Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Πλήθος τα αναπάντητα ερωτήματα
  • Ξέφραγο αμπέλι στις πολυεθνικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και τις μυστικές υπηρεσίες η χώρα
  • Χωρίς στοιχεία και ενόχους, μετά από έρευνες ενός χρόνου, οι υποκλοπές τηλεφώνων...
  • Στο απυρόβλητο οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας
  • Περίεργα μισόλογα και υπαινιγμοί για την αμερικανική πρεσβεία

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών

ICON

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών
Ενα ελάχιστο τμήμα των γενικευμένων παρακολουθήσεων και υποκλοπών που γίνονται αδιάλειπτα και συστηματικά από πολυεθνικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας σε αγαστή, συνήθως, συνεργασία με τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες, επέλεξε να φέρει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, προκαλώντας πλήθος ερωτήματα τόσο επί της ουσίας της υπόθεσης, όσο και για τη χρονική στιγμή που επέλεξε.

Η κυβέρνηση, που εμφάνισε τον εαυτό της περίπου ως «θύμα» αυτής της βρώμικης υπόθεσης τηλεφωνικών υποκλοπών, προσποιήθηκε την έκπληκτη, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες συμφώνησε στο ευρωφακέλωμα και την καθολική παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων και του ίντερνετ στο πλαίσιο της ΕΕ, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Συσκοτίζεται έτσι ότι βασικός στόχος των μηχανισμών παρακολούθησης είναι οι ριζοσπαστικές δυνάμεις που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Η υπόθεση υποκλοπών εκατό περίπου κινητών τηλεφώνων κρατικών αξιωματούχων - μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός - και άλλων, την περίοδο (απροσδιόριστη) πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το Μάρτη του 2005, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, «μπάζει» από παντού και δεν πείθει κανέναν ότι έγινε με «αγνές προθέσεις» και για τους λόγους που η ίδια επικαλέστηκε.

-- Η κυβέρνηση παρουσίασε την όλη υπόθεση ως μείζον ζήτημα εθνικής ασφαλείας, εστιάζοντας ωστόσο στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του πρωθυπουργού και ορισμένων υπουργών.

-- Παρά τις έρευνες που διεξήγαγαν επί ένα σχεδόν χρόνο οι διωκτικές αρχές δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα: Δεν εντοπίστηκε ούτε, πολύ περισσότερο, εξαρθρώθηκε κανένα κύκλωμα υποκλοπών. Επιπλέον έχουν σβήσει σχεδόν όλα τα «ίχνη», καθιστώντας περίπου αδύνατο τον εντοπισμό των υπαιτίων, όπως έμμεσα πλην σαφώς ομολόγησαν χτες τα κυβερνητικά στελέχη.

-- Αποδέχτηκε περίπου μοιρολατρικά ότι είναι περίπου αδύνατο να αντιμετωπιστεί η υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και να προστατευτούν τα ατομικά δικαιώματα, επικαλούμενη... την εξέλιξη της τεχνολογίας και βάζοντας στο απυρόβλητο τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η «αθώωση» του τότε διευθύνοντος συμβούλου της «Vodafone», Γ. Κορωνιά, παρόλο που ήταν αυτός που «απομόνωσε» και άρα «αχρήστευσε» το λογισμικό, μέσω του οποίου γίνονταν οι τηλεφωνικές υποκλοπές.

-- Η κυβέρνηση με μισόλογα και υπαινιγμούς άφησε να αιωρούνται ερωτήματα για το ρόλο της αμερικανικής πρεσβείας στην όλη ιστορία, αλλά ταυτόχρονα αποδοκίμαζε, αν και χλιαρά, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

-- Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν έπεισε ότι στο εξής θα πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών από τις υποκλοπές. Η θεσμική θωράκιση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής...

-- Η χρονική στιγμή που επέλεξε η κυβέρνηση να βγάλει στη δημοσιότητα το θέμα αναμφίβολα τη βολεύει εξαιρετικά όσον αφορά τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων. Από μια άποψη πρόκειται για μια επικοινωνιακή βόμβα, που στοχεύει στο να κρύψει τη φρίκη του εργασιακού μεσαίωνα που προκαλούν οι βόμβες κατεδάφισης των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων...

Ιστορίες για υποκλοπές...

Η υπόθεση, όπως την παρουσίασαν χτες οι υπουργοί Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης και Παπαληγούρας, αποκαλύφθηκε το Μάρτη του 2005 από την εταιρία «Vodafone» η οποία διαπίστωσε, κατά τη διάρκεια ελέγχου από την προμηθεύτρια εταιρία «Ericsson», λογισμικό παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας και άγνωστης προέλευσης στο υποσύστημα νομίμων συνακροάσεων. Μέσω του λογισμικού αυτού άγνωστος ή άγνωστοι παρακολουθούσαν τις εκατό περίπου γραμμές μέσω 14 καρτοκινητών τηλεφώνων - καταγραφέων («σκιών») που χρησιμοποιούνταν για τις παρακολουθήσεις. Το λογισμικό παρακολούθησης, όπως ειπώθηκε, δεν είχε δοθεί από την εταιρία «Ericsson» που είχε προμηθεύσει το λογισμικό. Τα μισά από αυτά τα κινητά ενεργοποιήθηκαν από τον Ιούνη έως τον Αύγουστο του 2004, δηλαδή το διάστημα που προηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στις 7 Μάρτη 2005 εντοπίστηκε το λογισμικό μέσω του οποίου γίνονταν οι παρακολουθήσεις, αλλά την επομένη 8 Μάρτη, εντελώς ανεξήγητα, δόθηκε εντολή από τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Vodafone» Γ. Κορωνιά «για αφαίρεση του λογισμικού».

Ο Γ. Κορωνιάς, επικοινώνησε στις 10 Μάρτη 2005 με το διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου και ζήτησε συνάντηση προκειμένου να ενημερώσει την κυβέρνηση «για εξαιρετικής σημασίας ζήτημα». Στη συνάντηση που έγινε στις 20.00 της ίδιας ημέρας, παρών ήταν και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας ενημερώθηκε για το ζήτημα αυτό από τον πρωθυπουργό στις 11 Μάρτη και συναντήθηκε με τον Γ. Κορωνιά την ίδια μέρα, παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινού, ενώ ο Γ. Κορωνιάς κατέθεσε και γραπτό υπόμνημα.

Αμέσως διατάχθηκε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά προτεραιότητα, την οποία ο Δ. Λινός παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, Δ. Παπαγγελόπουλο.

Η προκαταρκτική εξέταση, ολοκληρώθηκε μόλις προχτές Τετάρτη, χωρίς όμως «να φτάσει στα ίχνη των δραστών». Διαπιστώθηκε ότι τα 14 αυτά τηλέφωνα, τα οποία ήταν όλα «καρτοκινητά», δέχονταν κλήσεις και προς τούτο κλήθηκαν οι διενεργούντες τις κλήσεις, οι οποίοι όμως αποδείχτηκαν όλοι νόμιμοι. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως είπε ο Γ. Βουλγαράκης, η διαδικασία να «μην καταλήξει κάπου». Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «είναι πιθανόν» να υπήρχαν αποτελέσματα στην έρευνα, αν δεν είχε απομονωθεί το λογισμικό από τη «Vodafon». Γενικότερα όμως για τις κινητές τηλεφωνίες παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι όροι ελέγχου τους και άρα δεν υπάρχει καμία ασφάλεια των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. «Η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται και είναι δύσκολο να βρεθεί ποιος τη χρησιμοποιεί» (σ.σ. για να κάνει υποκλοπές), ήταν το άλλο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν κατά κόρον τα κυβερνητικά στελέχη, για να δικαιολογήσουν την «αδυναμία» τους να εντοπίσουν τους υπαίτιους.

...και αμερικανική πρεσβεία

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι τα τηλέφωνα μέσω των οποίων γινόταν η παρακολούθηση χρησιμοποιούσαν τις κεραίες στις περιοχές Λυκαβηττού, κλινικής «Λευκού Σταυρού» πλατείας Μαβίλη και Πύργου Αθηνών, δείχνοντας έτσι προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Ωστόσο ο Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε παρελκυστικό το συμπέρασμα της εμπλοκής των Αμερικανών. Εύλογες απορίες δημιουργεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε ζήτησε τη «συνδρομή» των ξένων μυστικών υπηρεσιών, αν και τους είχε αναθέσει εν λευκώ την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. «Οποιοι μπορεί να έχουν τέτοια υψηλή τεχνολογία, μπορούσαν να κάνουν αυτή τη δουλιά» ήταν η σκόπιμα αόριστη απάντηση του Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η Αστυνομία είχε «προσεγγίσει» και στελέχη της πρεσβείας. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ζημιά στα εθνικά συμφέροντα, κρίνοντας από... τις «επιτυχίες» που είχε στο διάστημα αυτό.

Ο κατάλογος των ονομάτων

Μεταξύ των ατόμων που παρακολουθούνταν περιλαμβάνονταν ο Κ. Καραμανλής, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, στελέχη των υπουργείων Αμυνας και Δημόσιας Τάξης, στελέχη του ΓΕΝ και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ο Γ. Παπαντωνίου από το ΠΑΣΟΚ και άλλα άτομα, τα περισσότερα των οποίων συγκαταλέγονται στους «συνήθεις υπόπτους» από το λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Συγκεκριμένα τα κινητά τηλέφωνα που υποκλέπτονταν ανήκαν στους: Κ. Καραμανλή, Π. Μολυβιάτη, Σπ. Σπηλιωτόπουλο, Γ. Βουλγαράκης, Αν. Παπαληγούρα, Γ. Βαλληνάκη, Στ. Δήμα, Ντ. Μπακογιάννη, Δημ. Μαραβέλη, Γιάννης Παπαντωνίου, Αικ. Ιατροπούλου, Μαρ. Μεϊντάνη, Γ. Μαρή, Αικατερίνη Κόκα, Γεώργιο Βαλληνδά, Θεόδωρο Φεργάδη, Γεώργιο Ψυχογιό, Δημήτριο Αγγελάκη, Γλυκερία Χορευτάκη, Νικόλαο Γιαννόπουλο, Κων/νο Μακρή, Αργύριο Μουρατίδη, Δήμητρα Μπαρμπαρούση, Δέσποινα Βιτούνη, Μιλάνα Ρουμπινίδου, Αλέξανδρο Βουτσίνο, Ιωάννη Κακοταρίτη, Ιωάννη Σηφακάκη, Αναστασία Κουλίδου, Γρηγόριο Τσιλιμάντο, Ιωάννη Νικολίνα, Αναστάσιο Νότα, Θεόδωρο Σόντις, Πέτρο Παυλίδη, Εμμανουήλ Πνευματικάκη, Ραμζί Μοκτάρ, Ατίλα Ισκιάρ, Μαλούμ Μοχαμάτ Ουντίν, Αντουλάχ Τζαμάλ, Χουσεΐν Μοχάμετ Σαντίκ, Μοχαμάτ Μεΐμ, Χουσεΐν Μοχάμεν, Ιμπραχίμ Αχμάντ Τάρεκ, Καντίρ Αρης, Ταΐρ Χερμίζ και Τσαντί Αγιούρι.

Στο μεταξύ, ποινική δίωξη κατά αγνώστων για παραβίαση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση άσκησε χτες για την υπόθεση των υποκλοπών ο αρμόδιος εισαγγελέας Ι. Διώτης, ενώ σήμερα θα οριστεί ο ανακριτής που θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση. Επίσης, υπάρχει εντολή για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να εξεταστεί αν έχουν διαπραχθεί και άλλες αξιόποινες πράξεις, όπως είναι η κατασκοπία, που είναι αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ