Κυριακή 25 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν σήμερα 51 χρόνια από τις 25 Ιούνη 1948, που έγινε η δολοφονική εκτέλεση του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΓΙΖΟΥ, μαζί με άλλους 20 αγωνιστές του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο τελευταίο γράμμα προς την οικογένειά του, ο Γιώργος Λυγίζος έγραφε: «Κελί μελλοθανάτων, 24 Ιούνη 48.

Σεβαστοί μου γονείς, πολυαγαπημένα μου αδέρφια και αγαπητοί συγγενείς. Οταν θα λάβετε το γράμμα μου, να ξέρετε ότι έχω πέσει χωρίς να έχω σχέση καμία απολύτως με την υπόθεση αυτή. Αλλά μια και μου δόθηκε η κατηγορία αυτή, θα ακολουθήσω μέχρι το εκτελεστικό απόσπασμα τους υπόλοιπους συγκρατουμένους μου, γιατί ξέρω να πεθαίνω τίμια.

Σεβαστέ μου πατέρα, δε θέλω να λυπηθείς για τον άδικο χαμό μου... Θέλω μόνο να ξέρεις ότι με σκοτώνουν άδικα.

Αγαπημένα μου αδέρφια. Να δώσετε κουράγιο στον πατέρα και να μη στεναχωριέστε. Μέχρι εδώ έπρεπε να ζήσω.

Τελειώνω το γράμμα μου με την ευχαρίστηση που νιώθει ένας αθώος.

Σεβαστέ μου πατέρα, αγαπημένα μου αδέρφια, αγαπητοί μου συγγενείς, σας φιλώ για τελευταία φορά και εύχομαι να ζήσετε ευτυχισμένοι.

Γιώργος».

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των γονιών και των αδελφών μου ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΓΙΖΟΥ, ο οποίος πέθανε στην Ελβετία και ΝΙΚΟΥ ΛΥΓΙΖΟΥ, που σκοτώθηκε στη Μουργκάνα, προσφέρω στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

Σταμάτης Λυγίζος

* * *

Φωτ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του, καθώς και στη μνήμη του γιου και αδελφού ΣΟΦΟΚΛΗ, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από 16 χρόνια σε δυστύχημα, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κορυδαλλού, 50.000 δρχ.

Τασία, Μίμης

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 25 Ιούνη, συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του ΛΑΖΑΡΟΥ ΒΛΑΧΟΥ. Γεννήθηκε στο Γιέσενικ της Τσεχοσλοβακίας το 1956 από γονείς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πολιτικούς πρόσφυγες. Η καταγωγή του ήταν από το χωριό Υψηλό Καστοριάς.

Μετά τον επαναπατρισμό του, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εργαζόταν ως υδραυλικός.

Στη μνήμη του, η μητέρα του Δέσποινα προσφέρει στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ. (στο σύστημα)

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο - στις 26 Μάη 1999 - του αγωνιστή ΜΗΤΣΟΥ ΠΑΡΙΑΝΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από το 1939. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο το 1940 - '41 και του απονεμήθηκε Αριστείο Ανδρείας. Καπετάνιος του αντάρτικου Σάμου, η ζωή του ήταν μια συνεχής προσφορά στον αγώνα για τα ιδανικά στα οποία πίστεψε, μια προσφορά με ανιδιοτέλεια και γεμάτη θυσίες. Δέκα έξι ολόκληρα χρόνια πέρασε στις φυλακές και τις εξορίες. Εκανε στις φυλακές στο Βαθύ Σάμου, στου «Αβέρωφ», στο Ιντζεδίν της Κρήτης, στις φυλακές της Μυτιλήνης. Η πολύχρονη φυλάκισή του ήταν η «ανταμοιβή» για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Η «εθνοσωτήρια» δικτατορία της 21ης Απρίλη τον έστειλε στα Γιούρα και στο Λακκί της Λέρου.

Στις εκλογές του 1974 ο Μήτσος Παριανός ήταν υποψήφιος της Ενωμένης Αριστεράς.

Ως ελάχιστη προσφορά στη μνήμη του, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Καρλοβασίου.

Η συντρόφισσά του, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Την 1η Ιούλη συμπληρώνονται 4 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. Γεννήθηκε στο χωριό Κρανιά Ολύμπου. Νωρίς μπήκε στη βιοπάλη και απόχτησε την ταξική συνείδηση που σημάδεψε τη ζωή του.

Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο, πολύ νωρίς εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Πολέμησε από τις γραμμές του ως τα τέλη του 1949.

Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε το 1977.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 20.000 δρχ.

Η σύζυγός του Βασιλική

Τα παιδιά Αντώνης και Κατερίνα

* * *

Φωτ.

Στις 30 Μάρτη 2000, πέθανε ο αγωνιστής ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΡΤΑΡΑΣ. Γεννήθηκε το 1936 στη Ραψάνη Λάρισας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, οργανώθηκε στη Νεολαία της ΕΔΑ. Αργότερα, προσχώρησε στους Λαμπράκηδες.

Το 1967 έφυγε για τη Σουηδία και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Ανέπτυξε σημαντική αντιδικτατορική δράση, ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.

Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε τον αγώνα του ως μέλος του ΚΚΕ. Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, τα μέλη της ΚΟΒ Ραψάνης πρόσφεραν στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο 15.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στις 4 Γενάρη 2000, ύστερα από βαριά αρρώστια, πέθανε στη Ραψάνη ο αγωνιστής ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΜΟΓΙΑΝΝΗΣ.Γεννήθηκε το 1927 στη Ραψάνη, όπου πέρασε και τα παιδικά του χρόνια. Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, στη συνέχεια πέρασε στον ΕΛΑΣ και πολέμησε για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Το 1946, καταδιωκόμενος, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Το 1947 πιάστηκε αιχμάλωτος από τμήμα του κυβερνητικού στρατού στον Κόζιακα.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, αγωνίστηκε ως μέλος της ΕΔΑ.

Μετά τη μεταπολίτευση, πέρασε στο ΚΚΕ και αγωνίστηκε για τα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, τα μέλη της ΚΟΒ Ραψάνης πρόσφεραν 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο.

* * *

Η Λίτσα Τσακίρη προσφέρει 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πάνω Ζωγράφου, στη μνήμη της πεθεράς της ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ και της θείας της ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΟΥ από τον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης.

* **

Φωτ.

Στις 24 Ιούνη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΩΝΤΑ. Εφηβος στην Κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ και έδρασε στις περιοχές Βοΐου, Κοζάνης, Σιδηρόκαστρου Σερρών, Θεσσαλονίκης. Μαχητής του ΔΣΕ, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από όπου επαναπατρίστηκε το 1980 και εντάχθηκε στην ΚΟΒ Μετεώρων. Οσοι τον γνώρισαν, φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν την αγωνιστικότητα, το ήθος, τη συνέπεια στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του, η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μετεώρων, 5.000 δρχ.

* * *

Fvt.4

O γαμπρός μου ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΤΜΑΤΣΙΔΗΣ, οργανωμένος στο ΚΚΕ πριν από τον πόλεμο, πιάστηκε στη δικτατορία του Μεταξά και βασανίστηκε. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 - '41 με το βαθμό του έφεδρου λοχία. Στάλθηκε, έπειτα από ανδραγαθίες, στην Κόρινθο στη Σχολή εφέδρων αξιωματικών. Εκεί τον βρήκε η Κατοχή. Κατόρθωσε να ξεφύγει από τους κατακτητές, έφθασε στην Αθήνα με μεγάλη ταλαιπωρία, συνδέθηκε με την οργάνωση και πήρε εντολή να επιστρέψει στο χωριό του Αρδεσσα Πτολεμαΐδας. Στα τέλη του 1941 αρχές 1942, βγαίνει με άλλους πατριώτες στον Ολυμπο με το ψευδώνυμο Ατρόμητος και με το βαθμό του ανθυπολοχαγού του ΕΛΑΣ, πολεμάει τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους.

Σκοτώθηκε στην περιοχή Γρεβενών στα τέλη του 1944.

Η αδελφή μου ΕΛΕΝΗ, σύζυγος Παντελή ΑΤΜΑΤΣΙΔΗ, έμεινε πιστή στη μνήμη του συζύγου της και μεγάλωσε με αξιοπρέπεια τα τρία παιδιά τους.

Ο αδελφός μου ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΑΡΙΔΗΣ οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ όταν φοιτούσε στο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας. Στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης. Προδόθηκε και εκτελέστηκε από Γερμανούς και συνεργάτες τους της ΠΑΟ στην Πτολεμαΐδα.

Ο άλλος αδελφός μου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΤΑΡΙΔΗΣ πολέμησε τους κατακτητές στην περιοχή της Καστοριάς και υπηρέτησε στην Πολιτοφυλακή.

Πέθανε πρόσφατα πάντα πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη τους, προσφέρω 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Νίκος Ταταρίδης, Αρδεσσα Πτολεμαΐδας

  • Επίσης στη μνήμη των παραπάνω αγωνιστών, ο Πέτρος Ταταρίδης πρόσφερε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΙΜΙΣΚΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1927 στην Αντιγόνεια Κιλκίς.

Πέθανε στις 8 Μάρτη 1999.

Τελείωσε το Γυμνάσιο, όπως και ο αδερφός του. Το 1946 μπήκε στη Γεωπονική Σχολή, αλλά αναγκάστηκε, λόγω κοινωνικών φρονημάτων, να διακόψει τις σπουδές του. Και τα δυο αδέρφια πήραν το δρόμο του βουνού, κατέφυγαν στο ΔΣΕ. Το 1947 σκοτώθηκε ο μικρότερος αδελφός, ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ. Το 1948 δοσίλογοι ταγματασφαλίτες δολοφόνησαν, σε ηλικία 48 χρόνων τον πατέρα τους ΣΥΜΕΛΙΤΗ ΚΙΜΙΣΚΙΔΗ, ο οποίος ήταν δάσκαλος.

Ο Αθανάσιος Κιμισκίδης πολέμησε 3 χρόνια από τις γραμμές του ΔΣΕ, τραυματίστηκε βαριά δυο φορές και έζησε 29 χρόνια πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί τελείωσε το Πανεπιστήμιο. Δούλεψε σε διάφορες δουλιές. Ηταν πάντα υπόδειγμα συνειδητού εργαζόμενου.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1978 και συνέχισε τον αγώνα του πιστός στα ιδανικά του.

Οσο ζούμε, αγαπημένε μας, δεν πρόκειται να σε ξεχάσουμε.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εύοσμου Θεσσαλονίκης.

Η σύζυγος Αναστασία

Τα παιδιά Αναστάσιος, Πελαγία

Ο γαμπρός και τα εγγόνια

* * *

Πέρασε ένας χρόνος από το θάνατο της αγαπημένης αδελφής μας ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 50.000 δρχ.

Γιάννης και Φώτης Γεσαφίδης, Ελένη Κωνσταντινίδου

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 7 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΦΩΤΗΣ ΣΥΡΙΝΙΩΤΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στέλεχος του ΚΚΕ, με το πάθος και την αφοσίωσή του στα ιδανικά του σοσιαλισμού, δίδαξε την αξία και το ήθος στις επόμενες γενιές.

Θα μείνει αξέχαστος, πάντα κοντά μας.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Μαγνησίας.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 56 χρόνια από τότε που έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΧΡΥΣΑΦΗ ΒΑΓΓΕΛΑΚΑΚΗ. Γεννήθηκε το 1914. Καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ και από το Νοέμβρη του 1943 πέρασε στον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες ενάντια στους κατακτητές. Στη μάχη για την απελευθέρωση του Διδυμότειχου, το Μάη του 1944, τραυματίστηκε θανάσιμα.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο.

Βασιλική Βαγγελακάκη

Τα παιδιά Νικόλαος και Θεοδώρα

Τα εγγόνια Χρυσάφης, Ελένη, Θεμιστοκλής, Χρυσούλα

* * *

Φωτ.

Στις 14 Ιούνη έκλεισαν 4 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη συντρόφισσά μου και αγωνίστρια ΜΑΡΙΑ ΧΙΟΝΗ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της και αντί για λουλούδια στον τάφο της, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Αιγάλεω.

Θα σε θυμάμαι πάντα με αγάπη.

Κώστας Χιόνης, αντιστασιακός

* * *

Φωτ.

Ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας, αδερφός και παππούς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ,ο οποίος πέθανε στις 21 Μάη 2000, σε ηλικία 75 χρόνων, γεννήθηκε στο χωριό Κάτω Κλεινές Φλώρινας. Αδερφός του Απόστολου Τζανή, έφηβος εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Στην Κατοχή, πήρε μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού και στον Εμφύλιο κατέφυγε στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε στις μάχες του Γράμμου - Βίτσι.

Με το τέλος του Εμφύλιου, βρέθηκε στην Τασκένδη και από το 1956 ζούσε στην Τσεχοσλοβακία. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του και ζούσε στη Θεσσαλονίκη.

Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ ΟΑΣΘ, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 15.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο και 15.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο, το «Ριζοσπάστη».

* * *

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του μπάρμπα ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΚΟΥ, μέλους της ΚΟΒ Αμφιλοχίας.

Στη μνήμη του, οι κόρες του προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 30.000 δρχ.

* * *

Η Δέσποινα Ιωακείμ προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ταξιάρχη» Κορυδαλλού, 100.000 δρχ. στη μνήμη του θείου της ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, που χάθηκε κατά τη μικρασιατική καταστροφή, του αδελφού της ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΡΑΛΗ κομμουνιστή, των γονιών της ΑΛΕΚΟΥ και ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΟΥΡΑΛΗ, καθώς και στη μνήμη του συζύγου της ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΙΩΑΚΕΙΜ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και προέδρων κατά διαστήματα του Παραρτήματος Σερβίων της ΠΕΑΕΑ ΗΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ, ΤΑΣΟΥ ΚΟΥΓΙΩΝΗ και ΘΩΜΑ ΒΑΡΤΑΛΑ, τα μέλη του Παραρτήματος πρόσφεραν 5.000 δρχ. στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Σερβίων.

* * *

Φωτ.

Πριν από 32 μήνες, στις 26 Φλεβάρη 1997, άφησε την τελευταία πνοή της στο νοσοκομείο του ΕΕΣ Αμπελόκηπων Αθήνας η ΧΑΡΟΥΛΑ Χωραφάκη -ΚΕΠΕΣΗ, εθελόντρια προϊσταμένη του ΕΕΣ, αδελφή από το 1954. Υπήρξε άξια κόρη του Γεωργίου και της Αικατερίνης Χωραφάκη. Καλή με τα αδέρφια της. Υποδειγματική νύφη με φροντίδα και στοργή στην πεθερά της. Αξια συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα του Ν. Κεπέση. Καλή συνάδελφος, συνεπής αγωνίστρια συνδικαλίστρια, ανένταχτη κομμουνίστρια και αδιάλλακτη υπερασπιστής της πολιτικής και των ιδανικών του ΚΚΕ.

Μέλος του Παραρτήματος Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ.

Στην αξέχαστη μνήμη της προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ν. Κεπέσης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2001-04-18 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2001-01-04 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2000-06-24 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2000-03-20 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2000-02-08 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2000-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ