Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματοκύλισμα και σενάρια

Για την επίθεση στο Χρυσό τέμενος της Σαμάρα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σάρωσε χτες σουνιτικές και σιιτικές συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας εναλλάξ, αφήνοντας πίσω τους βαρύτατο ανθρώπινο απολογισμό και επιπλέον ένταση. Συνολικά, περισσότεροι από 66 οι νεκροί και τουλάχιστον 180 τραυματίες.

Στο Τικρίτ, άγνωστοι ανατίναξαν μέρος του μικρού σουνιτικού τεμένους που είχε ανεγερθεί στον τάφο του πατέρα του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ στη Μοσούλη από ενόπλους σκοτώθηκαν 4 αστυνομικοί. Σε επιθέσεις ανταρτών σκοτώθηκαν 1 Αμερικανός στρατιώτης, έξω από τη Βαγδάτη, και 2 Βρετανοί έξω από την Αμάρα. Χτες, το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών έσπευσε να διαψεύσει δημοσίευμα της αμερικανικής «Ουάσιγκτον Ποστ», όπου υποστηριζόταν ότι από την επίθεση στο χρυσό τέμενος της Σαμάρα μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ είχαν σκοτωθεί, σε βίαια επεισόδια μεταξύ σουνιτών και σιιτών, 1.300 άνθρωποι. Το υπουργείο υποστήριξε ότι οι νεκροί είναι 379 και οι τραυματίες 458.

Αμερικανικά σενάρια πολλών κατευθύνσεων

Παρά την ένταση μεταξύ σουνιτών - σιιτών, χτες ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, Τζον Νεγκροπόντε, εκτιμούσε ότι ο κίνδυνος εμφύλιας σύρραξης «μάλλον απομακρύνθηκε». Ο Νεγκροπόντε εξήρε την παρέμβαση των ιρακινών θρησκευτικών ηγεσιών σε αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών, Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, προφανώς όχι τυχαία αφού η σιιτική ηγεσία φέρεται δυσαρεστημένη από τις αμερικανικές πιέσεις για συμμετοχή των σουνιτών στη νέα κυβέρνηση.

«Αισιόδοξος» εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Μάικλ Μαπλ. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το Ιράν «φαίνεται να προσπάθησε και να προσπαθεί ιδιαιτέρως να μη γίνει εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ». Οι «απόψεις» του Μαπλ έρχονται τη στιγμή που αποσπασματικές πληροφορίες «διαρρέονται» στα διεθνή ΜΜΕ για αυξανόμενες ενδείξεις «έστω και έμμεσης εμπλοκής» του Ιράν στην πρόσφατη εμφύλια ένταση, μέσα από τις ισχυρές σιιτικές θρησκευτικές οργανώσεις. Αντίθετη εκτίμηση έχει ο Ρέι Μακ Γκόβερν, πρώην αναλυτής της CIA και πρώην προεδρικός σύμβουλος, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πίσω από την εμπρηστική επίθεση της Σαμάρα να κρύβονται «αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες».

Κατά τα άλλα, οι ιρακινές παρατάξεις συνεχίζουν τις συνομιλίες για το σχηματισμό ενωτικής κυβέρνησης, που, σύμφωνα με αξιωματούχους, μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 2 μήνες. Εντούτοις, νέα ένταση προκάλεσε η επίσκεψη του «πρωθυπουργού» Τζαφάρι στην Αγκυρα, που, κατά τον Πρόεδρο Ταλαμπανί, έγινε χωρίς την έγκριση αλλά ούτε καν την ενημέρωση της υπόλοιπης ηγεσίας που θα διαφωνούσε με μια τέτοια κίνηση.

Γερμανία - ΗΠΑ ...συμμαχία

Στο ρυθμό των αποκαλύψεων της αμερικανικής εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» δονείται η γερμανική επικαιρότητα. Ο ισχυρισμός της εφημερίδας ότι πράκτορες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND) στη Βαγδάτη είχαν προμηθευτεί αντίγραφο του σχεδίου άμυνας της ιρακινής πρωτεύουσας και το διοχέτευσαν στην αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τη γερμανική κυβέρνηση.

Διάψευση που «δυσαρέστησε» τη διεύθυνση της αμερικανικής εφημερίδας. Ετσι προχώρησε στη δημοσίευση των λεπτομερειών της υπόθεσης. Για παράδειγμα, πώς έγινε η παράδοση του φακέλου, ότι ήταν Γερμανοί αυτοί που τον έδωσαν στον Αμερικανό αξιωματούχο, ότι υπήρχε αξιωματικός σύνδεσμος με την DIA και άλλα παρόμοια. Την ίδια στιγμή η γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung» υποστηρίζει: «οι πληροφορίες αυτές είναι οφθαλμοφανές ότι προέρχονται από κύκλους της αμερικανικής κυβέρνησης»... Στο ίδιο πνεύμα οι «Berliner Zeitung», «Suddeutsche Zeitung» και «Frankfurter Allgemeine» απορούν για τη χρονική στιγμή που δημοσιεύονται οι αποκαλύψεις και εκτιμούν ως ρεαλιστική πια τη σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής στη γερμανική Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ