Παρασκευή 20 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καυστική κοινωνική σάτιρα

Ενα έργο που γράφτηκε το 1836 και εντυπωσιάζει για την επικαιρότητα της σάτιράς του, ανεβάζει αύριο το Εθνικό Θέατρο, στο «Κάππα». Ο «Υπάλληλος», του Μ. Χουρμούζη, καυτηριάζει τους διεφθαρμένους μηχανισμούς της κρατικής εξουσίας, την αναλγησία και γελοιότητα του δημόσιου λειτουργού και την εξάρτηση της χώρας από τον ξένο παράγοντα.

Στο Εθνικό Θέατρο το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1977 (και σε επανάληψη το 1980) σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα. Φέτος παρουσιάζεται σε διασκευή - σκηνοθεσία - στίχους Κώστα Τσιάνου. Για τον «Υπάλληλο» ο Τάσος Λιγνάδης έγραψε: «Ο ίδιος ο συγγραφέας γράφει στον πρόλογό του ότι η κορυφωθείσα κακοήθεια, η ακμάζουσα ματαιοφροσύνη και οι αξιοκατάκριτες καταχρήσεις κάποιων, τον έκαναν να συνθέσει την κωμωδία του. Η κωμωδία αυτή επενεργεί σαν ένα έργο Εθνικής αυτοκριτικής και αποτελεί κείμενο βασικής παιδείας».

Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Ρένας Γεωργιάδου, η χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού, οι φωτισμοί του Σπύρου Κάρδαρη, η μουσική του Γιούρι Στούπελ. Πρωταγωνιστεί ο Δημήτρης Πιατάς. Παίζουν επίσης: Θεμιστοκλής Πάνου, Σωτήρης Τζεβελέκος, Λευτέρης Λουκαδής, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Νίκος Μπουσδούκος, Χρήστος Νίνης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Γρήγορης Σταμούλης, Νικολέττα Βλαβιανού, Μελίνα Βαμβακά, Γιάννης Δεγαΐτης, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ