Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΧΝΩΝ
Ενδείξεις αντιδραστικού περιεχομένου

«Τριφασική»... ανώτατη και δημόσια(;) Ακαδημία... με «χορηγούς» αλλά και - πιθανόν - δίδακτρα!

Σε μια Ακαδημία Τεχνών, που θα υπηρετεί τις νέες ανάγκες του κεφαλαίου στον πολιτισμό, ιδιαίτερα σήμερα που ισχυροποιούνται οι βάσεις για τη μετατροπή της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε εμπορεύσιμο «προϊόν», προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει ακόμη και από τα ελάχιστα, πλην όμως ενδεικτικά, στοιχεία που δόθηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού, Π. Τατούλη, με αφορμή την ολοκλήρωση της «πρώτης φάσης» του εγχειρήματος.

Αν και η χτεσινή συνέντευξη, υποτίθεται, ότι έγινε για να παρουσιαστούν οι προτάσεις των θεματικών επιτροπών που σύστησε το ΥΠΠΟ, για να επεξεργαστούν τη μορφή και το περιεχόμενο της Ακαδημίας, το μόνο που δόθηκε ήταν μία σελίδα που συνυπογράφουν οι επιτροπές, όπου εμπεριέχονται κάτι σαν γενικές «αρχές» περί της Ακαδημίας. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, η δημιουργία μιας ελληνικής Ακαδημίας Τεχνών «πρέπει να συνδυαστεί απαραίτητα με τη χάραξη και τη συστηματική εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής στο πλαίσιο μιας μακρόπνοης εθνικής πολιτικής για τις Τέχνες». Πρόκειται για γενικόλογη πρόταση, που δεν αγγίζει καν το μείζον θέμα της κατεύθυνσης που πρέπει να έχει μια τέτοια πολιτική. Το μόνο συγκεκριμένο που αναφέρει το κείμενο είναι η διαπίστωση ότι «μία Ακαδημία Τεχνών είναι κατά βάση η τύχη των αποφοίτων της».

Ο υφυπουργός παρέπεμπε κάθε ερώτηση για το περιεχόμενο της Ακαδημίας στο νομοσχέδιο, που «θα» είναι έτοιμο μετά από 6 μήνες. Σύντομα θα συσταθεί η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία, όπως ειπώθηκε, θα συνεργαστεί με τους σχετικούς «θεσμικούς» φορείς. Από τη συζήτηση ωστόσο προέκυψαν τα εξής: 1) Ο υφυπουργός δεν αρνήθηκε την «εμπλοκή» «χορηγών» (και) στην Ακαδημία, επικαλούμενος τη γνωστή σχετική κυβερνητική θέση, ενώ πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο για τις «χορηγίες» θα είναι έτοιμο τις επόμενες μέρες. 2) Από ερώτηση για τη λειτουργία της Ακαδημίας και συγκεκριμένα αν θα υπάρχουν δίδακτρα, ο υφυπουργός είπε πως είναι «τεχνικό θέμα», που θα το δει η νομοπαρασκευαστική(!), σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι η Ακαδημία θα είναι «δημόσια».

«Χορηγοί», δίδακτρα και «δημόσιος» χαρακτήρας ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος δεν είναι πρωτοφανής αντίφαση, ωστόσο είναι άκρως ενδεικτική για το πού θα προσανατολιστεί και το ιδεολογικό περιεχόμενο των σπουδών.

Η Ακαδημία αφορά στις λεγόμενες παραστατικές τέχνες (οπτικοακουστικά, χορό, μουσική, θέατρο) εκτός των εικαστικών, αφού υπάρχουν οι Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών. Θα είναι ανωτάτου επιπέδου και η εισαγωγή θα γίνεται, μάλλον, κατά τα πρότυπα της ΑΣΚΤ. Για το πρόγραμμά της ορίστηκαν από το ΥΠΠΟ, το περασμένο καλοκαίρι, αντίστοιχες επιτροπές από ειδικούς κάθε χώρου. Το έργο του ολοκληρώθηκε, εκτός από την ομάδα για τα οπτικοακουστικά (δεν παραβρέθηκε καν για «τεχνικούς» λόγους), η δουλιά της οποίας, κατά τον υφυπουργό, θα είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες. Αυτή ήταν η «πρώτη φάση» κατά τον ορισμό Τατούλη (η δεύτερη είναι η νομοπαρασκευαστική).

Κατά τ' άλλα δήλωσε πως δε θα υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης, αναφέροντας τον «ειδικό λογαριασμό» του ΥΠΠΟ και «κλείνοντας» το «μάτι» στο κεφάλαιο. Προσεχώς, θα συσταθεί επιτροπή για την κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή της Ακαδημίας (προς το παρόν ισχύει η πρόταση για στέγαση στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στα Λιόσια), ενώ τον Οκτώβρη θα διοργανωθεί διεθνές συνέδριο για την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Την ίδια περίοδο, υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει και η «πιλοτική» λειτουργία της Ακαδημίας, ενώ το 2007 αναμένεται η κανονική λειτουργία της (όλα αυτά είναι η ...«τρίτη φάση»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ