Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Συνδικαλισμός αγωγών και ... εισηγήσεων

Αφού έβαλαν πλάτη στην ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα δηλώνουν ότι την ήθελαν ...διαφορετική

Με αγωγές, προσφυγές και ...εισηγήσεις υποτίθεται ότι κάνει συνδικαλισμό η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αντιμέτωπη με σχέδια παράδοσης της Επιχείρησης στους ...ιδιώτες, ανατροπές εργασιακών σχέσεων, τη μείωση της κερδοφορίας και την υπονόμευση του λιγνίτη!

Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες η διοίκηση της Ομοσπονδίας, επιδίωξε να παρουσιαστεί ως πολέμια της ...«απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποκρύπτοντας ότι η μόνη της έγνοια είναι η μεγαλύτερη στήριξη της Επιχείρησης σε καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού. Μ' αυτό τον τρόπο η ΓΕΝΟΠ εμφανίζεται σαν βοηθός της διοίκησης της επιχείρησης στην προσπάθειά της να αυξήσει τα κέρδη για τους μετόχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ Ν. Πιλαλίδης είπε ότι «αυτού του είδους» η «απελευθέρωση» οδηγεί σε τριπλασιασμό της τιμής της κιλοβατώρας και «το μάρμαρο θα το πληρώσει ο λαός». Μόνο που κανενός είδους «απελευθέρωση» δεν οδήγησε σε μείωση ή έστω στασιμότητα των τιμολογίων, όπως δείχνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία. Θέμα «καλής» και «κακής» απελευθέρωσης τίθεται μόνο από τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ, για να μπερδέψουν ακόμη περισσότερο εργαζόμενους και καταναλωτές.

Εξάλλου, οι περιβόητες ενστάσεις της ΓΕΝΟΠ στο νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού περιορίστηκαν σε παρατηρήσεις για το αν η ΔΕΗ θα επωμιστεί το ένα ή το άλλο οικονομικό βάρος από την πριμοδότηση των ιδιωτών. Γι' αυτό και δεν ασκήθηκε καμία κριτική στις δηλώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ που πιέζει για αύξηση των τιμολογίων.

Αντίθετα, η ΓΕΝΟΠ δήλωσε ότι θα προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ για τον αποκλεισμό της ΔΕΗ από το διαγωνισμό για την επιδοτούμενη παραγωγή 900 MW. Ανακάλυψε επίσης το λιγνίτη και την πιθανότητα ο αποκλεισμός της ΔΕΗ να διευρυνθεί μελλοντικά και στο δικαίωμά της να παράγει με λιγνίτη! Κι αυτό αντιμετωπίστηκε όμως από την πλευρά της εξυπηρέτησης ή μη των οικονομικών μεγεθών της Επιχείρησης, που σαν Ανώνυμη Εταιρία απαιτεί κερδοφορία για τους μετόχους της.

Η συνέντευξη, όμως, αναλώθηκε ουσιαστικά στην απόφαση της Επιχείρησης να υλοποιήσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για περίπου 200 στελέχη της. Η ΓΕΝΟΠ θα προσπαθήσει να «φρενάρει» νομικά το πρόγραμμα για μια σειρά λόγους όπως ότι: τα στελέχη... χρειάζονται, θα επιβαρυνθεί το Ταμείο (εκτός κι αν πληρώσει ο προϋπολογισμός), θα τους προσλάβουν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ