Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
Επιλογές
Παράσταση - αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο

Μια ξεχωριστή παράσταση θα φιλοξενηθεί σήμερα (9.30μμ) στο θέατρο βράχων «Αννα Συνοδινού», στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα. Πρόκειται για παράσταση - αφιέρωμα στη μνήμη του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από το θάνατο του Γ . Ρίτσου.

Τίτλος της μουσικοθεατρικής παράστασης είναι «Παραμερίζουμε Ποιητή για να περάσεις» κι αποτελείται από μια σύνθεση λόγου και μουσικής, που δημιούργησαν νέοι άνθρωποι, θέλοντας να προβάλουν ό,τι ενέπνευσε αυτόν το μεγάλο δημιουργό, τη μοναδικότητα της έμπνευσής του και μερικές από τις κορυφαίες στιγμές του μελοποιημένου έργου του.

Ο ιδεολογικός «κορμός» της παράστασης αναδεικνύει την αδιαίρετη πορεία ποιητικής δημιουργίας του Ρίτσου, της ιδεολογίας και των αγώνων του. Αδιαίρετη πορεία, που, όπως σημειώνει στο σχετικό δελτίο Τύπου το Σωματείο «Πολιτιστική Παρέμβαση» που συνδιοργανώνει την εκδήλωση, δεν αφήνει περιθώρια προσέγγισης του Ρίτσου μόνο από μία πλευρά, χωρίς να συνδεθεί και με τις άλλες.

Τα κείμενα και η σκηνοθεσία είναι της ηθοποιού Λίλιαν Δημητρακοπούλου, η μουσική επιμέλεια του μουσικοσυνθέτη Στέφανου Ψαραδάκου. Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στις 14/5, στη γενέτειρα του ποιητή, τη Μονεμβάσια. Η αποδοχή της από το κοινό περικλείεται στο σχόλιο της κόρης του ποιητή, Ερης, που τη χαρακτήρισε «εκπληκτική». «Μου έκανε εντύπωση η προσοχή, με την οποία σταθήκανε πάνω στα ποιήματα, ο τρόπος που συνδέσανε την ποίηση με το τραγούδι, ο τρόπος που συνδέσανε τα ποιήματα και τα βιογραφικά στοιχεία, με το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γραφτήκανε. Πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, εξαιρετική ορχήστρα, πολύ δεμένοι οι τραγουδιστές. Εμεινα κατενθουσιασμένη. Μακάρι να είχαμε κι άλλα τέτοια, κι άλλες τέτοιες προσπάθειες».

Κάλεσμα προς τους αγωνιστές και φίλους της ειρήνης να δουν την παράσταση απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα.

Εισιτήρια (3.500 δρχ.) διατίθενται (και για τις άλλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ) από τα δισκοπωλεία «Μετρόπολις» και «Σαλίνα», τα ταμεία των θεάτρων Βράχων, το Πνευματικό Κέντρο και το δημαρχείο του Δήμου Βύρωνα και το περίπτερο του φεστιβάλ στην πλατεία Συντάγματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ