κακοποίησε σεξουαλικά Αϊτινό μετανάστη πριν δύο χρόνια...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τριακονταετή ποινή κάθειρξης επιβλήθηκε χτες στον πρώην αξιωματικό της αστυνομίας, Τζάστιν Βολπ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την πολύκροτη υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και ξυλοδαρμού του Αϊτινού μετανάστη, Αμπνερ Λουίμα τον Αύγουστο του 1997.

«Επιβάλλω την ποινή της κάθειρξης για 360 μήνες» ήταν η φράση με την οποία ο Αμερικανός δικαστής, Γιουτζίν Νίκερσον, ανακοίνωσε την ετυμηγορία του για τον 27χρονο κατηγορούμενο Τζάστιν Βολπ, ο οποίος κατέστη δυνατόν να καταδικαστεί για τη στυγερά βίαιη συμπεριφορά του κατά Αϊτινού πρόσφυγα, μόνο αφού τέσσερις αστυνομικοί της Ν. Υόρκης έσπασαν τον ανομολόγητο «όρκο σιωπής και συναδελφικής αλληλεγγύης» και αναγκάστηκαν να καταθέσουν εναντίον του πρώην συναδέλφου τους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Αμπνερ Λουίμα δήλωσε δικαιωμένος, σημειώνοντας μιλώντας προς τον Τύπο: «Ελπίζω πως αυτή η ποινή θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς τους αστυνομικούς όλης της χώρας: Οσοι επιδεικνύουν βάναυση συμπεριφορά θα είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους. Ελπίζω, τέλος, αυτή η απόφαση να αποτρέψει μελλοντικά τέτοιες βάναυσες πράξεις βίας!».

Ο εφιάλτης για τον Αϊτινό μετανάστη ξεκίνησε ένα αυγουστιάτικο βράδυ πριν από δύο χρόνια έξω από νάιτ κλαμπ της Ν. Υόρκης. Η αστυνομία κλήθηκε για να επιβάλει την τάξη, όμως, αντί αυτού ο αστυνόμος Βολπ, με τη συνεργασία άλλων, πρωτοστάτησε στον ξυλοδαρμό και τη σεξουαλική κακοποίηση ενός Αϊτινού πρόσφυγα, ο οποίος αφού συνελήφθη, οδηγήθηκε βιαίως στην τουαλέτα του αστυνομικού τμήματος, όπου ο Βολπ σοδόμισε εναντίον του χρησιμοποιώντας αστυνομικό γκλομπ. Ενα από τα «ένοχα» πρόσωπα - κλειδιά σ' αυτή την αποτρόπαια υπόθεση, είναι και ο αστυνομικός Τσαρλς Σουόρτζ, ο οποίος προέτρεψε και βοήθησε τον Βολπ να βιαιοπραγήσει και να σοδομίσει σε βάρος του Αμπνερ Λουίμα. Ο Σουόρτζ κρατείται στη φυλακή και αντιμετωπίζει πολυετή - ίσως και ισόβια - ποινή κάθειρξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ