Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πληθώρα σημαντικών ευρημάτων

Μνημειακός τάφος στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας
Μνημειακός τάφος στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας
Νέα σημαντικά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας Ν. Χανίων, όπου η ΚΕ Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων ολοκληρώνει το έργο «Προστασία - ανάδειξη οχύρωσης αρχαίας Απτέρας / Στερέωση - συντήρηση μνημείων», που εντάχθηκε στο Γ` ΚΠΣ.

Οι εργασίες αποκάλυψαν, περιμετρικά, όλh την οχύρωση (3.480 μ.), η κατασκευή της οποίας χρονολογείται μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Στη δυτική πλευρά, από όπου ξεκινά το δυτικό νεκροταφείο της πόλης και επικεντρώθηκε το έργο, αποκαλύφθηκε μία από τις πύλες της πόλης και ορθογώνιος οχυρωματικός πύργος. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στρώματα με υπολείμματα των μαχών της ελληνιστικής περιόδου και ο ενταφιασμός νεογέννητων βρεφών, στο β` μισό του 4ου αιώνα π.Χ., δίπλα στον οχυρωματικό πύργο.

Επίσης, αποκαλύφθηκαν δύο μεγάλα ταφικά μνημεία, από τα οποία διασώθηκε το περισσότερο αρχιτεκτονικό υλικό. Το πιο εντυπωσιακό από τα δύο έχει υπόγειο χώρο ενταφιασμού, εξαιρετικής κατασκευής, στον οποίο οδηγεί κλίμακα και προθάλαμος. Στον κυρίως θάλαμο υπάρχουν τέσσερις κτιστές ταφικές θήκες. Το μνημείο συλήθηκε, εν μέρει, τον 6ο - 7ο αιώνα μ.Χ. Τα σωζόμενα ευρήματα είναι πήλινα ειδώλια Ερώτων και γυναικείων μορφών, λύχνοι, γυάλινα, πήλινα αγγεία και άλλα μικροαντικείμενα. Τα ταφικά μνημεία χρονολογούνται στον 1ο - 2ο αιώνα μ.Χ., παρότι τα ανασκαφικά δεδομένα δείχνουν ότι τουλάχιστον το μνημείο με το υπόγειο, ίσως, κατασκευάστηκε στην ελληνιστική περίοδο.

Γενικά, η ανασκαφή απέδωσε μεγάλο αριθμό (κυρίως επιτύμβιων) επιγραφών, αγγείων, λύχνων, μολυβίδων (βλήματα για σφενδόνες) και άλλων όπλων, νομισμάτων και άλλων ευρημάτων.

Προϊσταμένη της ΚΕ ΕΠΚΑ είναι η Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, υπεύθυνοι του έργου η Βάννα Νινιού - Κινδελή (αρχαιολόγος) και ο Γιάννης Χριστοδουλάκος (αρχιτέκτονας) και επικεφαλής των τεχνιτών είναι ο Γιάννης Μπιτσάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ