Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Αυστηρότερος ο νόμος μετά το πρόσφατο πυρηνικό ατύχημα ...

TOKIO.-

Να έγινε το πάθημα, μάθημα; Τουλάχιστον στους τύπους έτσι φρονεί η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Κέιζο Ομπούτσι, μετά τη χτεσινή απόφαση της Ανω Βουλής του ιαπωνικού Κοινοβουλίου, να εγκρίνει ομόφωνα πρόταση νόμου που κάνει αυστηρότερη τη νομοθεσία για τη λειτουργία μιας πλειάδας πυρηνικών σταθμών που υπάρχουν στην Ιαπωνία.

Αφορμή γι' αυτό το νόμο αποτέλεσε το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Τοκαϊμούρα, τον περασμένο Σεπτέμβρη, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το χειρότερο που σημειώθηκε στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο της κυβέρνησης να κηρύξει «έκτακτη κατάσταση» σε περίπτωση εκδήλωσης πυρηνικού ατυχήματος. Επιπλέον, τα διευθυντικά στελέχη οιουδήποτε πυρηνικού εργοστασίου καλούνται να αναφέρουν άμεσα στον πρωθυπουργό της χώρας οποιαδήποτε «ατυχή» συμβάντα. Ο πρωθυπουργός με τη σειρά του μπορεί να καλέσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τον έλεγχο της κατάστασης. Ο ίδιος νόμος καθορίζει τη διενέργεια τακτικών επιθεωρήσεων όχι μόνον στις συνολικά 17 πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, αλλά και στις εγκαταστάσεις πυρηνικών καυσίμων.

Προτού εγκριθεί το νομοσχέδιο, είχε διενεργηθεί έρευνα του υπουργείου Εργασίας της χώρας, σύμφωνα με την οποία μόνον δύο από τα 17 πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία, λειτουργούσαν τηρώντας επαρκώς τους κανονισμούς ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ