Κυριακή 5 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ
Με το φόβο λαϊκών ... καταιγίδων

Στο Νταβός είχαν πάρει τα μέτρα τους...

Associated Press

Στο Νταβός είχαν πάρει τα μέτρα τους...
Για άλλη μια φορά, οι αποκαλούμενοι ως «γκουρού» της καπιταλιστικής οικονομίας μαζεύτηκαν στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός από τις 25-29 Γενάρη. Η παρουσία όσων βρέθηκαν εκεί ήταν κατόπιν πρόσκλησης και μόνον από τις πολυεθνικές (όπως Microsoft, Citigroup, Siemens, Nestle, Nomura Holdings, Saudi Basic Industries και άλλες), ενώ οι προσκεκλημένοι τους φέτος ήταν 14 πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών, 60 υπουργοί, 2.300 μάνατζερ, καθώς και άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης.

Εννοείται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν και στο Φόρουμ του Νταβός την πρωτοκαθεδρία, σε έναν, υποτίθεται, ανεξάρτητο οργανισμό, ο οποίος «έχει συσταθεί για να βελτιώσει την εικόνα του κόσμου» και χρηματοδοτείται από τις συνδρομές των 1.000 μεγαλύτερων εταιριών του κόσμου. Οι ανισορροπίες της ανάπτυξης - φυσικό απότοκο των αντιθέσεων της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης - είναι αυτό που ανησυχεί τους συμμετέχοντες στο Νταβός, με την έννοια ότι αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε λαϊκά ξεσπάσματα. Ο Τζορτζ Σόρος, γνωστός «μεγαλοπαίκτης» - κερδοσκόπος των διεθνών Χρηματιστηρίων, το είπε συγκεκριμένα: Πρέπει να «αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες ανισορροπίες» για να αποφευχθούν μελλοντικές «κοινωνικές καταιγίδες»...

Στο επίκεντρο του φετινού Οικονομικού Φόρουμ βρέθηκαν, σχεδόν μονοπώλησαν θα μπορούσε να πει κανείς, οι ανερχόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας. Οι επενδυτικές ευκαιρίες, οι πανδημίες, αλλά και ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή διπλωματία, όπως αυτό της Μέσης Ανατολής, δραματικά επίκαιρο τις μέρες αυτές ύστερα από τη νίκη της «Χαμάς» στις παλαιστινιακές εκλογές ή αυτό των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων έναντι του Ιράν, που, ως πρόσχημα, προβάλλουν τον «πυρηνικό φάκελο».

Επίσης τα ενεργειακά ζητήματα με την ξέφρενη πορεία της τιμής του πετρελαίου και το «καυτό ζήτημα» της ανεργίας, που φυσικά ποτέ δεν πρόκειται να παραδεχτούν ότι είναι σύμφυτο του συστήματος.

Ενα ακόμη στοιχείο του φετινού Φόρουμ ήταν η απουσία των συνήθως «μεγάλων ονομάτων», δηλαδή των πολιτικών ηγετών, που συνήθως παρελαύνουν από τα διάφορα πάνελ των συζητήσεων. Εξαίρεση, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, η οποία είναι άρτι αφιχθείσα στην καγκελαρία της «ατμομηχανής» της Ευρώπης, εκπροσωπώντας, όμως, και την ΕΕ.

Γερμανία, όπως Βρετανία

Η Μέρκελ υποσχέθηκε, από το βήμα του Φόρουμ του Νταβός, μια «επανάσταση της ελεύθερης αγοράς» για τη Γερμανία, μια στροφή 180 μοιρών από τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική «του κοινωνικού μοντέλου». Με άλλα λόγια, το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των Γερμανών εργαζόμενων... «Εχουμε παραλύσει από γεγονότα και καταστάσεις και φαίνεται ότι δεν είμαστε ικανοί να τις ξεπεράσουμε. Το σύστημα αυτό δε λειτουργεί. Η Γερμανία χρειάζεται μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, μεγαλύτερη δυνατότητα δράσης», τόνισε η Μέρκελ, κερδίζοντας το χειροκρότημα των καπιταλιστών, που παρακολουθούσαν την ομιλία της. Και η Μέρκελ συμπλήρωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας, να εφαρμόσει αντίστοιχη οικονομική πολιτική... όσο για την παγκόσμια οικονομική πολιτική, συμφώνησε ότι η «δημιουργική προσταγή» είναι μονόδρομος.

«Δημιουργική προσταγή», το μότο του φετινού Φόρουμ. Κατά τους ιθύνοντες του Νταβός, σημαίνει ότι για να βρεθούν λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα και της οικονομίας απαιτείται «δημιουργικότητα και νέες ιδέες». Κατά τον Κλάους Σβαμπ, ιδρυτή και πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, «ούτε κυβερνήσεις, ούτε η οικονομία, αλλά ούτε και η Κοινωνία των Πολιτών είναι σε θέση να δώσουν από μόνες τους λύση στα μεγάλα προβλήματα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πλατφόρμες συνεργασίας, όπου θα συναντώνται εκπρόσωποι όλων των τομέων όχι μόνο για ανταλλαγή απόψεων, αλλά και για χάραξη στρατηγικής και εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων». Αυτό, φυσικά, γίνεται και τώρα με τα διάφορα ιδεολογήματα της «αποδοτικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας», αλλά αυτά είναι σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργατών.

Το εμπόριο στο επίκεντρο

Αντικείμενο σκεπτικισμού και αναλύσεων αποτέλεσε και η επιβράδυνση του αμερικανικού ΑΕΠ - όπου τονίστηκε η ανάγκη να παύσουν οι ΗΠΑ να είναι εξαρτώμενες από τα ξένα κεφάλαια και να προσπαθήσουν να αυτοχρηματοδοτήσουν τα τεράστια ελλείμματα - η σταδιακή ανάκαμψη και συνάμα προτροπές για ταχύτερη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής και ιαπωνικής οικονομίας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλοντ Τρισέ, επισήμανε ότι οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες διευρύνονται, γεγονός που συνιστά απειλή για τη διεθνή ανάπτυξη.

Τέλος, στην άτυπη Σύνοδο περίπου 30 υπουργών Εμπορίου, που έγινε στο περιθώριο του Φόρουμ, συμφωνήθηκε νέο χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα φέρει και πάλι τους εμπορικούς διαπραγματευτές στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Συμφωνία, που επιχειρεί να γίνει το «φιλί της ζωής» για τις ημιθανείς διαπραγματεύσεις, καθώς έχουν απομείνει μόνο τρεις μήνες για να λήξει η προθεσμία που έχουν βάλει οι εκπρόσωποι των 149 κρατών - μελών του ΠΟΕ, για να θέσουν τις προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Το «πρόγραμμα εργασίας» προσδιορίζει ακριβή πορεία για 33 επίμαχα θέματα, που εκτείνονται από τον αγροτικό τομέα μέχρι τις ενισχύσεις στο εμπόριο. Η άρση του αδιεξόδου συνίσταται στη συμφωνία να υπάρξει ταυτόχρονη κινητικότητα σε όλα τα βασικά ζητήματα, όπως γεωργία, υπηρεσίες και μεταποίηση, με χρονικά περιθώρια, που λήγουν εντός του 2006.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ