Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Ανάγκη η πλατιά ενημέρωση και αντεπίθεση του κλάδου

Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και στον εκφυλισμό του κινήματος, που επιχειρείται από τις δυνάμεις του συμβιβασμού

Την ανάγκη να ανοίξει μια συζήτηση σε βάθος μέσα στα πανεπιστήμια, να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν οι πανεπιστημιακοί ενάντια στη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης των ιδρυμάτων, ανέδειξε η πανελλαδική συνάντηση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) πανεπιστημιακών που έγινε το προηγούμενο Σάββατο στην Αθήνα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ, μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) από τα ιδρύματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ιονίου κ.ά., ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι εργαζομένων στα ιδρύματα και εκπαιδευτικοί ΤΕΙ.

Η πλούσια συζήτηση που έγινε, μετέφερε την εμπειρία των πανεπιστημιακών από την ιδιωτικοποίηση που ήδη προχωράει μέσα στα υπάρχοντα πανεπιστήμια, μέσω της επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και στα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης που θα ιδρυθούν το επόμενο διάστημα και της υποχρηματοδότησης της έρευνας. Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 και ο νέος νόμος πλαίσιο έχουν ως κύριο στόχο τη σάρωση όποιου στοιχείου έχει μείνει στο δημόσιο - δωρεάν χαρακτήρα των ιδρυμάτων, γι' αυτό και πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της ενημέρωσης που θα κάνει η ΔΗΠΑΚ στο ΔΕΠ και ευρύτερα στην κοινωνία.

Μαζί με τα παραπάνω όμως, στην καρδιά της συζήτησης μπήκε και η κατάσταση στο πανεπιστημιακό κίνημα, ο ρόλος και οι ευθύνες της ηγεσίας της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), που έχει οδηγήσει τον κλάδο στην απογοήτευση και την απομαζικοποίηση, μπροστά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τα πανεπιστήμια. Χαρακτηριστικό είναι ότι και τώρα η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ, που πρόσκειται στο ΣΥΝ, έχει εξαγγείλει πενθήμερη αποχή με προοπτική να μετατραπεί σε αποχή διαρκείας μέσα στην άνοιξη, πράγμα που θα φέρει σε σύγκρουση τον κλάδο με τους φοιτητές (τους φυσικούς του συμμάχους δηλαδή) και ολόκληρη την κοινωνία, αφήνοντας παράλληλα την κυβέρνηση να συνεχίσει ανενόχλητη το «έργο» της.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση η ΔΗΠΑΚ θα αντιπαρατεθεί στους συλλόγους, προτείνοντας ένα αγωνιστικό πλαίσιο πάλης με απεργίες και κινητοποιήσεις, που θα βγάζει τον κόσμο στο δρόμο, θα συντονίζει τα αγωνιστικά βήματα του κλάδου με αυτά των φοιτητών και των εργαζομένων στα ιδρύματα και θα κλιμακώνεται. Τα βήματα της ΔΗΠΑΚ το επόμενο διάστημα αποφασίστηκε να είναι η πλατιά ενημέρωση των πανεπιστημιακών, άνθρωπο τον άνθρωπο, αλλά και μέσα από αντίστοιχες συναντήσεις της παράταξης ανά πόλη, ο σχεδιασμός και η αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του συμβιβασμού μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις, η διοργάνωση θεματικών ημερίδων και η λειτουργία ιστοσελίδας της παράταξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ