Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΑΜΑ
Τσάκισαν τη φαιδρή συμμαχία

Με μια μαζική συγκέντρωση, οι απεργοί της Ζώνης, έχοντας στο πλευρό τους πλήθος σωματείων και φορέων, επέβαλαν τη ματαίωση της «σύσκεψης» που διοργάνωνε ο δήμαρχος με τις ενώσεις των εργολάβων

Οι εργαζόμενοι του Περάματος, με τη μαζική τους συγκέντρωση, υποχρέωσαν τον δήμαρχο και τους εργοδότες να ματαιώσουν άρον άρον τη «σύσκεψη»...
Οι εργαζόμενοι του Περάματος, με τη μαζική τους συγκέντρωση, υποχρέωσαν τον δήμαρχο και τους εργοδότες να ματαιώσουν άρον άρον τη «σύσκεψη»...
Η αποφασιστική και μαζική συμμετοχή των απεργών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μαζί με το λαό του Περάματος και την αμέριστη συμπαράσταση πλήθους σωματείων και φορέων στη συγκέντρωση - συλλαλητήριο, που έγινε χτες το μεσημέρι, στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα, ανάγκασε τον εντολοδόχο των εργοδοτικών ενώσεων της Ζώνης και δήμαρχο Περάματος, Γιάννη Λαγουδάκο, εκλεγμένο με τη στήριξη της ΝΔ, να ακυρώσει την προγραμματισμένη «σύσκεψη φορέων» για τη δήθεν «ανάπτυξη» της Ζώνης, από την οποία είχε προκλητικά αποκλείσει τους εργαζόμενους. Ο ίδιος ο δήμαρχος φρόντισε από νωρίς να «εξαφανιστεί» από το δημαρχείο.

Η προσπάθειά τους να υπονομεύσουν τον πολυήμερο αγώνα των εργαζομένων, να διασπάσουν την ταξική τους ενότητα και να πλήξουν τα δίκαια αιτήματά τους έπεσε στο κενό. Η άτακτη υποχώρησή τους ήταν τέτοια που όχι μόνο δεν προσήλθαν στο δημοτικό μέγαρο, αλλά και οι τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ που στάλθηκαν για ...προληπτικούς λόγους, αποχώρησαν μετά την έντονη διαμαρτυρία των συγκεντρωμένων.

Οργή και αποφασιστικότητα

Στη μαζική συγκέντρωση, η οργή του περαματιώτικου λαού ξεχείλισε για τη φιλεργοδοτική στάση του Γ. Λαγουδάκου που αποκαλύφθηκε στην πιο κρίσιμη καμπή του αγώνα τους. Ο περαματιώτικος λαός, χτες, είχε την ευκαιρία και είδε τα πράγματα πιο καθαρά. Θυμήθηκε πως με κομμουνιστή δήμαρχο - πριν από λίγα χρόνια - σε κάθε αγωνιστικό του βήμα είχε συμπαραστάτη τη δημοτική αρχή και όχι αντιμέτωπή του.

Η πορεία που ακολούθησε προς το δημοτικό μέγαρο, με κεντρικά συνθήματα, «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή από τα συνδικάτα θα ανατραπεί», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη», έστειλε μήνυμα πως στο Πέραμα δε θα ανεχθούν άλλες φαιδρές συμμαχίες ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τους εργοδότες. Πως ο αγώνας των εργατών της Ζώνης είναι και δικός τους αγώνας, για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. Η ψυχή της συγκέντρωσης, οι μεροκαματιάρηδες και άνεργοι της Ζώνης, πήραν δύναμη για να κλιμακώσουν την εικοσαήμερη και πλέον απεργία τους για τη Σύμβαση και το δικαίωμα στη δουλιά. Η πορεία κατέληξε στη Ζώνη και συγκεκριμένα στην «παράγκα», στο χώρο όπου στεγάζεται το σωματείο.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση των εργαζομένων, χαιρέτισαν πλήθος εκπρόσωποι από ταξικά σωματεία και αγωνιστικούς δημοτικούς συνδυασμούς, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, ενώ πολύ περισσότερα ήταν τα ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα τους που έρχονταν από κάθε γωνιά της Β΄ Πειραιά.

Στο πλευρό των απεργών, ήταν, μεταξύ άλλων, αντιπροσωπείες από το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, το σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, των συνταξιούχων του ΙΚΑ Πειραιά, τους Υγειονομικούς και Εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, το Σύλλογο Δασκάλων Περάματος και Κερατσινίου, το συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Πειραιά, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης κατέφταναν ψηφίσματα συμπαράστασης από σωματεία, φορείς καθώς και το Δήμο Νίκαιας.

«Δείχνετε το δρόμο!»

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η βουλευτής του Βέρα Νικολαΐδου, αφού σημείωσε πως το ΚΚΕ είναι στο πλευρό τους τόνισε πως «ο δικός σας αγώνας είναι αυτός που τελικά θα κάμψει τις αντιστάσεις των εργοδοτών και θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά σας που είναι απαραίτητα για εσάς και τις οικογένειές σας». Από το ΠΑΜΕ, ο Θεόδωρος Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, επισήμανε ότι «ο αγώνας σας αποτελεί μια μεγάλη ταξική σύγκρουση που δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η εργατική τάξη, για να ικανοποιήσει τα σύγχρονα αιτήματά της. Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα που έχετε επιδείξει σας φέρνει ένα βήμα πριν την τελική νίκη».

Ο Γιάννης Πατσιλινάκος, επικεφαλής της αγωνιστικής δημοτικής παράταξης «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη», υπογράμμισε: «Η σημερινή δημοτική αρχή αποκάλυψε το πραγματικό της πρόσωπο και συντάχτηκε με τις δυνάμεις της εργοδοσίας, προκειμένου να χτυπήσει τον αγώνα σας. Η μαζική και αποφασιστική σας στάση αποτελεί το εχέγγυο για τη νικηφόρα κατάληξη του αγώνα».

Στον αγώνα με νέα ορμή

Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, σημείωσε: «Η απαράδεκτη στάση τους και η ακύρωση της "σύσκεψης" δείχνει την ενοχή τους απέναντι στους εργαζόμενους της Ζώνης. Οι προσπάθειές τους να κάμψουν τον αγώνα μας δεν καρποφόρησαν και αυτό γιατί είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι, αλλά και γιατί το μέτωπο που έχουμε σχηματίσει με μια σειρά από ταξικά σωματεία και αγωνιστικούς φορείς φάνηκε πιο ισχυρό από το δικό τους. Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την απεργιακή μας κινητοποίηση και καλούμε σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 3 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, για να αποφασίσουμε τα επόμενα αγωνιστικά μας βήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ