Τρίτη 14 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στέκουν στο πλευρό των μαθητών

Θύελλα αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί το αντιδραστικό ιδιώνυμο, που εφαρμόζει η κυβέρνηση ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές και καθημερινά εκατοντάδες φορείς του λαϊκού κινήματος, δηλώνουν, με ανακοινώσεις τους, τη συμπαράστασή τους στους μαθητές και καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ) δηλώνει, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τους αρχηγούς των κομμάτων και όλα τα ΜΜΕ, «Κάτω τα χέρια από τους μαθητές».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης ως ιστορικά πρωτοφανή επίδειξη πυγμής και «επιβολή στρατιωτικού νόμου στην εκπαίδευση, που καταλύει κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργία του σχολείου» και ποινικοποιεί τους αγώνες. Τονίζει, επίσης, ότι «τα σχολεία είναι χώροι διαμόρφωσης ελεύθερων, συνειδητών και δημιουργικών προσωπικοτήτων» και επειδή η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού, «δεν μπορούμε να βλέπουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να αγωνιούν στη δίνη της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και να αντιμετωπίζονται σαν κοινοί εγκληματίες».

Αντίστοιχη επιστολή καταγγελίας, έχει εκδώσει και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΣΑ Αθηνών - Περιχώρων «Ο Αγιος Χριστόφορος».

«Κύριοι της κυβέρνησης, οι μαθητές έχουν δίκιο», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθηνών (ΟΒΣΑ), με την οποία «οι Βιοτέχνες και ΕΒΕ της Αθήνας δηλώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δε θα ανεχθούν εκπτώσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα, ούτε γι' αυτούς, αλλά ούτε και για τα παιδιά τους» και θα συμμετάσχουν σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την Παιδεία.

Με την ανακοίνωσή της, η ΟΒΣΑ καταγγέλλει τα ογκούμενα προβλήματα στο Λύκειο, που με ευθύνη της κυβέρνησης έχει μετατραπεί «σε μια διαρκή γκιλοτίνα για τα παιδιά μας» και απαιτεί 12ετή υποχρεωτική εκπαίδευση, με σωστά βιβλία και περισσότερους καθηγητές, κατάργηση της «μεταρρύθμισης» Αρσένη και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Σοβαρό πολιτικό ολίσθημα και έκφραση αυταρχισμού», χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης για ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών , με ανακοίνωσή του. Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι τέτοιου είδους αυταρχισμοί«καταλύουν την κοινωνική και πολιτισμική αυτονομία του σχολείου, που, πέρα από χώρος μάθησης, θα πρέπει να είναι και χώρος διαμόρφωσης ελεύθερων και ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών».

Αν περάσει η τρομοκράτηση των μαθητών, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, τότε η ζημιά δε θα είναι προσωρινή, αλλά θα σημαδέψει για χρόνια την πολιτική ζωή αυτού του τόπου.

Την ανάθεση του «παιδαγωγικού έργου» στις δυνάμεις καταστολής καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, με ανακοίνωσή του. Μοναδικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να καθυποτάξει το μαθητικό κίνημα με τη φασιστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καταλήγει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει στο «γύψο» το μαθητικό κίνημα και την Παιδεία γενικότερα, ποινικοποιώντας τον αγώνα τους. «Η ιδεολογική προπαγάνδα, ότι όποιος κινητοποιείται και διεκδικεί τα δικαιώματά του διασαλεύει την "έννομο τάξη", μας θυμίζει άλλες εποχές».

Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου καταγγέλλει «την αντιδημοκρατική, άκρως αυταρχική και επικίνδυνη πολιτική» και υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή της, ότι «θα είμαστε πλάι στα παιδιά μας και στους αγώνες τους, για ένα ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο, δωρεάν σχολείο, που θα δίνει ουσιαστική γνώση και εφόδια για τη ζωή».

Το ΔΣ του Σωματείου Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας και Δέρματος καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, «τη φασιστικού τύπου απόφαση της κυβέρνησης, να προχωρήσει στην εφαρμογή του ιδιώνυμου αδικήματος».

«Την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική στάση της κυβέρνησης, που με τρομοκρατικά μέτρα προσπαθεί να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα της σπουδάζουσας νεολαίας», επισημαίνει το Συνδικάτο Δέρματος - Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας Πειραιά.

Την απόφαση της κυβέρνησης, σχετικά με την παρέμβαση εισαγγελέων στα σχολεία, καταδικάζει με ανακοίνωσή τους και η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Κέρκυρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ