Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΣΔΕΠ
Αρνείται την αγωνιστική αντιπαράθεση

Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ απέρριψε την πρόταση της ΔΗΠΑΚ για 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο. Η ΔΗΠΑΚ καλεί τα ΔΣ των συλλόγων ΔΕΠ να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Την ώρα που οι αρνητικές εξελίξεις στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι ραγδαίες, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ επιλέγει τη ...χρήση των ένδικων μέσων και την ενημέρωση, απορρίπτοντας την αγωνιστική πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ). Στην προχτεσινή συνεδρίαση της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ η ΔΗΠΑΚ, απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης που συνεχίστηκε και εντάθηκε μέσα στο καλοκαίρι, πρότεινε προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης και συλλαλητηρίου στα τέλη Σεπτέμβρη.

Υπενθυμίζουμε ότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση προωθεί την αναγνώριση των κολεγίων, την αποδιάρθρωση των ερευνητικών κέντρων στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης, το νόμο για την επιτάχυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα επιχειρησιακά προγράμματα που εξωθούν στην επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ.

Η ΔΗΠΑΚ στην πρότασή της για απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο έθεσε συγκεκριμένα αιτήματα αιχμής, όπως η άρνηση εφαρμογής της οδηγίας 36/05 για τα ΚΕΣ, η κατάργηση του νόμου για τα ΚΕΣ, η δημιουργία «μεταλυκειακών» επαγγελματικών σχολών, δημόσιων και δωρεάν - για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν μόρφωση πανεπιστημιακού επιπέδου - με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Παράλληλα, στο ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων έθεσε και οικονομικά και επαγγελματικά θέματα, όπως κάλυψη των μισθολογικών απωλειών της τελευταίας 10ετίας, ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, νέο ακαδημαϊκό μισθολόγιο για τα μέλη ΔΕΠ, επιτάχυνση των διορισμών νέων μελών ΔΕΠ.

Οι σύλλογοι να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις

Παρ' όλα αυτά, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ, «η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ (ΚΙΠΑΝ, ΑΡΜΕ) αρνήθηκε την αγωνιστική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις που προωθούν την παραπέρα υποβάθμιση της Δημόσιας και Δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης». Μάλιστα, «προτίμησε, χωρίς ντροπή, οι "αγώνες" του κλάδου να είναι η προσφυγή σε ένδικα μέσα και η "ενημέρωση" της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η Συσπείρωση, συμφωνώντας με την πλειοψηφία, πρότεινε να συγκληθεί Διοικούσα Επιτροπή που να αποφασίσει για κινητοποιήσεις, από Οκτώβρη», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ, η οποία «καλεί τα ΔΣ των συλλόγων ΔΕΠ στην προκήρυξη γενικών συνελεύσεων για να συζητηθούν οι εξελίξεις και να παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η «αναγκαία αναμόρφωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν μπορεί να έρθει χωρίς σύγκρουση με τους μηχανισμούς της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των άλλων κέντρων, που καθοδηγούν και υπαγορεύουν την πολιτική στην Παιδεία, στην εργασία, συνολικά στην κοινωνική ζωή». Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς «σε συνεργασία και συντονισμό με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, τις λαϊκές οικογένειες, που σηκώνουν τα βάρη των σπουδών, σε συσπείρωση, αγωνιστική δράση» και αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και της εξέλιξης της επιστήμης, κατάργηση της αναχρονιστικής διάκρισης σε πανεπιστημιακή και μη πανεπιστημιακή - τεχνολογική εκπαίδευση, αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ