Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιστράτευσαν την ... ευρωπαϊκή εμπειρία

Συνέδριο ζύμωσης για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων έκανε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας

Στην καλοστημένη παράσταση ζύμωσης και προπαγάνδισης των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση, ήρθε να προστεθεί το συνέδριο που διοργάνωσε την Παρασκευή και το Σάββατο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου (ΕΚΔΔ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, με τη συμμετοχή καθηγητών από την Ελλάδα και από χώρες της ΕΕ, με τίτλο: «Τα ευρωπαϊκά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον 21ο αιώνα».

Εκείνο που κλήθηκαν να κάνουν οι καθηγητές των ξένων πανεπιστημίων ήταν να μεταδώσουν τα ...φώτα τους από την εφαρμογή στα ιδρύματά τους αντιδραστικών αλλαγών, αντίστοιχων μ' αυτές που προωθούνται στη χώρα μας, να προλειάνουν το έδαφος για το σάρωμα της ανώτατης εκπαίδευσης, προβάλλοντας την «ευρωπαϊκή εμπειρία». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Ελληνες καθηγητές που παραβρίσκονταν απηύθυναν ερωτήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται προ των πυλών, εξηγώντας ότι τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των ίδιων μέτρων και εδώ!

Οσο για την εμπειρία που ήρθε από τις χώρες στις οποίες η ανώτατη εκπαίδευση λειτουργεί με το μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση και οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ, ήταν πράγματι αποκαλυπτική: Οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα στα «δημόσια» πανεπιστήμια. Οπου δεν έχουν ακόμα επιβληθεί ακόμα δίδακτρα, προωθούνται άμεσα. Πέρα από τα δίδακτρα, τα «δημόσια» πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται και από επιχειρήσεις. Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης εξαρτάται από την «αξιολόγηση» του κάθε ιδρύματος. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα πανεπιστήμια για την προσέλκυση χρηματοδότησης και πελατών - φοιτητών αποτελεί τη βασική αρχή λειτουργίας τους. Η κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων σε «καλά» και «κακά» - και κατ' επέκταση «καλά» και «κακά» πτυχία - είναι γεγονός.

Και όπου τα παραπάνω δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, εκφράστηκε η ανάγκη της εκ νέου μεταρρύθμισης για να μη ...χάσουν το άρμα της διαδικασίας της Μπολόνια!

Η «ατζέντα» δηλαδή ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της επιβεβαίωσης της «ορθότητας» και της «αναγκαιότητας» των αντιδραστικών αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως προωθούνται μέσα από το νέο νόμο-πλαίσιο, την «αξιολόγηση», την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης. Ζητήματα για τα οποία άλλη μια φορά υπερθεμάτισε η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, όπου επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στο σάρωμα της ανώτατης εκπαίδευσης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Α. Λοβέρδος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επιβεβαίωσε τη συμφωνία του κόμματός του με την κυβερνητική πολιτική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για το νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ (2010-10-03 00:00:00.0)
«Κόβονται» οι μισοί φοιτητές στη Βρετανία λόγω αύξησης διδάκτρων! (2010-06-27 00:00:00.0)
Μονόδρομος ο αγώνας για Παιδεία των λαϊκών αναγκών (2009-05-02 00:00:00.0)
Δίδακτρα και επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια (2008-06-05 00:00:00.0)
Ξεπέρασαν και τους μάνατζερ... (2008-04-01 00:00:00.0)
Για πιο αποτελεσματική εξυπηρέτιση των επιχειρήσεων (2006-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ