Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Κατάργηση του ασύλου στο όνομα του «ευπρεπισμού»;

Κίνηση συλλογής υπογραφών από μερίδα διδασκόντων, ενάντια στις αφίσες και στην πολιτική αντιπαράθεση!

Κάθε άλλο παρά «άθλια» είναι η ζωντανή εικόνα που παρουσιάζουν οι χώροι του Φυσικού
Κάθε άλλο παρά «άθλια» είναι η ζωντανή εικόνα που παρουσιάζουν οι χώροι του Φυσικού
Με πρόσχημα το «νοικοκύρεμα» των κοινόχρηστων χώρων, έχει ξεκινήσει μια κίνηση στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας που βάλλει ευθέως κατά της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, άρα και του ακαδημαϊκού ασύλου: Μια ομάδα μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) επιδίδεται σε συλλογή υπογραφών με στόχο να περιοριστούν οι αφίσες και τα συνθήματα των φοιτητικών παρατάξεων!

«Είναι προφανές σε όλους ότι οι κοινόχρηστοι χώροι χρησιμοποιούνται με τρόπο ανεξέλεγκτο για δραστηριότητες που περιλαμβάνουν από πολιτικό προπαγανδισμό και αντιπαράθεση ως διαφήμιση φροντιστηρίων», λέει το κείμενο που διακινείται για συλλογή υπογραφών ανάμεσα στα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, λες και η πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι ελεύθερη και κατοχυρωμένη με αγώνες, λες και δεν είναι επιβεβλημένη μέσα στα πανεπιστήμια, ανάμεσα σε επιστήμονες, δηλαδή ανθρώπους που πρέπει πρώτα απ' όλα να υπηρετούν την κοινωνία.

Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, όπου βάλλεται πρώτα και κύρια ακριβώς αυτός ο χαρακτήρας του πανεπιστημίου (δηλαδή, το αν θα υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο ή αν θα υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου), η πολιτική αντιπαράθεση στα πανεπιστήμια επικεντρώνεται στις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση και η όποια κίνηση περιορισμού της ισοδυναμεί με έμπρακτη στήριξη των αναδιαρθρώσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση μιλάει ευθέως για επαναπροσδιορισμό του ακαδημαϊκού ασύλου: Το κάνει γιατί σπρώχνει τα πανεπιστήμια να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, με «ευπρεπισμένη» βιτρίνα, αλλά χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.

«Η δυσλειτουργία του Τμήματος Φυσικής και η εικόνα που δίνει στα μέλη, στους φοιτητές, στους επισκέπτες του είναι σοβαρός λόγος απαξίωσής του», λέει παρακάτω το κείμενο των υπογραφών, αφού πρώτα έχει παρουσιάσει μια ψευδή εικόνα με αφίσες, πανό και συνθήματα από το πάτωμα ως το ταβάνι! Ισχυρίζονται, δηλαδή, οι εμπνευστές αυτής της απαράδεκτης πρωτοβουλίας, ότι με την κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και τον περιορισμό (ή απαγόρευση των αφισών) θα αναβαθμιστεί το Τμήμα, τα πτυχία που παρέχει και το γενικότερο έργο του. Δηλαδή, θέλουν να φτιάξουν τη βιτρίνα του Τμήματος, με τέτοιο τρόπο ώστε να πουλούν το «προϊόν» καλύτερα, με όρους καθαρά εμπορικούς.

Το οξύμωρο δε είναι ότι όλα αυτά προωθούνται στο όνομα της δημοκρατίας και μάλλον έχουν στόχο το «χτύπημα» συγκεκριμένων πολιτικών απόψεων, αφού πρώτη δύναμη στο Φοιτητικό Σύλλογο είναι η Πανσπουδαστική Κ.Σ. και οι δικές της αφίσες και η πολιτική προπαγάνδα είναι που κυριαρχούν στο Τμήμα. «Είναι δε ενάντια και στη δημοκρατία και σε οποιαδήποτε έννοια πολιτισμού μια μειοψηφία να καταστρέφει ό,τι η πολιτεία, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η πλειοψηφία των φοιτητών με κόπο προσπαθεί να δημιουργήσει», λέει το αντιδραστικό κείμενο που υπογράφει μερίδα του ΔΕΠ, κάνοντας το μαύρο άσπρο, τις πλειοψηφίες μειοψηφίες και αποκαλύπτοντας ποια είναι η φωνή που τους ενοχλεί στην πραγματικότητα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στα δημόσια ΑΕΙ (2024-01-20 00:00:00.0)
Δεν έχουν διοριστεί καθηγητές για 42 μαθήματα! (2013-11-20 00:00:00.0)
Αρνείται την αγωνιστική αντιπαράθεση (2009-09-03 00:00:00.0)
Να καταδικαστούν οι ενέργειες εκφυλισμού (2009-07-16 00:00:00.0)
Τα «τετραετή» φέρνουν ιδιώτες (2008-03-27 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στο φακέλωμα (2000-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ