Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Αναγκαία η υπογειοποίηση

Η ανάγκη υπογειοποίησης του προαστιακού, αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), την περασμένη Παρασκευή, όπου συζητήθηκε η αίτηση ακυρώσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (αρ. 122836/2 - 2 - 2004), του Δήμου της Αθήνας, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και του επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» Σπύρου Χαλβατζή, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού διαδρόμου από Σταθμό Πελοποννήσου στον Πειραιά».

Οπως σημείωσε ο Κώστας Τουμασάτος, νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου, η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) (σ.σ.: επί της οποίας ασκήθηκε η αίτηση ακυρώσεως) δείχνει ότι κάθε άλλο παρά εξαντλητική μελέτη έχει γίνει επί του θέματος από τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ. Διατύπωσε το ζήτημα ότι αν και τώρα - σύμφωνα με την ΜΠΕ - είναι αδύνατο να γίνει υπογειοποίηση λόγω κόστους, εντούτοις, η ίδια η ΜΠΕ δηλώνει ότι αυτή θα γίνει και θα είναι δυνατή το 2015! «Η Μελέτη φάσκει και αντιφάσκει», διαπίστωσε ο Κ. Τουμασάτος.

Από την πλευρά του ΣτΕ, υπήρχαν δύο εισηγήσεις. Η πρώτη, του Φ. Αρναούτογλου, απέρριψε το αίτημα των κατοίκων για ακύρωση της ΜΠΕ. Η δεύτερη, με εισηγήτρια την Αικ. Σακελαροπούλου, υποστήριξε την αίτηση ακύρωσης, σημειώνοντας ότι δεν εκφράζεται επαρκώς η αιτιολόγηση για μη υπογειοποίηση. Από την άλλη, ζήτησε να εξασφαλιστεί η απαίτηση για βιώσιμη ανάπτυξη - κάτι που δε συμβαίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ