Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
«Φαρμάκι» για τα λαϊκά στρώματα

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Στην επιβάρυνση των ασφαλισμένων και των ταμείων τους και στην αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών θα οδηγήσουν οι διατάξεις που περιέχονται σε σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με το νομοσχέδιο καταργείται η λίστα φαρμάκων που ίσχυε και κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς θα οδηγήσει σε έλεγχο της συνταγογράφησης και των τιμών των φαρμάκων.

Καταψηφίζοντας συνολικά το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης υπογράμμισε ότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων το φάρμακο έχει καταστεί ένα πανάκριβο προϊόν, από το οποίο κερδίζουν τεράστια ποσά οι πολυεθνικές εταιρίες και επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα.

Εάν οι διάφορες κυβερνήσεις, είπε, ήθελαν να ασκούν φιλολαϊκή πολιτική τότε θα μπορούσαν να καταργήσουν το ΦΠΑ στο φάρμακο για τα ασθενέστερα στρώματα, να μην υπάρχουν εργατικές εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μη συμμετέχουν οι συνταξιούχοι στις φαρμακευτική δαπάνες. Θα μπορούσε, συνέχισε, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου να οργανώνει την έρευνα, την παραγωγή και τη διάθεση του φαρμάκου και όχι να έχει απαξιωθεί με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Και με το σημερινό νομοσχέδιο, είπε ο Π. Κοσιώνης, θα επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι και τα ταμεία τους, ενώ θα έπρεπε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να είναι δωρεάν και να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικό της κερδοσκοπίας που επικρατεί στο χώρο είναι, όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής, το ότι ενώ από το 1990 μέχρι το 2003 αυξήθηκαν εννιά φορές οι δαπάνες για τα φάρμακα, την ίδια περίοδο τα πουληθέντα φάρμακα ούτε καν διπλασιάστηκαν.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκαν τη λίστα φαρμάκων που υπήρχε επί κυβερνήσεών τους, παρά το ότι και αυτήν επιβάρυνε τους ασφαλισμένους, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ είπε ότι επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ