Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Πρόταση για «ομοσπονδία με τοπική κυβέρνηση Σέρβων» στο Κοσσυφοπέδιο...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου «θα μπορούσε να είναι μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών με έδρα την Πρίστινα και μια περιφερειακή κυβέρνηση για τους Σέρβους και τις άλλες μειονότητες του Κοσσυφοπεδίου», είπε χτες στις Βρυξέλλες ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σόρεν Τζέσεν - Πέτερσεν μετά τις συναντήσεις του με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σε άλλο σημείο ο Τζέσεν - Πέτερσεν ζήτησε απ' τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να σταματήσουν το μποϊκοτάρισμα των «θεσμών» εξουσίας στην Πρίστινα για να πετύχουν περισσότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Βιέννης. Απευθυνόμενος στους Κοσσοβάρους Αλβανούς τούς κάλεσε «να συνειδητοποιήσουν πως δεν μπορούν να αποσταθεροποιούν το Κοσσυφοπέδιο» και να μην αναγνωρίζουν το δικαίωμα της μειονότητας να προστατεύεται...

Παράλληλα, μετέβη στο Βελιγράδι για συνομιλίες με ανώτατους Σέρβους αξιωματούχους ο επικεφαλής διαπραγματευτών του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο Μάρτι Αχτισαάρι εν σχέσει με το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων της 17ης Μάρτη στη Βιέννη. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αχτισαάρι δήλωσε πως το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου «θα πρέπει να βρεθεί με συμφωνία που θα είναι σύννομη με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες».

Οι συναντήσεις του Αχτισαάρι με τους ανώτατους Σέρβους αξιωματούχους έγιναν ένα 24ωρο μετά την προχτεσινοβραδινή ψήφιση της έκθεσης της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας για το Κοσσυφοπέδιο απ' την 250μελή σερβική Βουλή και απ' τους 226 παρόντες βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Τέλος, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Μπεσνίκ Μουσταφά υποστήριξε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό την εξεύρεση μιας «συμβιβαστικής λύσης» στο Κοσσυφοπέδιο που να έχει τη μορφή «περιορισμένης ανεξαρτησίας υπό την εποπτεία της διεθνούς κοινότητας».

  • Στις 21 Μάη θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο αναφορικά με το μέλλον της Ενωσης με τη Σερβία ανακοινώθηκε χτες μετά από συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ποντγκόριτσα. Τα πολιτικά κόμματα του Μαυροβουνίου υποστήριξαν έτσι την πρόταση του διαπραγματευτή της ΕΕ Λάιτσακ, σύμφωνα με την οποία το «ναι» στη μελλοντική ανεξαρτησία από τη Σερβία θα είναι έγκυρο, εφόσον ψηφίσει προς αυτήν την κατεύθυνση το 55% των εκλογέων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ